Πασατέμπος ο φτηνός μας σύντροφος – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Ο πασατέμπος είναι ο σπόρος της γνωστής μας κολοκύθας, εμείς τον γνωρίσαμε σαν ξηρό καρπό σε μορφή ανοιχτόχρωμων ψημένων κολοκυθόσπορων.

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Είναι ένα τόσο δα σποράκι που σας συντροφεύει να περνάμε τον χρόνο σας «μασουλώντας». Όταν ήσασταν παιδιά σας συντρόφευε στο θερινό σινεμά και στην εφηβεία σας τον μασουλούσατε στα παγκάκια, είναι πάντα ένας φτηνός αλλά νόστιμος σύντροφος που είναι διαθέσιμος στην αγωνία ή στην αμηχανία μας, η ονομασία του «πασατέμπος» είναι ιδιωματική εκ των ιταλικών λέξεων passo + tempo, που σημαίνει «περνώ το χρόνο μου».

Το γεγονός πως ο πασατέμπος είναι ένα φτηνό προϊόν με καθημερινή συνεχή χρήση έχει χαρακτηριστεί σαν η εύκολη φθηνή διασκέδαση, έτσι έγιναν πολλές αναφορές γι αυτόν σε καθημερινές εκφράσεις και λαϊκά τραγούδια.

Γνωστό το τραγούδι του Γιώργου Γιαννακόπουλου, με μουσική του Μανώλη Χιώτη με την υπέροχη φωνή της Ρόζας Εσκενάζη και του Ζαχαρία Κασιμάτη, το «πως ήμουνα για σε ο πασατέμπος σου για να περνάς την ώρα» είναι τόσο χαρακτηριστικό για τον συνειρμό που τον αφορά.

Αυτά που λες εγώ τ’ ακούω βερεσέ

Τα παραμύθια σου τ’ ανθίστηκα πια τώρα
Και το κατάλαβα πως ήμουνα για σε
Ο πασατέμπος σου για να περνάς την ώρα

Κάθε σου φίλημα το βρίσκω πιο πικρό
Και τον καημό μου δεν μπορείς να τον γλυκάνεις
Μαζί μου έρχεσαι μπαμπέσικο μικρό
Γιατί γυρεύεις κόνξες σ’ άλλονε να κάνεις

Φύγε λοιπόν αφού το θες αλλού να πας
Άσ’ τις μουρμούρες και τις κλάψες και τις τρίχες
Κι όταν θα σμίξεις με τον μάγκα π’ αγαπάς
Να μην του πεις ότι για πασατέμπο μ’ είχες

 Αυτή η νόστιμη απασχόληση, είναι ιδιαιτέρα θορυβώδης και σχεδόν πάντα εκνευριστική για όσους είναι κοντά σας την ώρα που τους μασουλάτε και που φυσικά που αν φάτε έστω ένα δεν σταματάτε με τίποτα μέχρι να αδειάσει η σακούλα.

Νόστιμα και υγιεινά τα πασατεμπάκια σας, τρώγονται ψημένα ή ακόμα και ωμά αφού είναι ένα φυσικό, νοστιμότατο snack, που ενδείκνυται ακόμη και σε όσους ακολουθούν υγιεινή διατροφή εκτός από τα και αλατισμένα.

Η επιστημονική κοινότητα ασχολήθηκε με τον πασατέμπο και απεφάνθη πως περιέχει μεγάλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών.

Περιέχει  λιπαρά οξέα, το ποσοστό πρωτεϊνών του κυμαίνεται στα 30-40%, ενώ παρουσιάζει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο, περιέχει ψευδάργυρο, χαλκό, μαγνήσιο, μαγγάνιο και φώσφορο. Αυτό το τόσο δα σποράκι περιέχει βιταμίνες E, C, Κ, ορισμένες από τις Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως το φυλλικό οξύ και Βιταμίνη Α.

Τα σπόρια κολοκύθας όσο τα μασουλάτε για να περάσετε τον χρόνο σας ευχάριστα σας, λειτουργούν θαυματουργά και ανανεώνουν την επιδερμίδα, τη διατηρούν σφριγηλή, και βοηθούν τα κύτταρα του δέρματος να αναπλασθούν πολύ γρήγορα.

Προηγούμενο άρθροΧρεοκοπούν οι μισοί Ελληνες – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Επόμενο άρθροΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: Οι νέες τηλεφωνικές γραμμές της Υπηρεσίας