Πλατύ: Αποκλειστικό – Ο διάσημος γαλλικός θίασος «Ambulans» μιλά στον Έμβολο – βίντεο -φωτο

Μια ξεχωριστή συνάντηση είχαμε σήμερα με τον διάσημο γαλλικό θίασο Ambulans «Θεάτρου του Δρόμου και της Φύσης»  που διανυκτέρευσε στο Πλατύ.

Ρεπορτάζ: Σίσσυ Νίκα & Στέλιος  Νίκας

Πρόκειται για τον γνωστό θίασο «πολιτιστικών διαδρομών» που απαρτίζεται από 20 άτομα, ηθοποιούς , μουσικούς και χορευτές.  Η ορχήστρα τους είναι μια μικρή συμφωνική με βιολιά, κλαρινέτο, φλογέρα, πιάνο, κιθάρες και ντέφια. Περιδιαβαίνοντας την Ευρώπη με καταληκτικό προορισμό τις πολιτιστικές πρωτεύουσες, που επιλέγονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Οι υπαίθριες παραστάσεις  πολυσυνθετικές με θέατρο, μουσική και μαριονέτες και το μήνυμα που θέλουν να περάσουν είναι η παγκοσμιοποίηση και η ενότητα των λαών μέσα από τα ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία κάθε χώρας.

Αυτή την φορά ξεκίνησαν από το Παρίσι για να φθάσουν στο Μπάρι, με το πλοίο πέρασαν στην Ηγουμενίτσα και από εκεί με ενδιάμεσες στάσεις έφθασαν στο Πλατύ, για να ξεκουραστούν. Δυστυχώς λόγω των ημερών δεν θα δώσουν παραστάσεις και θα συνεχίσουν την πολιτιστική τους διαδρομή με ενδιάμεσες στάσεις μέχρι την Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας που είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

 Εντυπωσιακό το καραβάνι με 4 άμαξες που τις σέρνουν 4 πανέμορφα πανέμορφα άλογα σπάνιας φυλής,  από τα οποία τρία γαλλικά και ένα ουγγαρέζικο. Την άμαξα με τις περίφημες μαριονέτες έσερνε η λευκή μουλαρίτσα Φρύνη ουγγαρέζικα και γαλλικά άλογα. Μέλη της θεατρικής ομάδας είναι μια σκυλίτσα, 2 γάτες,  ένας κόκκορας… και δύο κότες για παρέα…

Το θεατρικό και μουσικό καραβάνι έγινε δεκτό στο Πλατύ με ενθουσιασμό και οι Πλατιώτες ιδιαίτερα φιλόξενοι πρόσφεραν νερό και άχυρο για τα άλογα και φρούτα, ψωμί, γλυκά και νερό για τους μουσικούς και τους ηθοποιούς. Ο Κώστας Μπρισίμης, του ζαχαροπλαστείου Σεράνο φρόντισε να τους γλυκάνει και να τους ξεδιψάσει.

Το ταξίδι τους συνεχίζεται για την Φιλιππούπολη που είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης όπου θα συναντηθούν 10 ακόμα θεατρικά καραβάνια μέλη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου «Compagnie de theatre Itinerante» .

Εντύπωση μας έκανε ο τρόπος που περιποιούνται τα ζώα τους  και ιδιαίτερα η όλη διαδικασία περιποίησης των ποδιών και στο τέλος φόρεσαν τα παπουτσάκια τους για να γλιστρούν και ξεκίνησαν το πολιτισμικό τους ταξίδι … κάθε ημέρα τα ζώα κάνουν διαδρομή 15 χιλιομέτρων.

Η Γαλλία πρωτοπόρα πάντα στο θέατρο, τη μουσική και την διάδοση μηνυμάτων ενότητας και πολιτισμού.

Δείτε το βίντεο:

Φωτο: