Πιερία: Προσδοκίες ότι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα θυμίζει καλύτερες εποχές για τον τουρισμό

Την εκτίμηση ότι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος «ίσως θυμίσει καλύτερες εποχές για τον ελληνικό τουρισμό, υπό την αίρεση πάντα της τήρησης των υγειονομικών μέτρων», διατύπωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, πολιτικός μηχανικός Ηρακλής Τσιτλακίδης, επικαλούμενος στοιχεία από τις κρατήσεις, ενώ πρόσθεσε πως ώς τις 18 Ιουνίου η μεγάλη πλειονότητα των ξενοδοχείων της περιοχής θα είναι πιθανότατα σε λειτουργία.

Κατά τον κ. Τσιτλακίδη, προχθές (Σάββατο), τα ανοιχτά ξενοδοχεία της περιοχής παρουσίαζαν πληρότητες 25%-30%, καθώς Έλληνες τουρίστες και επισκέπτες από τα Βαλκάνια (κυρίως Σερβία και Ρουμανία) και τις χώρες του Βίσεγκραντ (κυρίως Πολωνία και Ουγγαρία) ταξίδεψαν οδικώς στην Ελλάδα και αναζήτησαν μια σύντομη ανάπαυλα κάτω από τον πιερικό ήλιο, ύστερα από τον πολύμηνο εγκλεισμό λόγω πανδημίας.

Στο ερώτημα πώς αναμένεται να κινηθεί συνολικά η φετινή θερινή σεζόν, ο κ. Τσιτλακίδης απαντά πως το καλοκαίρι του 2021 θα παρουσιάσει πιθανότατα εικόνα «last minute» (κρατήσεων της τελευταίας στιγμής) και μάλιστα με πιο ελαστικούς όρους ως προς τις προκαταβολές, σε σύγκριση με ένα «φυσιολογικό» θέρος.

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει, ένα ζήτημα που επείγει να λυθεί εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου είναι αυτό των οδικών διελεύσεων από τα τελωνεία, ιδίως των Ευζώνων, όπου -ελλείψει, όπως λέει, επαρκούς προσωπικού για τη διεκπεραίωση όλων των αναγκαίων ελέγχων- τουρίστες και εργάτες γης συνωστίζονται για να περάσουν στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα πολύωρες καθυστερήσεις και εκνευρισμό.

Τουρίστες και εργάτες γης στα σύνορα

«Μόλις την περασμένη Πέμπτη είχαμε τεράστιες καθυστερήσεις, της τάξης των πέντε ωρών, στο Τελωνείο των Ευζώνων στην είσοδο τουριστών, κυρίως λεωφορείων από τη Σερβία. Το περασμένο Σάββατο επισκεφτήκαμε (…) το τελωνείο και διαπιστώσαμε από κοντά την κατάσταση, την οποία περιπλέκει περισσότερο το γεγονός ότι το όριο διελεύσεων από το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής είναι τα 400 άτομα και τα ωράριο λειτουργίας είναι 8 το πρωί με 4 μετά το μεσημέρι, οπότε και οι εποχικοί εργάτες γης που έρχονται στην Ελλάδα πηγαίνουν να περάσουν από τους Ευζώνους, όπου το εξαιρετικά φιλότιμο προσωπικό δεν επαρκεί», σημειώνει ο κ. Τσιτλακίδης, ο οποίος επισημαίνει ότι (σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων -ΙΝΣΕΤΕ), κατά το προπανδημικό 2019, ο οδικός τουρισμός στην Ελλάδα ανήλθε σε 9,6 εκατ. αφίξεις, εκ των οποίων το 19,8% διήλθε από τους Ευζώνους, το 30,4% μέσω Προμαχώνα και το 13,3% μέσω Νυμφαίας.

Η εικόνα αυτή (19,8% Εύζωνοι, 30,4% Προμαχώνας) έχει σήμερα αντιστραφεί, προσθέτει, με περισσότερες αφίξεις από τους Ευζώνους, σε σχέση με τον Προμαχώνα. Από τα μέσα Μαΐου, εξηγεί, έχουν περάσει από τους Ευζώνους 40.000 άτομα από Τρίτες χώρες και 9000 πολίτες της ΕΕ, ενώ στον Προμαχώνα οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 8500 (από ΕΕ) και 34.000 (από Τρίτες χώρες).

«Από τη στιγμή που δεν έχουμε δει αφίξεις στα ξενοδοχεία μας από την αύξηση αυτή των διελεύσεων είναι εύκολο να συμπεράνουμε, όπως υποστηρίζουν και έγκυρες πηγές, ότι πρόκειται για διελεύσεις εποχικών εργαζόμενων στη γεωργία. Όλη η κίνηση λοιπόν εξυπηρετείται από τον ίδιο αριθμό φιλότιμων υπαλλήλων που υπήρχαν και πριν ανά βάρδια, με τη διαφορά ότι τώρα, εκτός από τον έλεγχο διαβατηρίων, χρειάζεται ακόμα να ελέγχουν υγειονομικά πιστοποιητικά, rapid test και PLF στους επισκέπτες από Τρίτες χώρες. Το 2019 από τους Ευζώνους πέρασαν 1,9 εκατ. άτομα.

Αν φέτος πετύχουμε τον στόχο για το 50% των αφίξεων, θα έχουμε περίπου 950.000 αφίξεις και αν υπολογίσουμε ότι οι έλεγχοι θα διαρκούν τουλάχιστον ένα λεπτό ανά επισκέπτη, γίνεται αμέσως σαφές ποιες είναι οι ανάγκες να υπάρξει άμεσα στελέχωση των συνοριακών σταθμών σε Ευζώνους και Προμαχώνα, όχι με το προσωπικό του 2019, οπότε δεν υπήρχαν οι υγειονομικοί έλεγχοι, αλλά με διπλάσιο και τριπλάσιο, τουλάχιστον για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο», επισημαίνει ο κ. Τσιτλακίδης.

Οι ξενοδόχοι της Πιερίας προτείνουν ακόμα την ενσωμάτωση του αρνητικού rapid test, καταρχήν των παιδιών, στο ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, επισημαίνοντας ότι το κόστος του τεστ PCR ανέρχεται σήμερα σε περίπου 80-90 ευρώ ανά άτομο, κάτι που λειτουργεί ως σοβαρό αντικίνητρο για μια οικογένεια με δύο παιδιά, που θα ήθελε να επισκεφτεί την Ελλάδα (κάτι αρνητικό για την Πιερία, που προσελκύει ιδίως οικογένειες).

«Μιλάμε φυσικά για εγκεκριμένα και αναγνωρισμένα rapid tests με όλες τις δικλείδες ασφαλείας, καθώς αν δεν κρατήσουμε την καλή υγειονομική εικόνα της χώρας, μπορούμε να εγκαταλείψουμε κάθε ελπίδα για την τουριστική περίοδο» λέει χαρακτηριστικά ο κ.Τσιτλακίδης.

Προσθέτει πως οι ξενοδόχοι της Πιερίας ζητούν ακόμα να ισχύσει για τη στήριξη όσων επλήγησαν από την πανδημία ό,τι ισχύει για την εστίαση, τα γυμναστήρια και τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους. «Η απαίτηση (ως προϋπόθεση της στήριξης) να έχει απασχοληθεί προσωπικό τουλάχιστον ίσο με 1 Ετήσια Μονάδα Εργασίας (ΕΜΕ) μισθωτής εργασίας αφήνει εκτός στήριξης το 80% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Πιερίας, οι οποίες είναι κατά βάση μικρές και μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολούνται μέλη της οικογένειας, και δεν πληρούν αυτό το κριτήριο» σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας και ζητά να ισχύσει ό,τι στους προαναφερθέντες κλάδους, για τους οποίους δεν υπάρχει απαίτηση για ΕΜΕ.

Στο ερώτημα ποιες περιοχές της Πιερίας προσελκύουν τις μεγαλύτερες ροές και σε ποια επίπεδα κυμαίνονται φέτος οι τιμές, ο κ. Τσιτλακίδης απαντά: «Στην Πιερία δεν έχουμε μόνο ήλιο και θάλασσα, αλλά και τον Όλυμπο και διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο προσκυνηματικός. Η Ολυμπιακή Ακτή, η Λεπτοκαρυά, ο Πλαταμώνας και οι Πόροι, το Λιτόχωρο, το Ελατοχώρι και ο Άγιος Παντελεήμονας συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Το ένα τέταρτο των διανυκτερεύσεων στην περιοχή μας προέρχονται από την εσωτερική αγορά. Καλώ τους Έλληνες επισκέπτες, αλλά και τους ξένους τουρίστες, να ανακαλύψουν ξανά τις ακτές του Ολύμπου, που προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες σε εξαιρετικά δίκαιη αποτίμηση, αυτό που λέμε “value for money”», καταλήγει ο κ. Τσιτλακίδης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΓερμανία: 22 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 1.100 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες (Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ)
Επόμενο άρθροΜ.Θεμιστοκλέους: Εκτιμούμε ότι θα έχει επιτευχθεί τοίχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι – Στις 10 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για τρία διαθέσιμα εμβόλια για τους 25-29 ετών