Ο Δήμαρχος του Μαραθώνα κ. Ηλίας Ψινάκης δέχτηκε τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με διάφορες δημοσιογραφικές πληροφορίες, μιαν απρόσμενη επίσκεψη. Ήρθε, που λέτε, μια πολυπληθής αντιπροσωπεία από την Περσία και στρογγυλοκάθισε στις πολυθρόνες του Δημοτικού Συμβουλίου απέναντι στον κ. Δήμαρχο, σε ορισμένους δημοτικούς άρχοντες και υπαλλήλους του Δήμου.
Μετά τα καλωσορίσματα και τις χαιρετούρες, το λόγο πήρε αμέσως ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας αυτής και, χωρίς περιστροφές, δήλωσε:
«Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, εμείς οι εκπρόσωποι του Περσικού λαού , θέλουμε να μας παραχωρήσετε ένα τμήμα εδάφους ακριβώς δίπλα στον τύμβο του Μαραθώνα, για να στήσουμε ένα μνημείο και να τιμήσουμε τους νεκρούς μας στους Περσικούς πολέμους και ιδιαίτερα στον πόλεμο που έγινε στον χώρο αυτό το 490 π.Χ.
Θέλουμε να στήσουμε ένα περικαλλές μνημείο για να θυμίζει στην ανθρωπότητα την επίθεσή μας εναντίον της Ελλάδας και τις λαμπρές σελίδες που έγραψε ο Μαρδόνιος, ο Δάτης, ο Αρταφέρνης κι όλοι οι στρατηγοί μας εκείνα τα ηρωικά χρόνια. Είναι επιθυμία του περσικού λαού το γεγονός αυτό και, πιστεύουμε ότι δεν έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε».
Ο κ. Ψινάκης, βέβαια, διακρίνεται για την ευγένεια και τη λεπτότητά του αλλά δε χαμπαριάζει από τέτοια και τα πήρε στο κρανίο! Μ’ ένα ύφος πολύ στομφώδες άρχισε να τους τα σέρνει κανονικά. Σε συντομία τους είπε:
«Απορώ με το θράσος σας. Πώς είναι δυνατόν εσείς οι ηττημένοι στο Μαραθώνα, στις Θερμοπύλες, στη Σαλαμίνα και αλλού να ζητάτε τώρα τέτοια παραχώρηση από την πλευρά της Ελλάδας; Ούτε να το σκέφτεστε ότι εμείς οι Έλληνες, που αγωνιστήκαμε τότε σαν ένας άνθρωπος και, με πολύ λιγότερες δυνάμεις, καταφέραμε να σας νικήσουμε και να διώξουμε από την Ευρώπη την ασιατική απειλή , που εσείς εκπροσωπούσατε, θα προβούμε σε τέτοιου είδους ενέργειες».
Είπε κι άλλα ο κ. Ψινάκης, μερικά από τα οποία είναι ακατάλληλα προς δημοσίευση. Η υπόθεση φαινομενικά έδειχνε να τελειώνει αλλά τότε πετάχτηκε κάποιος μικρόσωμος αντιπρόσωπος του Υπουργείου των Στρατιωτικών της Περσίας και τόνισε.
« Κύριε Ψινάκη. Πολύ καλά και πολύ ωραία όλα αυτά που είπατε. Υπάρχει όμως ένα πολύ μεγάλο ΑΛΛΑ. Οι πληροφοριοδότες μας μάς έχουν πει ότι εδώ στην Ελλάδα, ένα ελληνικό κόμμα, που ηττήθηκε τον Αύγουστο του 1949 στο Γράμμο και στο Βίτσι, στήνει τέτοια μνημεία ηττημένου σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Ξέρουμε π.χ. ότι έστησαν μια μαρμάρινη επιγραφή στον Ομαλό της Κρήτης, στο Ξυλόσκαλο απ’ όπου αρχίζει η πορεία για να διασχίσει κανείς το Φαράγγι της Σαμαριάς. Την επιγραφή αυτή οι Κρητικοί την έκαναν χίλια κομμάτια!!! Έστησαν μια προτομή του Πέτρου Κόκκαλη στις Αρένες του Γράμμου. Μην ξεχνάμε ότι ο Πέτρος Κόκκαλης ήταν Υπουργός της Κυβέρνησης του βουνού μαζί με το Σλάβο Πασκάλ Μητρόφσκι!!! Έστησαν ένα μνημείο στο Ύψωμα 1033 στη Φλώρινα, όπου έγινε η τελευταία αντεπίθεση του ελληνικού στρατού και υποχώρησε μέχρι που διαλύθηκε ο ΕΛΑΣ έχοντας βαρύτατες απώλειες. Έστησαν πολλά ακόμη μνημεία σε διάφορα μέρη, όπου το κόμμα αυτό, που μου διαφεύγει τ’ όνομά του, υπέστη μεγάλες ήττες. Κι όχι μόνον αυτό. Το ελληνικό αυτό κόμμα χαρακτήρισε τα μνημόσυνα, που γίνονται στο Γράμμο και το Βίτσι για να τιμηθούν οι νεκροί Έλληνες στρατιώτες, που συνέτριψαν το ξενοκίνητο αντάρτικο, σαν «ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΙΣΟΥΣ»!!! Για ποιο λόγο λοιπόν εμείς οι Πέρσες πρέπει ν’ αποκλειστούμε; Δύο μέτρα και δύο σταθμά θα εφαρμόσετε;»
Ο κ. Ψινάκης βρέθηκε σε δύσκολη θέση αλλά είναι τόσο εύστροφος ο άνθρωπος ώστε βρήκε αμέσως τη λύση. Τους δήλωσε ρητά και κοφτά:
«Θα φροντίσω να σας δώσω αυτό το οικόπεδο που ζητάτε, δήλωσε. Όμως πρώτα θα ρωτήσω το δασάρχη της περιοχής μήπως το μέρος έχει χαρακτηρισθεί σαν δάσος, οπότε χαιρέτα μου τον πλάτανο. Θα ρωτήσω επίσης την Αρχαιολογική Υπηρεσία μήπως βρίσκονται στην περιοχή αυτή κάποια αρχαία, οπότε με τη γραφειοκρατία που έχουμε ούτε σε εκατό αιώνες δε θα πάρετε την άδεια. Θα ρωτήσουμε ακόμη τους οικολόγους της περιοχής, μήπως εκεί κοντά υπάρχει κάποια φωλιά από τσικνιάδες ή κοτσύφια και μήπως, με τα μηχανήματά σας ενοχλήσετε τα πουλιά. Καταλαβαίνετε, τους είπε, ότι εμείς εδώ στην Ελλάδα του κ.Τσίπρα και του κ. Καμένου έχουμε νόμους, που δεν μπορούμε να τους παραβλέψουμε. Έχουμε ψηφίσματα σοβαρά που τα υπογράφουν αριστεροί και ακροδεξιοί βουλευτές και υπουργοί σε αγαστή συνεργασία!!! Περάστε λοιπόν μετά από δέκα χιλιάδες χρόνια να τα ξανασυζητήσουμε» !!!
Αυτά τους είπε ο κ. Δήμαρχος κι οι Πέρσες, βουβοί και στενοχωρημένοι στο έπακρον, αναχώρησαν ολοταχώς για τη χώρα τους χωρίς άλλα λόγια. Μπράβο κύριε Δήμαρχε, νέε Μαραθωνομάχε!!!
ΤΟΠΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΔΗΜΟΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ