Με τον χρόνο που υπολείπεται για τις ευρωεκλογές να είναι λιγότερος από τρεις εβδομάδες και με δεδομένο ότι ουσιαστικά δεν πρόκειται να αλλάξει δραματικά το πολιτικό σκηνικό κι οι συσχετισμοί, ο πρωθυπουργός θα έχει να διαχειριστεί σοβαρά ζητήματα την επόμενη ημέρα. Ζητήματα εξόχως πολιτικά!
- Μεταρρυθμίσεις
Κατ’ αρχάς και πέραν κάθε άλλου θέματος στην πολιτική ατζέντα, κορυφαία προτεραιότητα αποτελούν οι μεταρρυθμίσεις, κυρίως στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Πιερρακάκης θα σηκώσουν το βάρος απέναντι στην ακινησία που επιθυμεί η αντιπολίτευση.
Όμως, από εκεί και πέρα, θα προκύψουν τέσσερα σημαντικά ζητήματα:
- Ανασχηματισμός
Θα γίνει; Κι αν ναι, πότε; Θα είναι δομικός ή θα είναι μια στοχευμένη αλλαγή προσώπων σε τρία -τέσσερα υπουργεία στα οποία ο Μητσοτάκης έχει διαπιστώσει δυσλειτουργίες. Άλλωστε, όπως δείχνει η μέχρι τώρα ιστορία των ανασχηματισμών Μητσοτάκη, αυτοί δεν γίνονται απλώς για να γίνουν. Πάντως, πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να γίνει ανασχηματισμός πριν το φθινόπωρο, αφού δεν είναι πρέπον να διακυβευτεί ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας λίγο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
- Μέγαρο Μαξίμου
Η απουσία του Γρηγόρη Δημητριάδη από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι εμφανής. Το δεν κενό των παραιτηθέντων Μπρατάκου και Παπασταύρου δημιούργησε καραμπόλες που μάλλον λειτουργούν σε θετική κατεύθυνση. Πάντως, είναι σαφές ότι στο Μαξίμου υπάρχουν πρόσωπα που αναλαμβάνουν αποστολές, αλλά ταυτοχρόνως υπάρχει πολιτικό κενό, ειδικά με την απομάκρυνση των Γεραπετρίτη και Παπασταύρου. Αυτό το κενό δεν μπορεί να το καλύψει ο «δουλευταράς» Στέλιος Κουτνατζής. Ουδείς γνωρίζει πώς θα λυθεί αυτός ο γρίφος, πολύ περισσότερο αν φύγει ο Βορίδης για ν’ αναλάβει υπουργείο. Πάντως, δεν θα είναι έκπληξη η παραμονή του σημερινού σχήματος, με τον πρωθυπουργό να αναθέτει συγκεκριμένα εγχειρήματα κατά το δοκούν.
- Πρόεδρος Δημοκρατίας
Πηγές που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό αναφέρουν ότι δεν βρίσκει σοβαρούς λόγους για να μην ανανεωθεί η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Όμως, σημαντική μερίδα της «Λαϊκής Δεξιάς» αντιτίθεται, ενώ «βαρόνοι και βαρονίσκοι» ρίχνουν λοξές ματιές προς το προεδρικό μέγαρο. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν κάποιοι βουλευτές τραβήξουν το σκοινί στην περίπτωση που είναι πάλι υποψήφια η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αυτό θεωρείται δύσκολο και θα γίνει δυσκολότερο αν το ποσοστό της ΝΔ στις ευρωεκλογές είναι άνω των στόχων και προσφέρει στον Μητσοτάκη «καθαρό» ορίζοντα τριετίας και όχι μόνο…
- Ποιος θα είναι επίτροπος;
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες έκαναν λόγο για ξεκάθαρη –ίσως και μοναδική- υποψηφιότητα του Γιώργου Γεραπετρίτη. Όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και φέρουν επικρατέστερη τη Νίκη Κεραμέως! Χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να πάει Βρυξέλλες ο Γεραπετρίτης και στο υπουργείο Εξωτερικών η Κεραμέως. Αλλά, αυτά τα ξέρει μόνο ο Μητσοτάκης. Ούτε καν οι ενδιαφερόμενοι. Υπάρχουν πληροφορίες και για δυο ακόμη πρόσωπα: Το ένα είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας που θα άφηνε την περιφέρεια Θεσσαλονίκης για να γίνει επίτροπος. Το δεύτερο είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να παραμείνει, κεφαλοποιώντας τη σχέση του με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν, στην περίπτωση που κι εκείνη παραμείνει πρόεδρος της Κομισιόν. Επιπλέον, ουδείς πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο του Παπασταύρου –αν δεν πάει στο Εσωτερικών- αφού γνωρίζει άριστα τα ευρωπαϊκά δεδομένα και όσο ήταν στο Μαξίμου είχε βασική αρμοδιότητα τις επαφές με την ΕΕ.
Όπως και νάναι, πρόκειται για πέντε σημαντικά ζητήματα πολιτικής και λειτουργίας της κυβέρνησης, τα οποία καλείται να διαχειριστεί ο πρωθυπουργός μετά τις ευρωεκλογές και σε βάθος ενός έτους.