Πέμπτη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών Αγοράς Εργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

 

 Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τη λειτουργία του Μηχανισμού, καθώς και παρουσίαση των αποτελεσμάτων πρωτογενούς έρευνας εργοδοτών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με έμφαση στα αποτελέσματα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, ενώ είχαν προηγηθεί αντίστοιχες εκδηλώσεις στην Πιερία, το Κιλκίς, τις Σέρρες και την Ημαθία.

 Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής,, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας Ιορδάνης Τσώτσος και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιαννιτσών Παναγιώτης Σαραφούδης. Επίσης πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις από τον Διευθυντή του Κέντρου Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας της ΕΣΕΕ Δημήτρη Πρίφτη, με θέμα «Εμπόριο και δεξιότητες» και από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου  Ελλάδος Θεόφιλο Μυλωνά, με θέμα «Το ανθρώπινο κεφάλαιο ως μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης: προβλήματα, προοπτικές». Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις ελλείψεις εργασιακών δεξιοτήτων και σε ανεπάρκειες του υπάρχοντος συστήματος παροχής δια βίου εκπαίδευσης.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία που ο Μηχανισμός αντλεί από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατά την 3ετία 2019-21, παρά το γεγονός ότι επηρεάστηκε σημαντικά, όπως και οι περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες  της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από την οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2019 είχαμε τη δημιουργία 1.631 νέων θέσεων εργασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, το 2020 δημιουργήθηκαν συνολικά 477 νέες θέσεις εργασίας. Ως προς το τρέχον έτος τα στοιχεία είναι αισιόδοξα, καθώς το 9μηνο του 2021 έχουν ήδη δημιουργηθεί 2.541 νέες θέσεις εργασίας, που είναι σχεδόν διπλάσιες από πέρσι, γεγονός που προμηνύει μια πολύ καλή χρονιά για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Σύμφωνα με την πρωτογενή έρευνα στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που διεξήγαγε ο Περιφερειακός  Μηχανισμός, οι εκπρόσωποι  των επιχειρήσεων στην Πέλλα δηλώνουν ότι επηρεάζονται σχετικά περισσότερο τα εργασιακά καθήκοντα των απασχολουμένων τους από αλλαγές που συμβαίνουν στις «παραγωγικές διαδικασίες». Στο ερώτημα για την αντίστοιχη επίδραση της πανδημίας, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων της Πέλλας δηλώνουν ότι επηρεάστηκαν λιγότερο, ενδεχομένως λόγω του αυξημένου αριθμού μεταποιητικών επιχειρήσεων. Ο Μηχανισμός διαπίστωσε επίσης ότι από τον Μάιο και μετά, τόσο στην Πέλλα, όσο και στο σύνολο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναμένονταν η δημιουργία αξιοσημείωτου αριθμού νέων θέσεων εργασίας, λόγω επέκτασης δραστηριοτήτων πολλών από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην Έρευνα.

 Όσον αφορά στις οριζόντιες δεξιότητες των εργαζομένων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας διαπιστώθηκε ότι οι πλέον περιζήτητες είναι η ικανότητα εργασίας σε ομάδα, η οργανωτικότητα, η καλή διαχείριση χρόνου και οι επικοινωνιακές δεξιότητες. Ενδιαφέρον επίσης είναι το εύρημα πως οι τρεις πρώτες δεξιότητες, δηλαδή η ικανότητα εργασίας σε ομάδα, η οργανωτικότητα και η καλή διαχείριση χρόνου, χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα σημαντικές για τη μεταποίηση, κάτι που αποτελεί μια διαφοροποίηση από τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες, ενώ καταγράφηκε έλλειμμα σε 17 οριζόντιες δεξιότητες.

 Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι παραγωγικών και επιστημονικών φορέων, φορέων εργαζομένων, αιρετοί Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Προηγούμενο άρθροΤο myEFKAlive επεκτείνει τη λειτουργία του σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας
Επόμενο άρθροΕργασίες ασφαλτόστρωσης στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Χαλκηδόνας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας