Πιες μηλόξυδο και θα σου περάσει… Συνταγή παρασκευής μηλόξυδου! – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Σίγουρα όλοι μας έχουμε πει την έκφραση «πιες ξίδι»,  παροτρύνοντας  κάποιον αγαπητό μας συνομιλητή ο οποίος έχει πάθει κρίση κακιοσύνης, να πιεί ξίδι για να του περάσει…

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Και φυσικά αυτή η έκφραση προέρχεται από το γεγονός ότι το ξίδι μπορεί να κατευνάσει τα πνεύματα και είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Διαβάζοντας λοιπόν για τις ιδιότητες του ξιδιού μαθαίνουμε πως το ξίδι με το όξινο pH του αλληλοεπιδρά στον οργανισμό με αποτέλεσμα να ρίχνει την πίεση και να προκαλεί αποσυμφόρηση από το άγχος και την ψυχολογική πίεση.

Ξίδι φτιάχνουν όλοι οι λαοί σε όλο τον κόσμο από διάφορα υλικά όπως το σταφύλι, τα μούρα, τα φραγκόσυκα, τους κάκτους, τα μήλα, τα σύκα, κλπ.

Το πιο γνωστό ξίδι είναι από σταφύλι και από μήλο εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Το ξίδι που εμείς θα ασχοληθούμε είναι το μηλόξυδο, αυτό το ευωδιαστό και ξεχωριστό ξίδι που το γνώριζαν οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο και ως ένα είδος διατροφής.

Το ξίδι μήλων με το εξαιρετικό του άρωμα, αφαιρεί τις οσμές, περιέχει πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και κάλιο, ένζυμα και πηκτίνη, είναι χρήσιμο για την αντιμετώπιση προβλημάτων των οστών, της αρθρίτιδας και των φλεγμονών της ουροδόχου κύστης και μερικές μορφές των αλλεργιών.

Το μηλόξυδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, και περιέχει βήτα καροτίνη, βιταμίνες Α, Β, Β3, στοιχείο γ, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό, σίδηρο, φθόριο, μειώνει την κακή χοληστερόλη LDL, εμποδίζει τη σκλήρυνση των αρτηριών, ενώ  είναι λιποδιαλυτό και βοηθάει στο αδυνάτισμα.

Για να δημιουργηθεί το μηλόξυδο, περνά από ζύμωση με ποσά ενζύμων και ευεργετικά βακτηρίδια και σκοτώνει τα επιβλαβή βακτήρια, βελτιώνει την διαδικασία της πέψης, διαλύει το ουρικό οξύ, περιέχει ευεργετικά ένζυμα που διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Προσοχή όμως να προτιμάμε το ξύδι μήλου που προέρχονται από οργανικά μήλα και όχι χημικά και αρωματικά μήλου.

Ένας εύκολος τρόπος να κάνουμε το δικό μας μηλόξυδο με τα δικά μας φρέσκα φρούτα.

 

  • Παίρνουμε δέκα ολόκληρα μήλα τα οποία πλένουμε καλά
  • Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια με το φλούδι και τα κουκούτσια
  • Τα βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο, να γεμίσει μέχρι τη μέση περίπου
  • Ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να σκεπάζει τα μήλα μας πολύ καλά αλλά να μένει περίπου ένα τέταρτο κενός χώρος από το βάζο μας…
  • Ρίχνουμε μέσα στο νερό με τα μήλα βιολογικό μέλι ή ζάχαρη σε αναλογία ένα τέταρτο του φλιτζανιού για κάθε λίτρο νερό
  • Καλύπτουμε το βάζο μας με ένα τουλπάνι δένοντάς το με ένα σπάγκο και το αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος για μία εβδομάδα ανακατεύοντας τα υλικά με ένα κουτάλι συχνά κατά την διάρκεια της εβδομάδας
  • Η ζύμωση έχει αρχίσει και θα δούμε αφρό στο πάνω μέρος του βάζου μας, αυτό είναι μέρος της διαδικασίας ζύμωσης
  • Αφήνουμε το βάζο μας σε ησυχία για μιάμιση περίπου εβδομάδα
  • Μετά μίαμιση εβδομάδα σουρώνουμε με τουλουπάνι και κρατάμε τον μούστο μεταφέροντας τον σε ένα άλλο καθαρό και στεγνό γυάλινο δοχείο
  • Κρατάμε σε ζεστό, σκοτεινό και πολύ καλά αεριζόμενο χώρο το βάζο με το μούστο σε θερμοκρασία περίπου 25 με 28 βαθμούς, για ένα με ενάμιση μήνα ώστε να μετατραπεί ο μούστος μας σε ξίδι…

Κατά την διαδικασία της της ζύμωσης που ο μούστος από τα μήλα μας θα μετατραπεί σε ξίδι θα υπάρξουν έντονες μυρωδιές ιδιαίτερα όταν πάμε να το εμφιαλώσουμε…

Ευχαριστηθείτε το υπέροχο και αρωματικό μηλόξυδό σας σε σαλάτες και σε σάλτσες κρέατος, πολύ νόστιμο είναι όταν το ανακατεύετε με μέλι και το χρησιμοποιείτε ως ωμή σάλτσα ζυμαρικών και λαχανικών.

Προηγούμενο άρθροΣΕΑ Πλατάνου Ημαθίας: Θανατηφόρο τροχαίο στην Εγνατία Οδό. Νεκρός ο οδηγός του ΙΧ. – βιντεο – φωτό
Επόμενο άρθροΑλεξάνδρεια: Άσκηση πυρόσβεσης σε ΕΕΕΕΚ και “Παιδιά της Άνοιξης” από την Π.Υ. Αλεξάνδρειας. – βίντεο – φωτό