Πλατύ: Τίτλοι τέλους για την Vivartia «Γάλα Βλάχας» (πρώην Nestlé) στο Πλατύ- Δηλώσεις – Βίντεο – Φώτο

Τίτλοι τέλους ουσιαστικά από σήμερα για το εργοστάσιο της Vivartia(πρώην Nestlé) στο Πλατύ Ημαθίας, που παράγει το γνωστό «Γάλα Βλάχας»  εβαπορέ.

Ρεπορτάζ: Στέλιος Νίκας

Η διοίκηση της εταιρείας  από σήμερα ουσιαστικά βάζει λουκέτο στο γνωστό εργοστάσιο που ξεκίνησε την λειτουργία του το 1973 κάτω από την ομπρέλα της Nestlé και απασχολεί περίπου ενενήντα εργαζόμενους. Είναι το μοναδικό εργοστάσιο που παράγει γάλα εβαπορέ στην Ελλάδα υψηλής διατροφικής αξίας. Ο Ηλίας Σαρακενίδης ο δικηγόρος του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου που από νωρίς το πρωί παρευρίσκετο στις διαβουλεύσεις μεταξύ του σωματείου των εργαζομένων και των εκπροσώπων της εταιρείας δήλωσε τα εξής:

Πλατύ: Κλείνει το εργοστάσιο της πρώην NESTLE – Δηλώσεις δικηγόρου Ηλία Σαρακενίδη:

 

Σήμερα ήτανε μία μέρα δύσκολη η οποία περιελάμβανε διαβουλεύσεις με την διοίκηση της εταιρείας, η οποία ξεκαθάρισε πλέον ότι επίκειται οριστικό και αμετάκλητο κλείσιμο του εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας και δεν υπάρχει καμία περίπτωση επαναλειτουργίας του. Παρόλο που οι προτάσεις του σωματείου των εργαζομένων σύμφωνα με τα σχέδια τα οποία έχουν εκπονήσει  οι εκπρόσωποι του σωματείου και κινούνταν προς την θετική κατεύθυνση για να υπάρξει βιώσιμη λύση  ,  η εταιρεία δεν δέχτηκε καθόλου να συζητήσει καμία από τις προτάσεις περί επαναλειτουργίας και έθεσε στο τραπέζι το θέμα της εθελουσίας εξόδου. Εθελούσια έξοδος σημαίνει ότι αποχωρούν οικειοθελώς οι εργαζόμενοι παίρνοντας κάποιες αποζημιώσεις, οι οποίες είναι ελάχιστα μεγαλύτερες σε σχέση με τα νόμιμα.

Μετά από κάποιες συζητήσεις η πρόταση της εταιρείας διαμορφώθηκε στο να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στο διπλάσιο, εφόσον υπάρχει εθελούσια έξοδος και να υπάρχει και ένα πλαφόν όσον αφορά το ύψος των αποζημιώσεων απόλυσης και επιπλέον ένα πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης για τους εργαζόμενους οι οποίοι θα μείνουν χωρίς δουλειά το επόμενο διάστημα. Οι εργαζόμενοι στη γενική συνέλευση που έκαναν απέρριψαν τις προτάσεις αυτές    και μένει να δούμε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις και του σωματείου και των εργαζομένων και της εταιρείας. Η διοίκηση της εταιρείας δεν άφησε περιθώρια για οποιαδήποτε νέα συνάντηση και ανέφερε  ότι το σχέδιο είναι αυτό στο οποίο προαναφερθήκαμε , ενώ δεν υπήρξε καμία αποδοχή καμίας εναλλακτικής πρότασης από αυτές που έκανε το σωματείο των εργαζομένων τόνισε κλείνοντας ο δικηγόρος του Δ.Σ. του σωματείου.

Πλατύ: Κλείνει το εργοστάσιο της πρώην NESTLE – Δηλώσεις Θεόδωρου Τσοπουρίδη Πρόεδρου Σωματείου Εργαζομένων:

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου του σωματείου εργαζομένων Θοδωρή Τσοπουρίδη ο οποίος τόνισε ότι το εργοστάσιο της Vivartia πρώην Nestlé, το οποίο λειτουργεί από το 1973 είναι ένα από τα τρία  εργοστάσια που υπάρχουν στην Ευρώπη το οποίο   εκτός από το γάλα εβαπορέ, παράγει παιδικό γάλα, μερίδες γάλακτος για τον καφέ, ενώ συσκευάζει και γάλα εβαπορέ για γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Η προσπάθεια του σωματείου είναι να διατηρηθεί το εργοστάσιο σε πλήρη λειτουργία, καθώς σύμφωνα με τα σχέδια τα οποία έχουν εκπονήσει οι εργαζόμενοι, το εργοστάσιο μπορεί να σταθεί απέναντι στον ανταγωνισμό και είναι κρίμα μια ακόμη βιομηχανική μονάδα με τεράστια ιστορία να σβήσει από το χάρτη της παραγωγής στην χώρα μας. Τέλος μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι όποιες εξελίξεις, ενώ επίκειται και συνάντηση των εργαζομένων με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας.