Σημεία συνέντευξης Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 και στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Γιακουμή
Για την Πυρκαγιά στην Κορινθία:
Από τον Απρίλιο το Κίνημα Αλλαγής ξεκίνησε να διαμορφώνει μία σειρά οργανωμένων κινήσεων μέσα και έξω από τη Βουλή, οι βουλευτές μας ο κ. Καμίνης και ο κ. Καρκατσούλης με συγκεκριμένες προτάσεις, θέσεις και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του Κινήματος, πίεζαν την κυβέρνηση να μας αναλύσει το σχέδιο αντιπυρικής προστασίας της χώρας ώστε να ετοιμαστούμε για την αντιπυρική περίοδο.
Αντί σχεδίου βιώνουμε την απόλυτη καταστροφή της φωτιάς της Κορινθίας και βγαίνει ο κ. Χαρδαλιάς και μας λέει πως είμασταν άτυχοι που κάηκαν πάνω από 60.000 στρέμματα δάσους, μια τεράστια οικολογική καταστροφή που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στο ευρύτερο μικρο-κλίμα της Αττικής και της Κορινθίας. Δυστυχώς με την πρόσφατη πυρκαγιά αποκαλύφθηκε για μια ακόμη φορά ότι οι σχεδιασμοί της Πολιτικής Προστασίας μένουν μόνο στα χαρτιά. Κανένα έργο πρόληψης δεν προχώρησε.
Ζώνες πυρόσβεσης δεν υπήρχαν, καθαρισμοί δεν έγιναν, ακόμη και το 112 λειτούργησε με σημαντική καθυστέρηση. Η Κυβέρνηση της ΝΔ αντιλαμβάνεται και την Πολιτική Προστασία ως χώρο για επικοινωνιακά show. Μπροστά σε κάθε δυσκολία ή απειλή φυσικής καταστροφής, αναδεικνύεται δυστυχώς η ανεπάρκεια και η ανικανότητα της και περιορίζεται να παρακολουθεί μόνο τις εκ των υστέρων ηρωικές προσπάθειες των Πυροσβεστών και των Δήμων (με τα ελάχιστα μέσα), για να περισώσουν ότι μπορούν.
Αυτό που πρέπει να κάνει άμεσα η κυβέρνηση είναι να αποζημιώσει άμεσα και πλήρως τους πληγέντες, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και δικαιολογίες και να προχωρήσει άμεσα στον ορισμό των δασικών χαρτών πανελλαδικά, γιατί όσο αυτό δεν προχωράει αυτό, τα δάση μας θα βρίσκονται σε πολύ μεγάλο κίνδυνο είτε από κάποιους που κάνουν λάθη, είτε από κάποιους που έχουν συγκεκριμένες σκοπιμότητες.
Ο σχεδιασμός για την Πράσινη Ανάπτυξη και για την στρατηγική υλοποίησής της πρέπει να αποτελέσει την απόλυτη προτεραιότητά μας γιατί από αυτή εξαρτάται το μέλλον της χώρας μας. Αναρωτιέμαι πώς Θα μπορέσουμε έως το 2050 να πιάσουμε τους στόχους που έχει βάλει η συμφωνία του Παρισιού; Αυτό σημαίνει πως πρέπει η κυβέρνηση να νομοθετήσει και όχι να ακολουθεί την στάση που έχει μέχρι σήμερα, η οποία είναι φοβική, ανερμάτιστη και στηρίζει στην επικοινωνία και όχι στην ουσία και την μακροπρόθεσμη στρατηγική.
Το καλοκαίρι είναι μπροστά. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους τώρα, πριν να είναι αργά.
Για το Ταμείο Ανάκαμψης:
Λαμβάνοντας υπόψη τη συζήτηση για τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης προκύπτει ότι η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο το οποίο το κρατάει για την ίδια και όχι για τους υπόλοιπους βουλευτές και τον Ελληνικό λαό. Αυτό που έκανε κυβέρνηση είναι να φέρει στη Βουλή 50 σελίδες στην «περίφημη» διαβούλευση του κ. Σκυλακάκη, στη συνέχεια έφερε 200 σελίδες πάνω στις οποίες έγιναν 45 παρατηρήσεις και σχόλια, τις οποίες απέρριψε συνολικά και στο τέλος πληροφορηθήκαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή περίπου 4.000 σελίδες του σχεδίου.
Για αυτές τις σελίδες κανένας βουλευτής σε κανένα πολιτικό κόμμα δεν είναι ενήμερος, δεν τις γνωρίζει, δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της ψηφιακής εποχής που έχουμε μπροστά μας και όλα τα υπόλοιπα σημαντικά ζητήματα οικονομίας και ανάπτυξης και με ποια εργαλεία θα επιτευχθούν. Το τεράστιο ζήτημα είναι ότι πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να προασπίσουμε τα λεφτά του Ελληνικού λαού. Τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης δεν πρέπει να καταλήξουν στις τσέπες των γνωστών ελίτ της χώρας.
Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι να υπάρξει μία δυνατότητα πραγματικής ανάπτυξης για τους πολλούς, με ευκαιρίες για τους ανθρώπους στον ιδιωτικό τομέα που έχουν υποστεί τεράστιες εισοδηματικές μειώσεις και επιπτώσεις τα τελευταία 12 και πλέον χρόνια. Για αυτούς που έχουν καινοτόμες ιδέες και θέλουν να διαμορφώσουν στην πατρίδα μας επιχειρήσεις βιώσιμες και λειτουργικές και να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια δυνατά στην Ελληνική και παγκόσμια επιχειρηματικότητα, καθώς βέβαια και για τη νέα γενιά, η οποία βλέπει μετά από τα 10 χρόνια κρίσης χρέους να έχει να αντιμετωπίσει και άλλα δύο χρόνια της κρίσης της πανδημίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε όλους τους τομείς της παραγωγικής τους δράσης και εργασίας.
Όλα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά, υπεύθυνα και συγκροτημένα και δυστυχώς δεν βλέπουμε την κυβέρνηση να έχει ένα πλήρες σχέδιο που να αφορά το κομμάτι της οικονομίας και το κομμάτι της κοινωνίας που χρήζει στήριξης και μετεξέλιξης στη μετα-πανδημική οικονομική πραγματικότητα.
Τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης θέλει μόνη της η κυβέρνηση να τα διαχειριστεί. Κάνει λάθος βέβαια, όπως και να έχει γιατί τα χρήματα αυτά θα τα διαχειριστούμε διαφορετικές κυβερνήσεις τα επόμενα χρόνια, καθώς είναι κάτι που ξεπερνά την τετραετία του κυβερνητικού προγραμματισμού, ο σχεδιασμός και υλοποίηση του, θα φτάσει περίπου στα 10 χρόνια. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση πρέπει να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τους κοινωνικούς εταίρους, τους κοινωνικούς φορείς, τους ανθρώπους αυτοδιοίκησης και να συνδιαμορφώσουν προτάσεις και θέσεις.
Εμείς γυρίζουμε τη χώρα από άκρη σε άκρη και κάνουμε αυτές τις συναντήσεις για το ταμείο ανάκαμψης, με τη Φώφη Γεννηματά να συζητά ανεξάρτητου κόμματος και χρώματος, με τους εκπροσώπους των φορέων, οι οποίοι μας μεταφέρουν ότι όλοι οι φορείς έχουν έλλειμα πληροφόρησης για το ταμείο από την κυβέρνηση.
Δήμαρχοι και περιφερειάρχες, επιστημονικό προσωπικό, εκπρόσωποι επιμελητηρίων και οργανώσεων και άλλοι αντίστοιχοι εκπρόσωποι φορέων, έχουν να κάνουν με την πραγματική οικονομία της χώρας και ξέρουν από πρώτο χέρι την κατάσταση που επικρατεί και τι πρέπει να γίνουν, μένουν εκτός συζήτησης. Όλη αυτή η συζήτηση, λοιπόν, γίνεται με ένα πολύ ακροατήριο, «επιλεγμένο» από την κυβέρνηση και το οποίο ελέγχεται από τον κ. Σκυλακάκη και κάποιους ακόμα χωρίς να υπάρχει κοινωνική αλληλεπίδραση.
Για το Νομοσχέδιο Χατζηδάκη:
Αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να το λέμε πια έτσι, μιας και έχει την πλήρη υποστήριξη του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει υπερασπιστεί ό,τι πιο εργασίακά σκληρό περιλαμβάνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Η κυβέρνηση και στα εργασιακά καταφεύγει στην προσφιλή της τακτική κι επιδίδεται σε ψέματα για να κρύψει την πικρή, για τον κόσμο της εργασίας, αλήθεια: για την έξοδο από την κρίση, θα δουλέψουν λιγότεροι εργαζόμενοι, περισσότερες ώρες, με λιγότερα λεφτά. Η κυβέρνηση παρέχει στους νέους του σήμερα μόνο δύο επιλογές: Είτε να μεταναστεύσουν είτε να γίνουν μισθοσυντήρητοι νομάδες που θα δουλεύουν εξαντλητικά 10ωρα σε περιόδους υψηλής παραγωγής ή την τουριστική σεζόν. Αντί για διάλογο και συναινέσεις, επιμένει στο αντεργατικό της σχέδιο που αποδεικνύει το όραμά της για μία κοινωνία άνιση και άδικη.
Πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι η εργασία είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο δικαίωμα, η καθαρή, τίμια εργασία είναι ο τρόπος με τον οποίο ο κάθε πολίτης εξελίσσει τη ζωή του και η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να την μετατρέψει σε ένα καθεστώς αυξημένης πίεσης προς τον εργαζόμενο οποίος θα είναι έρμαιο του εργοδότη που θα θέλει να δουλέψει περισσότερες ώρες με λιγότερες αποδοχές.
Η κατάσταση με αυτό τον τρόπο ξεφεύγει και η εργασιακή ζούγκλα θριαμβεύει.
Για την Πανδημία:
Η πανδημία είναι ακόμη εδώ και μας απειλεί. Είναι λάθος ο εφησυχασμός. Τα κρούσματα κινούνται στα προ lock down επίπεδα, με πλήρως εμβολιασμένους και με τις 2 δόσεις- λιγότερο από το 20% του πληθυσμού. Ο τουρισμός άνοιξε αλλά προς το παρόν χωρίς τουρίστες και η Κυβέρνηση καταφεύγει και πάλι στις αναστολές των 534 ευρώ. Οι επιχειρήσεις της εστίασης και του λιανεμπορίου μένουν χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο του λουκέτου, ενώ οι εργαζόμενοι τους βιώνουν την ανασφάλεια και τον κίνδυνο της απόλυσης. Η Κυβέρνηση επιμένει να παρουσιάζει μια «μαγική» εικόνα.
Για την Υπόθεση Καλογρίτσα:
Πιστό στην πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση της δημοκρατικής μας παράταξης να πέφτει πάντοτε άπλετο φως σε όλες τις υποθέσεις πολιτικών, ακόμα και όταν αφορούσε δικά μας πολιτικά στελέχη, παραμένει το Κίνημα Αλλαγής. Όπως πάντα ψηφίζαμε υπέρ κάθε επιτροπής που διερευνούσε ύποπτες υποθέσεις, έτσι και τώρα η θέση μας είναι πεντακάθαρη και θέλουμε να έρθουν στο φως όλα τα στοιχεία για να διερευνηθούν επιτέλους σε βάθος οι καταγγελίες σε βάρος του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για τη στάση και τις επιλογές του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.
Μέχρι ώρας, προκύπτει: Η επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για να φτιάξει το SYRIZACHANNEL, η τριμερής σύμπραξη Αράβων – Καλογρίτσα – ΣΥΡΙΖΑ και η συμφωνία για το δήθεν έργο φαίνεται ότι ήταν εικονική. Τα παραπάνω αποδεικνύουν τι πρέσβευε και υποστήριζε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της προηγούμενης κυβέρνησης, το οποίο για 4,5 χρόνια έπαιξε με τους θεσμούς.
Δε νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει διαθέσεις αυτοκάθαρσης, θα έπρεπε να έχει ήδη αντιληφθεί τα λάθη του, να κάνει την αυτοκριτική του, τι ακριβώς δεν πήγε καλά την περίοδο της διακυβέρνησης του. Δεν αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της εποχής είναι εγκλωβισμένος στο χθες, στα μεταξύ τους μαχαιρώματα και όλο αυτό το πράγμα βγαίνει προς τα έξω.
Η χώρα χρειάζεται μια νέα προοδευτική λύση και αντιμετώπιση, αυτή τη λύση το ΠΑΣΟΚ την έδινε πάντα στη χώρα, πρωταγωνιστικά, και αυτό δημιουργούμε και τώρα με τη Φώφη Γεννηματά.