Πιερ Υβ Κουστώ: Ας πάρουμε διδάγματα από την Αρχαία Ελλάδα για το περιβάλλον (EurActiv.gr)

Τα στοιχεία προκαλούν σοκ: 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών διαρρέουν στους ωκεανούς και τις θάλασσες ετησίως με αποτέλεσμα να πλήττονται τουλάχιστον 600 είδη εκ των οποίων το 15% βρίσκεται υπό εξαφάνιση ενώ το κόστος για τους Ευρωπαίους αλιείς ανέρχεται στα 80 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Υπάρχει όμως διέξοδος και μάλιστα αυτή βρίσκεται στο παρελθόν σύμφωνα με το γιο του μεγάλου εξερευνητή των ωκεανών, Πιερ Υβ Κουστώ.

Μέχρι το 2050 σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε χτες (8 Νοεμβρίου) στις Βρυξέλλες, οι ωκεανοί θα εμπεριέχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια, και το 99% των θαλάσσιων πτηνών θα έχουν στα στομάχια τους πλαστικό όπως επίσης και το 52% των θαλάσσιων χελωνών. Στην Ευρώπη πιο συγκεκριμένα απορρίπτονται στις θάλασσες 100.000 τόνοι αποβλήτων. Η πλειοψηφία των πλαστικών απορριμμάτων είναι μιας χρήσης με αυτά να αποτελούνται από: 2.5 δισ. συσκευασίες φαγητού, 580 δισ. γόπες τσιγάρων, 16 δισ. πλαστικά κύπελλα καφέ, 36,4 δισ. καλαμάκια για αναψυκτικά και 46 δισ. πλαστικά μπουκάλια!

«Στόχος μας είναι ένας ωκεανός απαλλαγμένος από τα πλαστικά» δήλωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Καρμένου Βέλα ενώ συνέχισε «στο πλαίσιο των προτάσεων Γιούνκερ σκοπεύουμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανακυκλώνουμε το σύνολο των πλαστικών μέχρι το 2030». Σημαντική θα είναι η αύξηση της χρηματοδότησης μέσω του EFSI (Σχέδιο Γιούνκερ) με κυριότερο χρηματοδοτικό εργαλείο την «έξυπνη χρηματοδότηση».

«Πρέπει όμως να αλλάξουμε συμπεριφορά, όλοι έχουμε ένα σημαντικό ρόλο να παίξουμε στη μείωση των πλαστικών» κατέληξε ο Επίτροπος.

Σημαντικά στοιχεία όμως παρουσίασε ο Πιερ Υβ Κουστώ γιος του Ζακ Υβ για την κατάσταση των ωκεανών σήμερα. Σύμφωνα με αυτά το 70% των πλαστικών παραμένουν στον πυθμένα, το 15% επιπλέει ενώ το υπόλοιπο 15% βρίσκεται στην στήλη ύδατος μεταξύ επιφάνειας και το βυθό. Έρευνα του εταίρου της Euractiv εφημερίδας The Guardian είχε αποκαλύψει ότι το 80% του πόσιμου νερού στην Ευρώπη περιέχει μικροπλαστικά.

Ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του Κουστώ στην αρχαία Ελλάδα. Όπως δήλωσε αποκλειστικά στη Euractiv.gr «Κατά τη διάρκεια της τελευταίας μου επίσκεψης στην Σαντορίνη επισκέφτηκα τον αρχαιολογικό χώρο στο Ακρωτήρι. Εκεί εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο που οι Αρχαίοι Έλληνες αποθήκευαν σε πιθάρια το λάδι και το κρασί τους. Νομίζω ότι μπορούμε να πάρουμε μαθήματα από αυτό».

Τι μαθήματα όμως μπορούμε να πάρουμε την Αρχαία Ελλάδα; Η απάντηση μπορεί να προκαλέσει έκπληξη αλλά έχει ενδιαφέρον: «το πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα είναι κάτι το οποίο απασχόλησε όλους τους μεγάλους πολιτισμούς στο παρελθόν: η παραγωγή, η αποθήκευση και η μεταφορά προϊόντων και εμπορευμάτων. Τον τελευταίο αιώνα ο τρόπος που επιλέξαμε να το κάνουμε δεν ήταν βιώσιμος» ενώ αναφορικά με το μέλλον «δεν είμαι αισιόδοξος, ωστόσο πιστεύω ότι έχουμε μια ελπίδα αν οι άνθρωποι αλλάξουν συμπεριφορά».

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε στις λύσεις για την έξοδο από την κρίση: «χρειαζόμαστε θεσμικό πλαίσιο και οικονομικά κίνητρα και εθελοντική δράση. Επίσης η προώθηση της κυκλικής οικονομίας είναι απαραίτητη» είπε ενώ τόνισε ότι «θα πρέπει να μειώσουμε την παραγωγή τόσο των μιας χρήσης πλαστικών όσο και αυτών που δεν ανακυκλώνονται για παράδειγμα στα καλλυντικά και στα αυτοκίνητα».

Στις 6-7 Δεκεμβρίου ο ΟΗΕ διοργανώνει παγκόσμια συνδιάσκεψη με θέμα «προς ένα κόσμο χωρίς μόλυνση» ενώ παράλληλα ήδη τρέχει καμπάνια ενημέρωσης και δράσης στην οποία καλεί κυβερνήσεις, εταιρίες και την κοινωνία των πολιτών να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία και να αναλάβουν τοπικές δράσεις.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Έλατο ύψους 20 μέτρων, «Εποχή των Παγετώνων» και ένα «πεφταστέρι» με φόντο τον Λευκο Πύργο σχεδιάζει ο κεντρικός Δήμος για τα φετινά Χριστούγεννα
Επόμενο άρθροΟι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας για την 48ωρη άδεια στον Δ. Κουφοντίνα