Από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Σεπτεμβρίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021 προέκυψε αύξηση 12%. Τέτοια 12μηνη αύξηση σημειώθηκε ξανά τον περασμένο Ιούνιο και την τελευταία φορά πριν από αυτό τον Δεκέμβριο του 1993!
Αυτό υπενθυμίζει ότι ο πληθωρισμός επιμένει σε υψηλά τριακονταετίας και πιθανότατα θα διαψεύσει τα υπεραισιόδοξα σενάρια του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2022 και 2023. Άλλωστε η ΕΚΤ ήδη πριν λίγες εβδομάδες αύξησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό το 2023 από το 3% που υιοθετεί το Προσχέδιο σε 5.5%.
Η ελληνική οικονομία από τότε έχει βρεθεί αντιμέτωπη και με άλλες ενεργειακές κρίσεις με κλιμάκωση του φυσικού αερίου σε επίπεδα μάλιστα πιο υψηλά από τα σημερινά αλλά με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα το ταβάνι του πληθωρισμού να είναι πολύ πιο ψηλά από τα ανώτατα επίπεδα, που σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο αν συνεχιστούν οι αυξητικές τάσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.
Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί διαρθρωτικές αλλαγές, που έχουμε προτείνει για πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας, τη στοχευμένη μείωση των φόρων κατανάλωσης και τους σοβαρούς ελέγχους, ειδικά στις αγορές με ολιγοπωλιακά χαρακτηριστικά όπως η αγορά ενέργειας. Η, δε, φορολόγηση των υπερκερδών του ενεργειακού κλάδου αποδείχθηκε «όνειρο θερινής νυκτός».
Αν δεν υιοθετηθούν οι προτάσεις μας, κινδυνεύει ένα πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας εκτός από πληθωρισμό έτους 1993, σύντομα να επιστρέψει και σε αγοραστική δύναμη επιπέδου 1993.