ΠΓΔΜ: Χιλιάδες υποστηρικτές της εθνικιστικής δεξιάς (VMRO DPMNE) διαδήλωσαν κατά της αλλαγής του ονόματος της χώρας

Χιλιάδες υποστηρικτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, του δεξιού εθνικιστικού VMRO-DPMNE, διαδήλωσαν χθες Σάββατο στα Σκόπια κατά της αλλαγής του ονόματος της χώρας τους και ζητώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια κρατώντας σημαίες της χώρας, ενώ κάποιοι είχαν πανό που έγραφαν: «Η Μακεδονία θα κερδίσει».

«Το VMRO-DPMNE δεν θα στηρίξει την τροποποίηση του Συντάγματος για να αλλάξει το συνταγματικό όνομα (της χώρας). Είμαστε απολύτως ξεκάθαροι σε αυτό το θέμα», δήλωσε στους συγκεντρωμένους ο νέος πρόεδρος του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Παράλληλα ζήτησε να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές του χρόνου.

Αντικυβερνητική διαδήλωση στα Σκόπια EPA GEORGI LICOVSKI
Αντικυβερνητική διαδήλωση στα Σκόπια – Οπαδοί του κόμματος VMRO DPMNE διαδηλώνουν στα Σκόπια για την υπερβολικά συμβιβαστική απέναντι στην Ελλάδα, κατά την κρίση τους, κυβερνητική πολιτική για το Σκοπιανό. EPA / GEORGI LICOVSKI

Ο Μίτσκοσκι κατήγγειλε, απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος, ότι ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ «θα επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά στη χώρα, από την οποία δεν θα μπορέσει να επανέλθει».

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του κόμματος Νίκολα Γκρούεφσκι, που κυβέρνησε την πΓΔΜ από το 2006 ως το 2016 και καταδικάστηκε την Τετάρτη σε δύο χρόνια φυλάκιση για μια υπόθεση κατάχρησης εξουσίας, δεν ήταν παρών στη χθεσινή συγκέντρωση.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εξέφρασε τη στήριξή του στον Μίτσκοσκι μέσω ενός βιντεοσκοπημένου μηνύματός του, στο οποίο εξήρε «τους θαρραλέους και συνετούς ηγέτες (…) που δεν υποχωρούν στην πίεση ξένων δυνάμεων».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΚατασκευή δικτύων φυσικού αερίου σε 18 πόλεις της Μακεδονίας, της Θράκης και της Στερεάς Ελλάδας – Επενδύσεις ύψους 160 εκατ. ευρώ
Επόμενο άρθροΣύμπραξη ΑΠΘ – Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για να μελετηθεί μέσα από πολύτιμα αρχεία η ιστορία της ελληνικής παρουσίας στον Πόντο