Πιερρακάκης: «Σε λιγότερο από δυο εβδομάδες το my Health εμπλουτίζεται και γίνεται πρόπλασμα του ιατρικού φακέλου»

 «Σε λιγότερο από δυο εβδομάδες το my Health εμπλουτίζεται και γίνεται πρόπλασμα του ιατρικού φακέλου. Στην εφαρμογή αυτή ο πολίτης έχει πρόσβαση στα στοιχεία της συνταγογράφησής του, στα στοιχεία των παραπεμπτικών εξετάσεων, στις ιατρικές διαγνώσεις. Το επόμενο θέμα ήταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Πλέον δημόσια νοσοκομεία που έχουν έτοιμα συστήματα εντάσσονται σε αυτήν την εφαρμογή και τα αποτέλεσμα των εξετάσεών του ο πολίτης θα μπορεί να τα βλέπει εκεί και εντάσσονται και πολλά διαγνωστικά κέντρα». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Σκάι και τόνισε ότι «κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα χτίζουμε το νέο οικοδόμημα του κράτους με μικρές υπηρεσίες και ταυτόχρονα δημοπρατούμε μεγάλα έργα του ταμείου Ανάκαμψης». Όσον αφορά στο Κτηματολόγιο επεσήμανε μάλιστα ότι «σε ένα χρόνο από σήμερα θα έχουμε μόνο κτηματολογικά γραφεία, ενώ μέσα στην επόμενη διετία θα έχουμε κτηματογραφήσει το σύνολο της χώρας».

 

Όπως χαρακτηριστικά είπε «κάθε υπηρεσία πρέπει να ξανασχεδιαστεί με επίκεντρο τον πολίτη». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «το κράτος δεν έχει σχεδιαστεί, έχει προκύψει. Αυτό έχει συμβεί μέχρι σήμερα, έχει προκύψει ως υποπροϊόν διάσπαρτων σχεδιασμών. Τώρα θα σχεδιαστεί, είναι η πρώτη φορά που πρέπει με έναν κεντρικό τρόπο να πιάσουμε ένα ένα τα γεγονότα της ζωής μας από την γέννηση μέχρι την απώλεια αγαπημένου μας προσώπου. Το ξεκινήσαμε, κάναμε τα προφανή αυτό που γεννούν το μεγαλύτερο κομμάτι της κίνησης εξ ου και το 1,2 δισ. ψηφιακές συναλλαγές και τώρα μαά λείπουν όλα τα πολλά μικρά που όμως ταλαιπωρούν τους επαγγελματίες σε κάθε κλάδο, τους εργαζόμενους και τώρα πιάνουμε στο πλαίσιο αυτής της καταγραφής του ΜΙΤΟΥ όλα αυτά τα γεγονότα για να τα απλουστεύσουμε συστηματικά». Αναφέρθηκε στο mitos.gov.gr λέγοντας ότι «ξεκινήσαμε να κάνουμε μια διαδικασία καταγραφής όλων των υπηρεσιών του κράτους. Ό,τι δεν μπορώ να μετρήσω δεν μπορώ να το μεταρρυθμίσω». Ο κ. Πιερρακάκης επανέλαβε ότι με την ίδρυση ατομικής εταιρείας μέσω gov.gr μέσα σε πέντε λεπτά, ενώ τόνισε ότι ένα μεγάλο κονδύλι του ταμείου Ανάκαμψης «πηγαίνει στην ψηφιοποίηση, δηλαδή το χαρτί να γίνει πληροφορία», ενώ δήλωσε ότι «θα χρειαστεί άλλη μια τετραετία για να μπορέσει το κράτος για να γίνει πλήρως ψηφιακό».

Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι υπάρχει πρόβλεψη να λειτουργήσει «ένα τηλεφωνικό κέντρο για όλο το Δημόσιο όπως υπάρχει το 1555 που δουλεύει πολύ ικανοποιητικά, θα το διευρύνουμε και θα δουλέψει για όλο το Δημόσιο, οποιοδήποτε πρόβλημα έχει κάποιος να καλεί εκεί και να εξυπηρετείται».

Χαρακτήρισε το wallet καινοτομία και σημείωσε ότι «η στρατηγική της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών και του gov.gr επί της ουσίας είναι μια κοινωνική πολιτική, η εξυπηρέτηση είναι μια κοινωνική πολιτική γιατί βοηθά τα άτομα με αναπηρία, τον εργαζόμενο γονιό, το απόδημο, τον φορολογούμενο. Νομίζω ότι με τον τρόπο που τα έχουμε σχεδιάσει δείχνουν ότι έχουν μια πολύ συγκεκριμένη προσέγγιση».

Σχολιάζοντας τέλος την συζήτηση περί της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου είπε ότι «σε προσωπικό επίπεδο το πρώτο σχόλιο είναι ότι οι ώρες που αφορούν το κλείσιμο ενός βίου, το τέλος μιας ζωής δεν είναι οι ώρες εκείνες που προσφέρονται για διχαστικό λόγο ή για μικρότητες. Σε πολιτικό επίπεδο τρία σχόλια: το πολιτειακό στην Ελλάδα έκλεισε το 1974, έκλεισε με πρωτοβουλία  του Κων. Καραμανλή και με επικύρωση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και έκτοτε η τρίτη ελληνική δημοκρατία απέδειξε ότι είναι ένα πολίτευμα με τεράστιες αντοχές σε πολύ δύσκολες κρίσεις και είναι το πολίτευμα που μας αρμόζει και μας πρέπει.

Πρέπει να μην φοβόμαστε το παρελθόν κατάματα. Αν πάει κάποιος στην Αυστρία που είναι σε προεδρευόμενη δημοκρατία και έχει αυτοκρατορικό παρελθόν και δει τα παλιά κτίρια της αυτοκρατορίας τους βλέπει ότι δεν φοβήθηκαν το παρελθόν τους.

Στη δική μας περίπτωση αν πήγαινε κανείς το Τατόι θα διαπίστωνε, μέχρι τις πρωτοβουλίες που πήρε αυτή η κυβέρνηση, θα έβλεπε ότι είχαμε μια αμηχανία στο πώς μεταβολίζουμε το παρελθόν. Αυτό δεν πρέπει να το φοβόμαστε, έχουμε πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις σε σχέση με το παρελθόν μας  οι οποίες ελήφθησαν 50 χρόνια πριν και πρέπει να μπορούμε να μεταβολίζουμε κάθε στιγμή της ιστορίας μας κατάματα. Να μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε και να τα αφουγκραζόμαστε με νηφαλιότητα γιατί είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος, η καλύτερη καύσιμη ύλη για να πάμε προς το μέλλον. Το παρελθόν κατά βάση αφού το μελετήσεις είναι το πεδίο του ιστορικού, το μέλλον είναι το πεδίο του πολιτικού». Όπως μάλιστα είπε χαρακτηριστικά «η ειδοποιός διαφορά μας με τους αντιπάλους μας είναι η σύνθεση απέναντι στη διαίρεση, προσπαθούμε να συνθέσουμε απόψεις ανθρώπων οι οποίοι ενδεχομένως έχουν διαφορετικές πολιτικές καταγωγές, η σύνθεση είναι η πράξη που μας πηγαίνει προς το  μέλλον. Και αυτή η χώρα πρέπει να αφορά και ο πολιτικός διάλογος και το είναι της ολοένα και περισσότερο το λεξιλόγιο του μέλλοντος και ολοένα και λιγότερο το λεξιλόγιο του παρελθόντος ως προς τον εγκλωβισμό και όχι ως προς την γνώση, την γνώση πρέπει να την αποκτήσουμε και να την μεταβολίσουμε».

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροe-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις μηνός Φεβρουαρίου 2023
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Ένοχος και στο Εφετείο καθηγητής τού ΤΕΙ για σεξουαλική παρενόχληση σπουδαστριών του