Ο Χρήστος Ανδρονίδης είναι κτηνοτρόφος και διαθέτει μια σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα στο Πλατύ Ημαθίας, σε ιδιόκτητη έκταση 10 στρεμμάτων. Ο Χρήστος είναι 35 χρονών και είναι απόφοιτος της σχολής τυροκομίας Ιωαννίνων και τώρα ασχολείται με την εκτροφή 550 αιγοπροβάτων γαλακτοπαραγωγής.
Ρεπορτάζ: Στέλιος Νίκας
Δείτε το βίντεο:
Ο παππούς του Χρήστου, ήταν αυτός που πρώτος επέλεξε να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία και συγκεκριμένα με την εκτροφή βοοειδών γαλακτοπαραγωγής.
Ο Χρήστος πήρε τα ηνία της κτηνοτροφικής φάρμας από τον πατέρα του και συνεχίζει με τον ίδιο ζήλο και τον ίδιο ρυθμό.
Άλλωστε όπως μας είπε ο Χρήστος «Η αγάπη για τα ζώα, η υπομονή και η ευαισθησία για τη φροντίδα τους είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένας κτηνοτρόφος για να μπορέσει να λειτουργήσει μέσα σε μία σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι είναι πολλά και το πιο σημαντικό η τιμή διάθεσης του αιγοπρόβειου γάλακτος, που τα τελευταία χρόνια έχει χάσει το 30% της αγοραστικής του αξίας.
Σήμερα οι τιμές διάθεσης του αιγοπρόβειου γάλακτος κυμαίνονται από 0,75 έως 0.81 ευρώ το κιλό, όταν τα προηγούμενα χρόνια ξεπερνούσαν το 1 ευρώ το κιλό. Σήμερα η μείωση της τιμής γάλακτος δημιουργεί θέμα επιβίωσης των κτηνοτροφικών μονάδων. Ήδη πάρα πολλές διατροφικές μονάδες έχουν κλείσει και πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα.
Η δουλειά στην μονάδα ξεκινάει στις 6:30 το πρωί και αφού γίνει ο καθιερωμένος έλεγχος των ζώων, στην συνέχεια τα ζώα οδηγούνται στο αρμεκτήριο για το πρωινό άρμεγμα, από τα δύο συνολικά που γίνονται κάθε μέρα. Οι απαιτήσεις συνεχώς αυξάνονται για την ποιότητα του γάλακτος καθώς πλέον τα σύγχρονα τυροκομεία ζητούν γάλα με υψηλό αριθμό λιποπρωτεϊνών για να μπορέσουν να παράγουν καλύτερης ποιότητας τυριά και κυρίως την φέτα ΠΟΠ. Αυτό έχει οδηγήσει τους σύγχρονους κτηνοτρόφους στην αναζήτηση καλύτερου σιτηρέσιου για τα αιγοπρόβατα, σε συνεργασία με ζωοτέχνες και κτηνιάτρους. Στόχος μου είναι η παραγωγή 350 κιλών γάλακτος τον χρόνο από το κάθε ζώο».