Πλατύ: Παρουσίαση βιβλίου “Κόκκινο Ποτάμι” του συγγραφέα Χάρη Τσιρκινίδη από τον Σύλλογο Ποντίων Πλατέος« Οι Κομνηνοί» – Βίντεο- Φώτο

Στην αίθουσα του Συλλόγου Ποντίων Πλατέος «Οι Κομνηνοί» έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Κόκκινο Ποτάμι», του συγγραφέα Χάρη Τσιρκινίδη. Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα από την μαρτυρική Γενοκτονία των Ποντίων και πρόκειται να γίνει τηλεοπτική μεταφορά του στην τηλεόραση του Open.

Δάκρυα στα μάτια έφερε στο κοινό η ανάγνωση κάποιων ενδεικτικών κεφαλαίων του βιβλίου. Mέσα από τις γραμμές και τις σελίδες τους ξεχύνονται μνήμες που σημάδεψαν για πάντα τους Πόντιους. Γεγονότα που μεταφέρονται στόμα με στόμα, από γενιά σε γενιά, καταγράφηκαν από τον συγγραφέα. Ο συγγραφέας Χάρης Τσιρκινίδης διηγήθηκε πως ξύπνησε μέσα του η δύναμη να γράψει το βιβλίο «Αισθάνθηκα τη μεγαλύτερη δύναμη ζωής, πάνω στα ερείπια, ένιωσα σαν να βγαίνει μέσα από το χώμα και από τις πέτρες, μία μυστηριώδης δύναμη και να μπαίνει στις φλέβες μου, σαν μία ζεστασιά να διαχέεται σε όλο το κορμί μου, να εξαφανίζει τις φοβίες και τους δισταγμούς μου και να με λυτρώνει από τα επίγεια. Ακούω Μίλτο τα βογγητά και τα παρακάλια των προγόνων μας, που ζητούν Δικαίωση για τους αγώνες και τις θυσίες τους, θέλουν να αντισταθούμε και να διώξουμε αυτούς που βεβήλωσαν τους τάφους τους, για να μπορούν τα πνεύματα τους να κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσα στους δικούς μας ζωντανούς». Και η δική του υπόσχεση ήταν «Ναι Μίλτο, θα αγωνιστώ γιατί πια νίκησα τη ζωή κι αν τύχει και πεθάνω τα παιδιά μας, οι γονείς μας, οι πρόγονοί μας, θα δεχθούν στις θερμές αγκαλιές τους, γιατί θα ξέρουν πως όσο ζούσα, δεν τους ξέχασα έκανα το καθήκον μου».

Ο συγγραφέας Χάρης Τσιρκινίδης γεννήθηκε από γονείς πρόσφυγες και οι τραγικές διηγήσεις των γονιών του, για την τραγωδία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και του Πόντου, οι διωγμοί των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1955 και η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, εδραίωσαν την πεποίθηση του για την τραγική μοίρα της πατρίδας Ελλάδας και το απάνθρωπο πρόσωπο του κόσμου. Το 1961 αποφοίτησε από τη σχολή Ευελπίδων, σαν ανθυπολοχαγός πυροβολικού και φοίτησε στη σχολές πολέμου της Ελλάδας και Γαλλίας. Είναι και πτυχιούχος της Νομικής.  Από το 1987 – 1990 ήταν ακόλουθος Άμυνας στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και στη Μαδρίτη.

Δείτε το βίντεο:

Φωτο: