Δεν είναι επαγγελματίας ζαχαροπλάστης, αλλά έχει γνώσεις, αγάπη και μεράκι για τη ζαχαροπλαστική. Η επιβράβευση ήλθε μέσα από διαγωνισμό που έγινε στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα για το καλύτερο ελληνογαλλικό μακαρόν και συνεχίζεται με τη συμμετοχή της στην κριτική επιτροπή τού ημιτελικού που θα γίνει στην Πάτρα, για το καλύτερο ελληνικό εκλέρ.
Πρόκειται για τη Χρυσούλα Σεβαστιάδου, η οποία μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων περιγράφει την εμπειρία της από τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό, εκφράζει την αγάπη της για τη ζαχαροπλαστική και εκμυστηρεύεται τα όνειρά της για το μέλλον.
Όπως λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «θέλω να εκφράζομαι μέσα από τη διακοσμητική ζαχαροπλαστική και τον θαυμαστό κόσμο της απεριόριστης δημιουργικότητας που αντιπροσωπεύει, φτιάχνοντας γλυκά που η αισθητική, τα αρώματα και οι γεύσεις τους δίνουν χαρά, αγγίζουν την ψυχή των ανθρώπων και αποτελούν το κομμάτι του δικού τους γευστικού παραμυθιού.»
Παράλληλα, η Χρυσούλα Σεβαστιάδου μέσα από τις γλυκές δημιουργίες της προβάλλει τον τόπο της, την Πάτρα. Στον διαγωνισμό της πρεσβείας της Γαλλίας παρασκεύασε ένα μακαρόν, του οποίου τα χρώματα θύμιζαν το ηλιοβασίλεμα της Πάτρας. «Παρασκεύασα ένα μακαρόν με ρυζόγαλο αρωματισμένο με φυσική βανίλια, το οποίο ανάμειξα με γκανάς λευκής σοκολάτας και πασπάλισα με κανέλα. Ήταν μια επιλογή φόρος τιμής στο ρυζόγαλο της γιαγιάς μου, ένα μαμαδίστικο γλυκό με μυρωδιές που ζεσταίνουν την ψυχή, ένα γλυκό που ξυπνάει σε όλους μας παιδικές μνήμες και έχει εγγραφεί στο DNA μας σαν comfort food. Το χρώμα του μακαρόν μου δεν ήταν λευκό. Η Πάτρα ήταν μέσα στην καρδιά μου, ένιωθα ότι την εκπροσωπώ και ήθελα να την τιμήσω. Έτσι, επέλεξα να δώσω το μακαρόν μου μοβ χρώμα, με μια βρώσιμη ασημένια πινελιά πάνω του, για να θυμίζει το χρώμα του πανέμορφου, ειδυλλιακού ηλιοβασιλέματος της Πάτρας, λίγη ώρα πριν πέσει το σκοτάδι.»
Ταυτόχρονα, η Χρυσούλα Σεβαστιάδου λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «στο πλαίσιο του ημιτελικού που θα γίνει στην Πάτρα, το δημιουργικό δυναμικό της πόλης μας, τόσο οι επαγγελματίες του χώρου, όσο και οι ερασιτέχνες με γνώσεις και μεράκι μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό με εμπνευσμένα εκλέρ, παντρεύοντας αρμονικά τα τοπικά μας προϊόντα.»
Όπως εξηγεί, «η σταφίδα, το μοσχάτο, η τεντούρα, η μαυροδάφνη, η ροδοζάχαρη, το λουκούμι, μπορούν να μπουν στο οπλοστάσιο των δημιουργών, αποτελώντας την απόλυτη διαφήμιση της μεγάλης ποικιλίας των αγαθών του τόπου μας, με την παρουσίαση ενός γευστικού αποτελέσματος με ονομασία προέλευσης ‘Πάτρα’».
Μιλώντας για τη βράβευσή της από το πρέσβη της Γαλλίας, Christophe Chantepy, για το μακαρόν που παρασκεύασε, η Χρυσούλα Σεβαστιάδου λέει χαρακτηριστικά:
«Ένιωσα να πλημμυρίζω από χαρά, να δικαιώνομαι, να επιβραβεύεται η προσπάθειά μου και να εξισώνομαι με τους επαγγελματίες ‒ειδικούς στο μακαρόν‒ παρόλο που ήμουν η μόνη μη επαγγελματίας από όλους τους συμμετέχοντες και στις δύο φάσεις του διαγωνισμού. Γέμισα ικανοποίηση και περηφάνια, αφού είχα κριθεί ήδη από την κριτική επιτροπή και το κοινό, είχα προκριθεί και άκουσα από όλους τόσο κολακευτικά σχόλια για το ελληνικό μακαρόν μου.»
Απαντώντας στην ερώτηση, γιατί αποφάσισε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για το πρώτο ελληνογαλλικό μακαρόν, η Χρυσούλα Σεβαστιάδου εκμυστηρεύεται: «Δήλωσα συμμετοχή, επειδή θεώρησα ότι ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία ώθησης, τόσο για επαγγελματίες, όσο και για ανθρώπους σαν εμένα, που ενώ δεν ανήκουν επαγγελματικά στον χώρο της ζαχαροπλαστικής, έχουν αγάπη, γνώσεις και μεράκι. Γι’ αυτό, θεωρώ αξιέπαινη την πρωτοβουλία του πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Christophe Chantepy, και του σεφ της πρεσβείας και προέδρου της κριτικής επιτροπής, Jean Marie Hoffmann, να απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος σε όσους πιστεύουν ότι έχουν την ικανότητα και το ταλέντο.»
Σχετικά με τον ημιτελικό που θα γίνει στην Πάτρα στις 23 Ιανουαρίου για το καλύτερο ελληνικό εκλέρ, η Χρυσούλα Σεβαστιάδου, ως μέλος πλέον της κριτικής επιτροπής, λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «ο ένας από τους τέσσερις φιναλίστ του τελικού που θα διεξαχθεί στις 18 Μαρτίου στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα, θα είναι από την πόλη μας, γεγονός που δεν ήταν δεδομένο στην περσινή δική μου συμμετοχή στον διαγωνισμό των μακαρόν και έπρεπε να το διεκδικήσω.» Ταυτόχρονα, συμπληρώνει ότι «η φιλοξενία αυτής της σημαντικής διοργάνωσης, ήδη διαφημίζει την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή.»
Κλείνοντας τη συζήτηση, η Χρυσούλα Σεβαστιάδου μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα σχέδιά της: «Θέλω να εμπνέομαι από την καθημερινότητα, τη ζωή και την τέχνη κατασκευάζοντας, μορφοποιώντας, ζωγραφίζοντας, τοποθετώντας διακοσμητικά στοιχεία και τις τελευταίες πινελιές πάνω σε ένα γλυκό, σε μια τούρτα ή σε ένα μπισκότο, ώστε να αποτελέσει ένα γευστικό μικρό έργο τέχνης. Να ανταποκρίνομαι στις δημιουργικές προκλήσεις με αγάπη, έμπνευση, φαντασία, αντοχή στις απογοητεύσεις, επιμονή στη λεπτομέρεια και προσήλωση.»
ΑΠΕ-ΜΠΕ