Ποια είναι τα φρούτα του χειμώνα, τι γνωρίζουμε γι αυτά; – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Τον χειμώνα δεν καταναλώνουμε πολλά φρούτα σε σχέση με το καλοκαίρι, παρόλο που στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία φρούτων για να διαλέξουμε, με υψηλή διατροφική αξία.

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Έχει μεγάλη σημασία να τρώμε το κάθε φρούτο στην εποχή του και τα χειμωνιάτικα φρούτα έχουν υψηλή διατροφική αξία και πρέπει να αποτελούν βασικό συστατικό της διατροφής μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κυρίως για να ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού μας, η συνήθεια να τρώμε περισσότερο κρέας και λιγότερο φρούτα και λαχανικά είναι λάθος.

Στον πάγκο της λαϊκής, αλλά και στα μανάβικα βρίσκουμε μεγάλη ποικιλία Ελληνικών φρούτων αλλά και εισαγόμενων κατά τους χειμερινούς μήνες.

Μερικά από αυτά είναι!

  • Το Ρόδι, είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες, σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ περιέχει τρεις διαφορετικές αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται: τανίνες, ανθοκυανίνες και το ελλαγικό οξύ, με υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα, μεγαλύτερη και από αυτή του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Το ρόδι τρώγεται ωμό αλλά γίνεται και υπέροχο λικέρ.
  • Το μανταρίνι ανήκει στα εσπεριδοειδή φρούτα και είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, είναι  επίσης πλούσιο σε ευεργετικά καροτινοειδή και έχει υπέροχο άρωμα. Τρώγεται ωμό, έχει υπέροχο χυμό, γίνεται καταπληκτική μαρμελάδα και  λικέρ, το φλούδι του αποξηραίνεται και σαν σκόνη χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική.
  • Το μήλο υπάρχει στην Ελλάδα σε πολλές ποικιλίες και είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα φρούτα του χειμώνα. Είναι χορταστικό γιατί είναι καλή πηγή φυτικών ινών και πηκτίνης, βιταμίνες Α & C και προσφέρει αντιγηραντική, αγχολυτική και αντιπυρετική προστασία στον ανθρώπινο οργανισμό. Φυσικά τρώγεται ωμό, προτιμήστε να το φάτε με το φλούδι. Είναι ωραίο σνακ αποξηραμένο, γίνεται υπέροχη μηλόπιτα και μην ξεχνάτε το μήλο ήταν αυτό που γεύτηκε ο Αδάμ και ταλαιπωρούμαστε σήμερα…

 

  • Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο με παράξενη όψη αλλά και γεύση, πρόσφατα έγινε φρούτο Ελληνικής παραγωγής αλλά με μεγάλη επιτυχία βγήκε στις αγορές, γιατί περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Περιέχει ακόμα κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ιχνοστοιχεία, ενώ κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι φυτικές ίνες. Οι φυτικές του ίνες συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Τρώγεται περισσότερο ωμό.
  • Το πορτοκάλι είναι πραγματικό χειμερινό φρούτο και είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και κυρίως της C, όπως και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών όπως τα β-καροτένια, έχει υψηλή αντιγριπική προστασία. Φυσικά τρώγεται ωμό, έχει υπέροχο δυναμωτικό χυμό, γίνεται καταπληκτική μαρμελάδα και λικέρ, το φλούδι του αποξηραίνεται και σαν σκόνη χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική!

Προτιμήστε να τρώτε Ελληνικά φρούτα, με αυτό τον τρόπο έχετε πάντα φρέσκα προϊόντα, μυρωδάτα, γεμάτα βιταμίνες στο τραπέζι σας που δεν έχουν κοπεί άγουρα και δεν έχουν παγώσει για να ταξιδέψουν για ημέρες μέχρι να μπουν στην αγορά. Σκεφτείτε πως ενισχύετε την Ελληνική αγροτική παραγωγή, με αυτό τον τρόπο δίνετε δουλειά σε Ελληνικές οικογένειες!

Προηγούμενο άρθροΠέθανε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ Ανδρέας Βγενόπουλος
Επόμενο άρθροΠλατύ: Απέργης – Γελαράκης φέτος στην Αστερούπολη στο Πλατύ