Πίνουν πικρό καφέ! – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Εν μια νυκτί ανοίγουν, εν μια νυκτί κλείνουν! Ο λόγος για τις καφετέριες και τα εστιατόρια τα οποία τα τελευταία χρόνια ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Ωστόσο, πολλά είναι τα καταστήματα που καθημερινά κατεβάζουν ρολά, πολύ περισσότερα, σε κάποιες περιόδους, από αυτά που λειτουργούν.

dimitris_christoulias
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας δημοσιογράφος της REALnews

Σύμφωνα με αποκαλυπτικά στοιχεία μόνο στην Αθήνα  το 2015 άνοιξαν 1.357 καταστήματα εστίασης και έκλεισαν 1.547. Δηλαδή ανοίγουν 113 καφετέριες, ταχυφαγεία, μπαρ, καφενεία, σουβλατζίδικα και κάθε λογής κατάστημα εστίασης κάθε μήνα και κλείνουν 129. Και όλα αυτά μόνο σε ότι αφορά τον δήμο της Αθήνας! Ανάλογη είναι η εικόνα όμως και στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας. Αλλά και το 2016 και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου λειτούργησαν 1.029 επιχειρήσεις εστίασης και έκλεισαν 927. Ωστόσο και για τις δύο χρονιές εκτιμάται ότι τα καταστήματα που έκλεισαν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που ανοίγουν καθώς μια επιχείρηση θα πρέπει υποχρεωτικά να εγγραφεί στα κατά τόπους επιμελητήρια για να μπορέσει να λειτουργήσει.

Αντιθέτως για να διαγραφεί θα πρέπει να έχει εκπληρώσει όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις της, κάτι που όλο ένα και λιγότερες επιχειρήσεις του κλάδου το καταφέρνουν. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, οι περισσότεροι επαγγελματίες όταν βάζουν «λουκέτο» στο κατάστημά τους αφήνουν πίσω τους καμένη γη… Φέσια χιλιάδων ευρώ τόσο προς το δημόσιο όσος και προς τους ιδιώτες πιστωτές τους.

Συνολικά εκτιμάται ότι στην χώρα μας 1 στις 6 επιχειρήσεις που λειτουργούν, είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος. Δηλαδή, από τις περίπου 600.000 εναπομείνασες επιχειρήσεις που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα οι 100.000 είναι εστίασης. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η αγορά της εστίασης γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση καθώς, πολλοί εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους, δημιούργησαν τη δική τους επιχείρηση εστίασης, καθώς πρόκειται, τις περισσότερες φορές, για μια μικρή επένδυση άμεσης απόδοσης.

Δυστυχώς, όμως με τα σύννεφα της οικονομικής κρίσης να παραμένουν για πολλά χρόνια πάνω από την ελληνική αγορά, πολλοί επιχειρηματίες δεν προέβλεψαν τη δραματική μείωση της καταναλωτικής δαπάνης με αποτέλεσμα, όχι απλά να κλείνουν την καφετέρια ή το εστιατόριο που άνοιξαν αλλά να επωμίζονται χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Δυστυχώς ένα μεγάλο κομμάτι της «ανάπτυξης» τα τελευταία επτά μνημονιακά χρόνια στηρίχθηκε στον κλάδο της εστίασης.

Ο κλάδος αναμφισβήτητα αναβαθμίστηκε καθώς δημιουργήθηκαν σύγχρονες επιχειρήσεις, οι οποίες προσφέρουν υψηλού επιπέδου και ποιότητα υπηρεσίες και προϊόντα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια στον κλάδο της εστίασης δραστηριοποιήθηκαν και πολίτες οι οποίοι δεν είχαν ιδιαίτερη σχέση και εμπειρία στην συγκεκριμένη δουλειά. Αναζητούσαν απλά μια εργασία για αυτούς και την οικογένειά τους. Δυστυχώς πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να κλείσουν τα καταστήματά τους και να επωμισθούν χρέη χιλιάδων ευρώ.

 

Προηγούμενο άρθροΆρχισε σήμερα η φθινοπωρινή ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος- Και την Κυριακή τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοικτά
Επόμενο άρθροΑπέχουν και αύριο Τετάρτη 2/11 οι συμβολαιογράφοι από πλειστηριασμούς – Οι εξαιρέσεις
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ