Παρουσίαση του βιβλίου της Δρ. Βασιλικής Γ. Μισσιρά: Εκπαιδεύοντας Δημοκρατικούς Πολίτες Ο ρόλος και η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης

Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του βιβλίου της Δρ. Βασιλικής Γ. Μισσιρά:

Εκπαιδεύοντας Δημοκρατικούς Πολίτες
Ο ρόλος και η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Αμαλίας 8, Αθήνα)την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, στις 18:00.

 

Θα μιλήσουν με αλφαβητική σειρά οι:

  • Κλημεντίνη Διακομανώλη, Επικοινωνία, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα,
  • Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας – ΕΛΚ,
  • Γιάννης Παπαγεωργίου, EU Affairs reporter Αθήνα 9.84, Athens Digest,
  • Αργύρης Πασσάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Κρατικής Διοίκησης και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, κάτοχος Έδρας Jean Monnet,
  • Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, Επικεφαλής, Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
  • και ο Δημήτρης Χρυσοχόου Καθηγητής Θεωρίας και Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, Ε.Κ.Π.Α.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Έλενα Παπαδημητρίου, δημοσιογράφος ΣΚΑΙ.

Για λόγους ασφαλείας, είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου κατά την είσοδό σας στο κτίριο.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια σημαντική συμβολή στο πεδίο της εκπαίδευσης στην ιδιότητα του πολίτη και της πολιτικής διαπαιδαγώγησης, καθώς καταγράφει τους σύγχρονους προβληματισμούς, τα διλήμματα και τα προβλήματα στον ελληνικό και στον ευρωπαϊκό χώρο μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα.

Ειδικότερα, αναδεικνύει τους σκοπούς, τα εργαλεία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι βασικοί συντελεστές της τυπικής εκπαίδευσης στην προώθηση της δημοκρατικής παιδείας και στην καλλιέργεια της ευρωπαϊκής συνείδησης και της ενεργού δράσης και πολιτειότητας. Η μελέτη στηρίζεται σε σημαντικό πρωτογενές και δευτερογενές υλικό που φωτίζει τα διαφορετικά μοντέλα και παραδείγματα εκπαίδευσης του πολίτη και αναδεικνύει τις αντιφάσεις και τα διαφορετικά εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά προτάγματα σε συνδυασμό με το εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο συγκείμενο.

Η συγγραφέας αναλύει ένα ιδιαιτέρως ευαίσθητο θέμα για το ρόλο της εκπαίδευσης και της σχολικής γνώσης, τη θέση του εκπαιδευτικού και των εκπαιδευτικών πρακτικών στο πεδίο της καλλιέργειας πολιτικών αντιλήψεων και αξιών. Ειδικότερα σήμερα το θέμα είναι επίκαιρο και επιτάσσει εγρήγορση και δράση λόγω του αυξανόμενου λαϊκισμού, της συζήτησης για τη μετα-αλήθεια και τη γενικότερη πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση. Κύριοι άξονες αυτής της νέας εκπαίδευσης του πολίτη είναι η μιντιακή και ψηφιακή οπτική, η συμμετοχή μέσα από συγκεκριμένες εκπαιδευτικές δράσεις, η καλλιέργεια της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στο ίδιο το σχολικό περιβάλλον, η διαθεματική και διακλαδική προσέγγιση.

Αντλώντας από τις δράσεις των δύο κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών, η μελέτη συνιστά υπόμνηση ευθύνης υπέρ της δημοκρατικής πολιτικής ένταξης και της συντεταγμένης συμβίωσης των πολιτών με γνώμονα τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες ως μαθητεία στις αρετές του δημοκρατικού κοινού βίου.

Η Βασιλική Μισσιρά είναι Δρ. Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Σπούδασε Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο ίδιο τμήμα, στην ειδίκευση Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Πολιτική. Από το 2015 εργάζεται στα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και υπηρεσίες. Έχει εργαστεί επίσης στο Συνήγορο του Πολίτη και στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, καθώς και στον ιδιωτικό τομέα. Έχει διατελέσει Υπεύθυνη Ερευνητικών Προγραμμάτων και Ερευνήτρια στο IRTEA, και Δόκιμη Ερευνήτρια στο ΕΚΕΚΔΑΑΔ. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Κοινωνιολογίας). Είναι Πρέσβειρα του KAICIID Dialogue Centre για τον Διαπολιτισμικό και Διαθρησκευτικό Διάλογο στην Ελλάδα.

Προηγούμενο άρθροEurobank: Αντικατάσταση εκπροσώπου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Επόμενο άρθροΗ ομάδα Erasmus+ του ΕΠΑ.Λ. Αλεξάνδρειας επισκέφτηκε την Toyota Polis στη Θεσσαλονίκη