Πλατύ Ημαθίας: Συγκομιδή μήλων στο κτήμα του Κώστα Ζουρνατζή – Βίντεο – Φώτο

Ο Κώστας Ζουρνατζής είναι ένας παραγωγός, που πραγματικά αγαπά τη γη και τις μηλιές του. Όπως μας είπε και τώρα να είχε να επιλέξει ανάμεσα σε άλλες καλλιέργειες για να ξεκινήσει την αγροτική του ζωή, πάλι μηλιές θα καλλιεργούσε.

Ρεπορτάζ: Σίσσυ Νίκα

Η καλλιέργεια της μηλιάς, όπως μας είπε, είναι ιδιαίτερα απαιτητική, θέλει αρκετό νερό, ραντίσματα, κλαδέματα και αραίωση των μήλων, ώστε αυτά που τελικά θα μείνουν στο δένδρο να είναι τα καλύτερα.

Όλες οι εργασίες γίνονται χειρονακτικά και αυτό έχει δυσκολία.

Τα μήλα που καλλιεργεί είναι μπανανόμηλα, στάρκιν και pink lady, που έχουν ωραίο ροζ χρώμα, αλλά ωριμάζουν λίγο αργότερα, είναι πιο ανθεκτικά στη διατήρηση και έχουν πιο υψηλή τιμή.

Σήμερα η συγκομιδή επικεντρώνονταν στα μπανανόμηλα.

Τα μήλα που μάζεψε σήμερα το συνεργείο, μπαίνουν σε κλούβες και η πρώτη επιλογή γίνεται στο χωράφι, η δεύτερη στο σπίτι και οι έμποροι τα τυποποιούν και τα στέλνουν στο εξωτερικό.

Οι χώρες που δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον είναι οι Αραβικές για τα ροζ και κόκκινα μήλα και οι βαλκανικές για τα μπανανόμηλα.

Τα μήλα είναι φρούτα που έχουν υψηλή διατροφική αξία για τον οργανισμό μας και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας και πρέπει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας.

Γιατί όπως λέει ο λαός «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα».

Δείτε το βίντεο:

Φωτογραφίες: