Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Νίκου Δημαρά «Γέλια στο ακροατήριο» του Πολυχώρου Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια»

Σε «αίθουσα δικαστηρίου» μετατράπηκε ο Πολυχώρος Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια» (Δ. Γούναρη 39, Καμάρα),  στη διάρκεια της παρουσίασης του νέου βιβλίου του Νίκου Δημαρά «Γέλια στο ακροατήριο», που έγινε το βράδυ της Παρασκευής (8/10), παρουσία αναγνωστών και φίλων του συγγραφέα.

Σε ρόλο «προέδρου» η δημοσιογράφος Χριστίνα Τσόρμπα, που συντόνισε με μοναδικό τρόπο την εκδήλωση, «επιβάλλοντας την τάξη», μ’ ένα μεγάλο κουδούνι δικαστή, όμοιο με αυτό που απεικονίζεται στο εξώφυλλο του βιβλίου.

Δημοσιογράφοι, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι, βρήκαν την ευκαιρία να θυμηθούν αλλά και να διηγηθούν, μαζί με τους κύριους ομιλητές, εύθυμες ιστορίες που διαδραματίστηκαν στα δικαστήρια, κατά την άσκηση του λειτουργήματος τους.

Η Χριστίνα Τσόρμπα στην εισαγωγή της επισήμανε την αναγκαιότητα του χιούμορ στη ζωή μας αλλά και την ικανότητα του συγγραφέα να περιγράφει τις ιστορίες με ζωντάνια και παραστατικότητα, έτσι που να αισθάνεται ο αναγνώστης ότι βρίσκεται στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος, ως δικηγόρος έχει χειριστεί στο παρελθόν πολλές ποινικές και διοικητικές υποθέσεις, εξήρε το έργο και την προσωπικότητα του Νίκου Δημαρά ενώ περιέγραψε και αστεία περιστατικά με πρωταγωνιστές κατηγορούμενους, δικηγόρους και δικαστές.

«Στα δικαστήρια υπάρχει πόνος. Ο πόνος αυτός, η σοβαρότητα, το δάκρυ, πολλές φορές μπλέκεται με την πλάκα. Ανάλογα από ποια πλευρά βρίσκεσαι…», εξήγησε η δημοσιογράφος Ναυσικά Γκράτσιου, που έχει και την ιδιότητα της δικηγόρου και έζησε κοινές εμπειρίες με τον συγγραφέα, στα δικαστήρια. Με την ευκαιρία αναφέρθηκε σε ονόματα της δικαιοσύνης που άφησαν εποχή ενώ χαρακτήρισε μοναδικό το βιβλίο.

Ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας χαρακτήρισε το βιβλίο «κάψουλα χρόνου», λέγοντας πως «αξίζει να το έχετε στη βιβλιοθήκη σας, τεκμήριο εποχής». «Είναι καλογραμμένο, αθώο και κυρίως αληθινό. Θα το έχω στην βιβλιοθήκη μου σαν κομμάτι της δουλειάς του Νίκου Δημαρά».

«Το βιβλίο αυτό είναι μια βουτιά στην ιστορία της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, μπορεί ο συγγραφέας να το κάνει νεανικό, να το ξαναγράψει, μαζί με τα εγγόνια του, αφού οι ίδιες ιστορίες υπάρχουν και σήμερα», ανέφερε ο μουσικός Διογένης Δασκάλου.

Σε μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό, ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης προέτρεψε το κοινό να διαβάσει το βιβλίο, μίλησε για την ξεχωριστή γραφή του Νίκου Δημαρά, για την γνωριμία τους στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του πορείας και ευχήθηκε να υπάρξει τηλεοπτική εκδοχή των ιστοριών του βιβλίου «Γέλια στο ακροατήριο». Μάλιστα, ο ίδιος πρότεινε να παίξει το ρόλο του προέδρου δικαστηρίου ή ρόλο γκεστ σταρ.

Αναφορά στην «παλιά φρουρά» των δημοσιογράφων του δικαστικού ρεπορτάζ, έκανε ο Νίκος Καρακώστας, Πρόεδρος Συν/χων Δικαστικών Υπαλλήλων, ενώ δεν παρέλειψε να μνημονεύσει δικαστές και δικηγόρους, περιγράφοντας πως όλοι μαζί έζησαν ξεχωριστές στιγμές εντός και πέριξ των δικαστηρίων.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, δημοσιογράφος Νίκος Δημαράς θυμήθηκε πως ξεκίνησε το δικαστικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Μακεδονία», τις περιπέτειες εκείνης της περιόδου, εξήγησε πως δημιουργήθηκε η στήλη «δικαστικά ευτράπελα» από την οποία προήλθε το υλικό του βιβλίου, ευχαρίστησε τον εκδοτικό οίκο Μαλλιάρης-Παιδεία, τους συντελεστές του βιβλίου και τους παρευρισκόμενους.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από το κοινό και υπογραφή αντιτύπων από τον Νίκο Δημαρά.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε covid free και τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

Εύθυμες ιστορίες από τα δικαστήρια

Στο νέο βιβλίο του Νίκου Δημαρά με τίτλο «Γέλια στο ακροατήριο», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία, περιλαμβάνονται εύθυμες ιστορίες, που προέκυπταν από ασυνήθιστες και περίεργες υποθέσεις στα ποινικά δικαστήρια.

Πρόκειται για τις καλύτερες από μια σειρά ιστοριών που είχαν δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Μακεδονία» με τον τίτλο «Δικαστικά Ευτράπελα».

Οι χαριτωμένες αυτές υποθέσεις αποτέλεσαν τη βάση της σειράς “Εύθυμες δικαστικές ιστορίες”, που μεταδίδονταν στο παρελθόν από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας.

Στο βιβλίο «καταγράφονται με χιούμορ τα ήθη και οι καταστάσεις μιας άλλης εποχής, αλλά τα θέματα παραμένουν επίκαιρα, καθώς δεν αλλάζουν οι τρόποι, οι συμπεριφορές και οι επιθυμίες των ανθρώπων, που αρκετές φορές τους οδηγούν στα δικαστήρια. Συνήθως το κλίμα είναι βαρύ, αλλά υπάρχουν και υποθέσεις, που σκορπούν γέλια στο ακροατήριο. Γέλια αυθόρμητα και καλοπροαίρετα, που βέβαια όλο και πιο σπάνια συναντώνται στην εποχή μας», όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο.

Τα «Γέλια στο ακροατήριο» είναι το τρίτο βιβλίο του Νίκου Δημαρά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία. Προηγήθηκαν τα «Δημοσιογραφικά Παρασκήνια» και το βιβλίο για τον Βασίλη Καρρά «Από την αποθέωση της Ανατολής… στο χειροκρότημα της Δύσης».

Θα βρείτε το βιβλίο στα βιβλιοπωλεία Μαλλιάρης-Παιδεία και σε ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.

Προηγούμενο άρθροΚατανομή κατά νομό στην Κεντρική Μακεδονία των 614 νέων κρουσμάτων κορονοϊού
Επόμενο άρθροΣ. Καλαφάτης: Μοναδικό, ασφαλές και αποτελεσματικό όπλο κατά της πανδημίας ο εμβολιασμός