Η κοινοπραξία αγροτών Αλεξάνδρειας σε συνεργασία Εθνικό Κέντρο βάμβακος διοργάνωσε σήμερα στο δημοτικό θέατρο Πλατέος ημερίδα με σκοπό την ανάδειξη των θεμάτων που έχουν να κάνουν με προγράμματα υλοποίησης καλυτέρευσης της ποιότητας και αύξησης της ποσότητας στην καλλιέργεια βάμβακος στην οποία συμμετέχουν 45 βαμβακοπαραγωγοί του Νομού Ημαθίας.
Ρεπορτάζ: Στέλιος Νίκας
Ο Dr Μοχάμεντ Νταράουσε διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος ως εισηγητής τόνισε την αναγκαιότητα σχηματισμό ομάδων παραγωγών για να λειτουργήσει σωστά το μοντέλο αύξησης ποιοτικής και ποσοτικής παραγωγής του βαμβακιού. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά ειδάλλως σε 4-5 χρόνια δεν θα είμαστε ανταγωνιστικοί και δεν θα καλύπτουμε τις ανάγκες της αγοράς για ποιοτικότερο βαμβάκι που θα το πληρώνουν καλύτερα οι έμποροι. Το σημερινό μοντέλο παραγωγής τόνισε ο κος Νταράουσε παρέχει ελάχιστες δυνατότητες βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Η μετάβαση σε νέο πιο βιώσιμο μοντέλο δεν είναι εύκολη διότι υπάρχουν συσσωρευμένα παγιωμένα εμπόδια απαιτείται χρόνος σχέδιο ενέργειες και εργαλεία.
Η λύση για ποιοτικότερο και περισσότερο βαμβάκι που θα πληρώνεται σε καλύτερες τιμές, βρίσκεται στη συλλογικότητα που πρέπει να αναπτύξουν μέσα από συγκρότηση ομάδων παραγωγών, καθώς οι μονομερείς ενέργειες σε λίγο καιρό θα αποτελούν παρελθόν. Η χρήση πολυάριθμων ποικιλιών και η έλλειψη σχεδίου και στρατηγικής δημιούργησε ένα σοβαρό πρόβλημα στην τυποποίηση και στην πιστοποίηση του ελληνικού βαμβακιού, το οποίον σίγουρα αποτελεί εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα και στη προώθηση του στις διεθνείς αγορές. Στόχος μας τόνισε ο κύριος Μοχάμεντ Νταράουσε μέσα από τις ομάδες παραγωγών να παραχθεί ένα προϊόν ομοιόμορφο τυποποιημένο το οποίο να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς.
Μετά τον λόγο πήρε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Άγγελος Πατακας ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της ευφυούς άρδευσης στο βαμβάκι και στα αποτελέσματα που αυτή έχει στην αύξησης της ποσότητας και της ποιότητας στην καλλιέργεια του βάμβακος.
Τέλος έγινε διάλογος ανάμεσα στους παραγωγούς και στους εισηγητές. Να συμπληρώσουμε ότι το πιλοτικό σχέδιο υποστηρίζει η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και η εταιρεία Γαία Επιχειρείν, ενώ το συντονισμό είχε ο κος Στέφανος Νταουκας διευθυντής της κοινοπραξίας συνεταιρισμών ομάδων παραγωγών νομού Ημαθίας.
Δείτε το βίντεο:
Φωτο: