Ποια είναι τα επόμενα στάδια στη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών

Με αλλαγές προχωρά η διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών. Σήμερα, Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, τελευταία ημέρα υποβολής της πρώτης εκ των τριών δόσεων από τους τέσσερις προσωρινούς υπερθεματιστές, το επιχειρηματικό σχήμα του ΑΝΤ1 κατέβαλε το ποσό των 25.300.000 ευρώ που του αναλογούσε για την απόκτηση άδειας.

Ακολούθησε η αίτηση 48ωρης παράτασης από το επιχειρηματικό σχήμα Καλογρίτσα για την καταβολή της δόσης, αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό από τη ΓΓΕΕ, με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας Ι. Καλογρίτσας, με ανακοίνωσή του, να αποσυρθεί της διαδικασίας διεκδίκησης τηλεοπτικής άδειας. Ο κ. Καλογρίτσας, στην ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία τον ήθελαν εκτός και γι’ αυτό αποχωρεί, χάνοντας ο ίδιος και τα 3 εκατ. ευρώ της εγγύησης, στο πλαίσιο του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, οι επόμενοι επιλαχόντες στη σειρά, μετά την αποχώρηση του κ. Καλογρίτσα, ήταν ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης και ο Δημήτρης Κοντομηνάς για τον Alpha. Ο Ιβάν Σαββίδης, σε δήλωσή του στην ΕΡΤ, μόλις πληροφορήθηκε ότι είναι ο πρώτος επιλαχών στη σειρά για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας, δήλωσε έτοιμος να καταβάλει την πρώτη δόση που του αναλογεί τις επόμενες ημέρες, ενώ έκανε εκ νέου πρόταση συνεργασίας στον Δ. Κοντομηνά για τον Alpha και στον Ι. Βαρδινογιάννη για το Star, λέγοντας ότι θα ήταν καλό να παραμείνουν στις θέσεις τους οι εργαζόμενοι των καναλιών. Ωστόσο, σε περίπτωση άρνησης συνεργασίας, ο κ. Σαββίδης δήλωσε ότι θα προχωρήσει μόνος στη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού. Το συνολικό ποσό που είχε καταθέσει ο Ιβάν Σαββίδης στο πλαίσιο της δημοπρασίας άγγιζε τα 61.500.000 ευρώ, συνεπώς η πρώτη δόση που αναμένεται να μπει στα ταμεία από τον επιχειρηματία είναι ύψους 20,5 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο διαγωνισμός, είναι ο αυστηρός έλεγχος πόθεν έσχες των οικονομικών του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, θέμα το οποίο θα πάρει κάποιες μέρες, και στη συνέχεια η καταβολή της πρώτης δόσης.

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, με ανάρτησή του στο twitter, δήλωσε ότι 65 εκατ. ευρώ μπήκαν, ήδη, στα ταμεία και ότι ο διαγωνισμός έχει αρκετές δικλείδες ασφαλείας.

Επίσης, το πρωί, ο γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ανέφερε ότι η διαδικασία επιλογής των οριστικών υπερθεματιστών έχει πολλές δικλείδες ασφαλείας και γι’ αυτόν τον λόγο έχει και πολλά στάδια. Εξήγησε ότι όλοι ελέγχονται ενδελεχώς για το πόθεν έσχες και για όλα τα οικονομικά στοιχεία τους, ενώ αναμένει και το επόμενο διάστημα αρκετές προδικαστικές και δικαστικές προσφυγές από τους επιχειρηματίες. Ο κ. Κρέτσος σημείωσε ότι η κυβέρνηση όφειλε να διεξάγει αυτόν τον διαγωνισμό προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, ενώ για τη DIGEA τόνισε ότι οφείλει να δώσει σήμα μόνο σε νόμιμους τηλεοπτικούς σταθμούς. Τέλος, για τη διαδικασία χορήγησης αδειών στους περιφερειακούς σταθμούς, δήλωσε ότι πρέπει να συγκροτηθεί ο χάρτης συχνοτήτων, προσθέτοντας ότι οι περιφερειακές άδειες πρέπει να δοθούν από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Προηγούμενο άρθροΑλεξάνδρεια: Λειτουργία τάξης Εθελοντών Νοσηλευτικής στην Αλεξάνδρεια
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδα εφημερίδων της Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου 2016