Με ποιο τρόπο θα παραμείνουν τα φρούτα και λαχανικά φρέσκα! – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μία από τις καλύτερες τροφές για τον άνθρωπο που πρέπει να καταναλώνονται φρέσκα  για να μην χάνουν τις βιταμίνες αλλά και την θρεπτική αξία τους.

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Υπάρχουν φορές που το μάτι δεν χορταίνει και γεμίζουμε με πολλές και διαφορετικές ποικιλίες φρούτων και λαχανικών το καλάθι της λαϊκής, χωρίς να υπολογίζουμε πως ο χρόνος κατανάλωσης τους είναι μεγαλύτερος από μία εβδομάδα που θα μπορούσαμε να προμηθευτούμε φρέσκα.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει ο τρόπος αποθήκευσης φρούτων και λαχανικών να τα διατηρήσει φρέσκα για περισσότερο χρόνο, χωρίς μαυρίλες και σάπια σημεία στην επιφάνειά τους.

Για να παραμείνουν λοιπόν  ζωντανά τα φρούτα και τα λαχανικά  εφαρμόζουμε διαφορετικούς τρόπους αποθήκευσης…

Οι πράσινες μπανάνες, είναι καλύτερο να τις κρατήσετε εκτός ψυγείου, ενώ αν είναι ήδη ώριμες εντός ψυγείου, περιτυλιγμένες σε χαρτοσακούλα ή εφημερίδα  μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της περαιτέρω ωρίμανσης, και την δημιουργία μαύρων και μαλακών κηλίδων στην σάρκα και το φλούδι.

Τα μήλα  βάλτε τα στο ψυγείο σε πλαστική σακούλα με τρύπες για να αναπνέουν, και κρατήστε τα  μακριά από άλλα φρούτα και λαχανικά, καθώς παράγουν αέρια αιθυλενίου που τα κάνει να ωριμάζουν πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να σαπίζουν ενώ τα ίδια κρατούν σε διάρκεια.

Έρχονται τα Πεπόνια και τα Καρπούζια  που αν δεν τα κόψετε διατηρούνται σε σκιερό μέρος και αν τα κόψετε θα τα έχετε πάντα στο ψυγείο, σε πλαστικό δοχείο κλεισμένα καλά ή με πλαστική μεμβράνη τυλιγμένα στην κομμένη τους σάρκα.

Τις ντομάτες  τις κρατάμε μακριά από το ψυγείο, για να γίνουν πιο νόστιμες αλλά και για να μην σαπίσουν.

Οι φράουλες  διατηρούνται σε δοχεία στο ψυγείο άπλυτες, δεν αντέχουν πολλές ημέρες και θέλουν καλό πλύσιμο πριν την κατανάλωση τους.

Τα λεμόνια και τα πορτοκάλια  βάλτε τα στο ψυγείο  μέσα σε χάρτινη σακούλα.

Tα ροδάκινα κρατήστε τα εκτός ψυγείου σε χάρτινη σακούλα αν είναι σκληρά και όταν ωριμάσουν στο ψυγείο.

Τα σταφύλια και τα κεράσια βάλτε τα σε δοχεία στο ψυγείο και πλένετε τα λίγο πριν καταναλωθούν.

Τα κολοκυθάκια σε σκοτεινό και  ξηρό μέρος, όπως ένα υπόγειο ή ένα ντουλάπι ή στο κάτω μέρος του ψυγείου μέσα σε μια εφημερίδα τυλιγμένα ένα ένα ξεχωριστά.

Το μπρόκολο και το κουνουπίδι  πάντα στο ψυγείο σε χαρτοσακούλα.

Το μαϊντανό, σέλινο, άνηθο, μάραθο βγάλτε το λαστιχάκι που τα συγκρατεί όπως το αγοράζετε και τυλιχτέ τα σε εφημερίδα ανά μάτσο όχι σφιχτά και βάλτε τα στο ψυγείο.

Πατάτες, σκόρδα και κρεμμύδια φυλάξτε τα σε ένα σκοτεινό, δροσερό και ξηρό μέρος, μακριά από άλλα τρόφιμα.

Γενικά να ξέρετε πως τα φρούτα θέλουν ψυγείο όταν είναι γινωμένα και τα λαχανικά να τυλιχτούν σε χαρτί για να απορροφά την υγρασία έτσι ώστε να μην σαπίζουν.

 Η εφημερίδα είναι πιο απορροφητική και έχει την ιδιότητα σαν επεξεργασμένο χαρτί να διατηρεί περισσότερο την φρεσκάδα αλλά και την αγουρότητά τους.

Τέλος μην αγοράζετε περισσότερα από όσα μπορείτε να  καταναλώσετε, στην καλύτερη περίπτωση, καθαρίστε τα και φτιάξτε μαρμελάδες ή κομπόστες, τα λαχανικά αφού τα πλύνετε κόψτε τα και βάλτε τα σε σακουλάκια στην κατάψυξη για επόμενη χρήση.

Μην πετάτε τίποτα , οι καιροί είναι δύσκολοι.

Προηγούμενο άρθροΚαλή Πρωτομαγιά – καλό μήνα σε όλους με ένα τραγουδάκι
Επόμενο άρθροLife: Ο αγώνας του Τζέιμι Όλιβερ κατά της παχυσαρκίας