Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων – Δηλώσεις

«Για εμάς, για την περιοχή μας και για τον συνεταιρισμό μας ήταν πρωτόγνωρο γεγονός η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί κάποια πράγματα, διότι έχει ξεχωριστή σημασία να έρχεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε έναν συνεταιρισμό που είναι υπόδειγμα λειτουργίας. Αυτό δείχνει ότι το συνεταιριστικό κίνημα έχει παρόν και μέλλον, για αυτό και πρέπει να πρωταγωνιστεί από εδώ και πέρα στην οικονομία. Διότι μόνο τότε θα έχουμε και ισορροπία στην αγορά».

Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, Παύλος Σατολιάς, για την σημασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στα Καλάβρυτα.

Μάλιστα, όπως εκτιμά, «η επίσκεψη του πρωθυπουργού δίνει το στίγμα, καθώς και τη σημασία που έχει για τη χώρα μας η πρωτογενής παραγωγή».

Ο αγρότης, λέει στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο Παύλος Σατολιάς, «είναι ο άνθρωπος του μόχθου, είναι ο στυλοβάτης της εθνικής οικονομίας, δηλαδή η ραχοκοκαλιά της οικονομίας».

«Ως εκ τούτου», συνεχίζει, «πιστεύω ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού έχει ένα θετικό πρόσημο και αποτέλεσμα όχι μόνο για εμάς, αλλά γενικότερα για τον αγροτικό κόσμο της χώρας».

Όσον αφορά τις εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός, ο Παύλος Σατολιάς τις χαρακτήρισε θετικές, αλλά όπως πρόσθεσε «θα πρέπει να λυθούν θεσμικά ζητήματα, που θα θωρακίσουν την καλή λειτουργία της αγροτικής οικονομίας και δεν θα έχουμε στρεβλώσεις που παρατηρούνται, όπως για παράδειγμα στον τομέα της κτηνοτροφίας με την κατάρρευση τιμών και την κατάρρευση του κλάδου».

Όπως εξηγεί στην συνέχεια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «θα χρειαστεί να γίνουν και κάποια πράγματα από την πολιτική ηγεσία για τον αγροτικό κόσμο και την πρωτογενή παραγωγή».

Δηλαδή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, «πρέπει να υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο, ένα κίνητρο για το συνεταιρίζεσθαι, αλλά και να μειωθεί η φορολογία που είναι  που είναι υψηλή και αντιπαραγωγική», αφού όπως λέει, «ενισχύει τη ροή του “μαύρου” χρήματος και του “μαύρου” προϊόντος.»

Ακόμη, όπως λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Παύλος Σατολιάς, «θέλουμε πιο σφιχτό πλαίσιο ελέγχου στην αγορά, ώστε να μην υπάρχουν στρεβλώσεις και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν όλοι, ασχέτως κομματικών επιλογών ή προτιμήσεων».

Όσον αφορά τον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων, ο Παύλος Σατολιάς λέει ότι «σήμερα έχουμε στις τάξεις μας περίπου 1.300 οικογένειες κτηνοτρόφων και 110 οικογένειες εργαζομένων όχι μόνο από την περιοχή των Καλαβρύτων, αλλά και από τις ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Πελοποννήσου».

Σχετικά με την παραγωγή, αναφέρει ότι είναι 20.000 τόνοι αιγοπρόβειο γάλα, ενώ χαρακτηρίζει την βαρελίσια φέτα ΠΟΠ ως «το βαρύ πυροβολικό των προϊόντων μας», προσθέτοντας ότι «από πέρυσι το εργοστάσιο του συνεταιρισμού είναι το πρώτο εργοστάσιο πώλησης φέτας στην Ελλάδα».

Μιλώντας για τα οικονομικά στοιχεία του συνεταιρισμού, σημειώνει ότι «ο κύκλος εργασιών άγγιξε το 2017 τα 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη έφθασαν τα δύο εκατομμύρια ευρώ», τονίζοντας ότι «αυτά τα στοιχεία δείχνουν πολλά πράγματα».

Επίσης, ο Παύλος Σατολιάς αναφέρθηκε στους στόχους του συνεταιρισμού και όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «θέλουμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητάς μας και να εξυπηρετήσουμε περισσότερους παραγωγούς, ώστε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την τοπική οικονομία και να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε στην εθνική οικονομία». Αυτό, όπως εξηγεί, «θα το πετύχουμε με προσήλωση και επένδυση εξωστρέφεια για αυτό και κάνουμε προσπάθειες για εξαγωγές στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες αγορές, καθώς με περισσότερους κωδικούς προϊόντων στην ελληνική αγορά».

Κλείνοντας, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε είναι οι συνεχείς επενδύσεις», διότι όπως εξηγεί, «πρέπει να επενδύουμε, εάν θέλουμε να μεγαλώνουμε και ήδη έχουμε ετοιμάσει δύο επενδυτικά προγράμματα, ύψους περίπου έξι εκατομμυρίων ευρώ».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ