Το «Μίτος», το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, που αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση παρουσίασε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.
Το «Μίτος» παρουσιάστηκε στη διάρκεια εκδήλωσης για την απονομή των Βραβείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης που θεσμοθέτησε το Υπουργείο και διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών στην Εναλλακτική Σκηνή του ΚΠΙΣΝ.
Το «Μίτος» αποτελεί ένα εμβληματικό έργο, τομή στη λειτουργία της αλληλεπίδρασης του πολίτη με το κράτος, καθώς ο τελευταίος θα γνωρίζει εκ των προτέρων τι ακριβώς απαιτείται προκειμένου να εξυπηρετηθεί. Αναμένεται να οδηγήσει στην αναβάθμιση της εξυπηρέτησης του πολίτη, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλεία για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την ενδυνάμωση των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης.
Στο «Μίτος» θα καταγραφούν σταδιακά όλες οι διαδικασίες του Ελληνικού Δημοσίου, και θα παρέχει στους πολίτες και τους τελικούς χρήστες όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις ισχύουσες διοικητικές διαδικασίες, τις αρμόδιες υπηρεσίες, την ισχύουσα νομοθεσία καθώς και τον χρόνο διεκπεραίωσης. Το «Μίτος» σκοπεί να αποτελέσει το Κεντρικό Μητρώο για κάθε διοικητική διαδικασία.
Στη διάρκεια της παρουσίασης, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε: «Ο “Μίτος” είναι το νήμα που καθώς θα απλωθεί, θα αποτυπώσει πάνω σε μια οθόνη όλες τις λειτουργίες και τις όψεις του κράτους και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους με απλότητα και διαφάνεια. Είναι η ψηφιακή γραμμή που θα ενώσει κάθε κόμβο της κρατικής μηχανής και θα οδηγήσει στη χαρτογράφηση του κράτους.
Έως τώρα, περιλαμβάνει σχεδόν 1.500 διαδικασίες που μπορεί να δει ο πολίτης, από τις περίπου 4.500 που αρχικά είχαν αποτυπωθεί. Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη του Ελληνικού Δημοσίου που συνέβαλαν και συμβάλλουν καθημερινά ώστε να ολοκληρωθεί μιας τέτοιας έκτασης μεταρρύθμιση, που θα αλλάξει σημαντικά την εμπειρία του πολίτη στην αλληλεπίδρασή του με το κράτος, τον Γενικό Γραμματέα Λεωνίδα Χριστόπουλο για το σχεδιασμό και το ΕΔΥΤΕ, φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για την υλοποίηση του “Μίτος”».
Ακόμη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος απένειμαν τιμητικές διακρίσεις σε δυο προσωπικότητες της πληροφορικής με σημαντική προσφορά στην Ελλάδα, τον πρωτοπόρο της πληροφορικής στη χώρα μας Ανδρέα Δρυμιώτη και τον «αρχιτέκτονα του Taxisnet» Παναγιώτη Γεωργιάδη αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της απονομής, ο Υπουργός ανέφερε: «Ο θεσμός των βραβεύσεων είναι ένα όραμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τότε που ήταν υπουργός Διοικητικής Διακυβέρνησης.
Η λογική του Πρωθυπουργού ήταν και είναι ότι το Δημόσιο μπορεί να παράγει πρωτοποριακά και καινοτόμα προϊόντα και αγαθά πληροφορικής, αλλά και να βραβεύει τους ανθρώπους και τους οργανισμούς που τα δημιουργούν. Κατά συνέπεια, βραβεύουμε ομάδες δημοσίων υπαλλήλων, τμήματα και διευθύνσεις, ανθρώπους που έχουν διαχρονικότητα, διάρκεια προσφοράς στο Δημόσιο και εξασφαλίζουν τη συνέχεια του κράτους ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Και ταυτόχρονα, νιώθω μεγάλη χαρά και τιμή βραβεύοντας δύο διακεκριμένες προσωπικότητες, τον δημόσιο λειτουργό Παναγιώτη Γεωργιάδη και από τον ιδιωτικό τομέα τον Ανδρέα Δρυμιώτη. Τους ευχαριστώ για την προσφορά τους, για τους δρόμους που άνοιξαν και για την πολύτιμη βοήθειά τους στη μετάβαση της Ελλάδας σε μια άλλη εποχή ψηφιακά».
Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος δήλωσε: «Σήμερα είναι μια ημέρα εξωστρέφειας για το θεσμό που επέλεξα εδώ και 15 χρόνια να υπηρετώ, ως στέλεχος της δημόσιας διοίκησης. Τόσο με το “Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών – Μίτος”, όσο και με το νέο θεσμό των “Βραβείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης” μέσω του οποίου έχουμε την ευκαιρία να αναδείξουμε τα ψηφιακά επιτεύγματα των ανθρώπων της Δημόσιας Διοίκησης, υλοποιούμε σε θεσμικό και τεχνολογικό επίπεδο, το όραμα και τις ιδέες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Θέλω να συγχαρώ τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης που βραβεύτηκαν σήμερα, αλλά και τα στελέχη που έχουν υλοποιήσει την πολύ φιλόδοξη πλατφόρμα του ΕΜΔ- ΜΙΤΟΣ. Η συνδρομή και η συμβολή τους είναι απαραίτητη, ώστε κάθε φιλόδοξο και καινοτόμο κυβερνητικό πρόγραμμα να μπορεί να υλοποιηθεί».
Βραβεία απένειμαν: ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος και Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Θανάσης Στάβερης.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά νικητές των Βραβείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης εδώ: https://digitalawards.gov.gr/winners
Τι είναι το «Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών» (ΕΜΔ) «Μίτος»
Το «Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών» (ΕΜΔ) «Μίτος» είναι μια πλατφόρμα, στην οποία όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση, με στόχο την ενημέρωσή τους για όλες τις διαδικασίες του Ελληνικού Δημοσίου. Θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τις ισχύουσες διοικητικές διαδικασίες, τις αρμόδιες υπηρεσίες, την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και τον χρόνο διεκπεραίωσης των διαδικασιών.
Είναι ένα εργαλείο πληροφορικής, το οποίο καταγράφει και απεικονίζει μια δημόσια διοικητική διαδικασία όπως είναι, και εμπεριέχει την πληροφορία για όλες τις διοικητικές διαδικασίες των δημόσιων φορέων και υπηρεσιών. Αποσκοπεί στο να αποτελέσει το Κεντρικό Μητρώο για κάθε διοικητική διαδικασία.
Συστάθηκε με τον ν. 4727/2020 με σκοπό την καταγραφή, την αποτύπωση και μοντελοποίηση των ψηφιακών ή φυσικών διοικητικών διαδικασιών του δημόσιου τομέα, καθώς και την καταγραφή και αποτύπωση των απαιτούμενων στοιχείων και πληροφοριών αυτών. Η θεσμοθέτηση του «Μίτος» ολοκληρώνεται με διατάξεις στο σχέδιο νόμου για τις αναδυόμενες τεχνολογίες που βρίσκεται ήδη στη διαβούλευση.
Το Μητρώο αναπτύσσεται από την ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET, φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βάσει των προδιαγραφών και των κατευθυντήριων γραμμών που δίνει η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών. Η καταχώριση κάθε διαδικασίας ολοκληρώνεται με την απόδοση ενός μοναδικού κωδικού αριθμού, ο οποίος αποτελεί την ταυτότητα κάθε διαδικασίας στο Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών.
Μέχρι σήμερα το «Μίτος» έχει σχεδόν 1.500 (1.476) δημοσιευμένες διαδικασίες (διαδικασίες που βλέπουν οι πολίτες) από περίπου 4.500, που έχουν αρχικά καταγραφεί. Η καταχώριση γίνεται από συντάκτες που υπάρχουν σε όλα τα Υπουργεία και οι οποίοι καταγράφουν όλα τα στάδια της διαδικασίας, ενώ παράλληλα, γίνονται συνεχείς εκπαιδεύσεις στους χρήστες.
Το «Μίτος» θα προσφέρει πολλές λειτουργικότητες στον πολίτη και στον δημόσιο υπάλληλο συγχρόνως. Ενδεικτικά αναφέρονται:
(α) λήψη ενημερώσεων ανά διαδικασία, εφόσον ένας πολίτης επιθυμεί να ενημερώνεται πότε μια διαδικασία τροποποιείται
(β) ανατροφοδότηση ανά διαδικασία, εφόσον ένας πολίτης θέλει να υποβάλει κάποιο παράπονο ή καταγγελία για τη διαδικασία
(γ) λειτουργία μητρώου δικαιολογητικών και μητρώου σημείων εξυπηρέτησης
(δ) ταμπλό παρακολούθησης (dashboards) για τις δημόσιες υπηρεσίες και
(ε) διαλειτουργικότητα με άλλες πλατφόρμες όπως e-paravolo, πύλη EU-GO για τις διασυνοριακές υπηρεσίες, νέο back office των ΚΕΠ.
Η νομοθεσία για το «Μίτος» θα επικαιροποιηθεί στο νομοσχέδιο για τις αναδυόμενες τεχνολογίες, όπου προβλέπονται αναλυτικά οι διαδικασίες επικαιροποίησης και κατάργησης των διαδικασιών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων και με το Εθνικό Τυπογραφείο.
Η τροφοδότηση του «Μίτος» συνεχίζεται κανονικά, με στόχο έως το τέλος του 2022 να ενταχθούν όλες οι διαδικασίες στο Μητρώο και να λειτουργήσει πλήρως ο μηχανισμός επικαιροποίησης. Έως τότε, το Μητρώο θα λειτουργεί πιλοτικά.
Ομιλία του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στην παρουσίαση του Εθνικού Μητρώου Διαδικασιών «Μίτος»
Κυρίες και κύριοι Υπουργοί,
Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
Επιτρέψτε μου να πω ότι σήμερα είναι μια ημέρα χαράς για εμάς για έναν διπλό λόγο. Ο πρώτος λόγος είναι αυτός που μόλις είδατε, το πρόγραμμα «Μίτος». Το πρόγραμμα αυτό έχει σαν στόχο το Δημόσιο να καταγράψει και να χαρτογραφήσει τον εαυτό του. Και μπορεί αυτό ex post να ακούγεται προφανές αλλά σας διαβεβαιώ ότι ex ante δεν είναι καθόλου. Και αυτό γιατί σε όσες χώρες και εάν πήγαμε και σε όσες χώρες και εάν κάναμε την ερώτηση «πόσες είναι οι διαδικασίες του κράτους σας;» κανένας δεν μπορούσε να μας απαντήσει, ενώ μία τράπεζα μπορεί – γιατί είχα την ευκαιρία να κάνω την ίδια ερώτηση στον επικεφαλής μίας ελληνικής τράπεζας και μου είπε ότι «οι διαδικασίες της τράπεζάς μου είναι τέσσερις χιλιάδες τετρακόσιες Χ».
Αυτό είναι που προσπαθούμε να θεραπεύσουμε αυτή τη στιγμή, με μία πολύ μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο ελληνικό Δημόσιο. Η προσπάθεια αυτή έχει να κάνει, όπως είπε και ο Λεωνίδας Χριστόπουλος μόλις τώρα, με το να καταγραφεί από τα ίδια στελέχη του Δημοσίου το σύνολο των διαδικασιών του ελληνικού κράτους – και θα έλεγα, και επιτρέψτε μου τον νεολογισμό, με έναν τρόπο πολιτοκεντρικό.
Πολιτοκεντρικό σημαίνει ότι βλέπουμε τις διαδικασίες από τη θέση του πολίτη και όχι από εκείνη του κράτους. Σε ένα γεγονός της ζωής μας με πέντε βήματα, με δέκα βήματα, με δεκαπέντε βήματα, το σημείο αναφοράς είμαστε εμείς – και άρα αυτή η καταγραφή είναι και ελαφρώς πιο δύσκολη γιατί κάθε υπηρεσία μπορεί να βλέπει τη δική της εξατομικευμένη διαδικασία εσωτερικά. Αυτή είναι η δουλειά που γίνεται στο «Μίτος» σιωπηρά εδώ και περίπου ένα χρόνο.
Είδατε τη πλατφόρμα και νομίζω ότι είναι εντυπωσιακή, νομίζω ότι με έναν τρόπο πολύ ενδιαφέροντα καταγράφει τα βήματα τα οποία απαιτούνται σε κάθε διαδικασία που θέλουμε το κράτος να αλληλεπιδράσει μαζί μας: πού είναι ψηφιακές οι διαδικασίες, πού δεν είναι. Και εδώ είχαμε και μία εσωτερική συζήτηση για το πώς θα έπρεπε να ονοματίσουμε αυτό το Μητρώο – στον Νόμο που ψηφίσαμε το 2020 δεν το είχαμε ονοματίσει «Μίτος». Εσωτερικά η συζήτηση είχε να κάνει με το ζήτημα ότι, εάν το πούμε έτσι, είναι σαν να δεχόμαστε το ότι το Δημόσιο είναι λαβύρινθος. Το δεχόμαστε, είναι λαβύρινθος.
Και ο στόχος είναι διπλός: ο στόχος είναι αφενός να έχουμε ένα νήμα, έναν μίτο, για να μπορέσουμε ως πολίτες να διαχειριστούμε αυτόν τον λαβύρινθο. Αλλά υπάρχει και ο δεύτερος, αυτός ο οποίος μόλις περιγράφηκε πριν: «ό,τι δεν μπορώ να το μετρήσω δεν μπορώ να το μεταρρυθμίσω”. Είναι ο κανόνας για οποιονδήποτε θέλει να κάνει την άσκηση δημόσιας πολιτικής: Ό,τι δεν μπορούμε να αποτυπώσουμε κάπου δεν μπορούμε να το βελτιώσουμε – γι’ αυτό και φτιάχτηκαν οι χάρτες από την αρχή του κράτους, για αυτό και η έννοια της στατιστικής συσχετίζεται με την έννοια του κράτους.
Αυτό λοιπόν το οποίο επιδιώκουμε να κάνουμε εδώ δεν είναι απλά και μόνο να μετρήσουμε – είναι να μετρήσουμε σαν πρώτο βήμα. Μετά ενεργοποιείται εν παραλλήλω η διαδικασία του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών, η οποία μόλις περιγράφηκε και στην οποία ο στόχος θα είναι ό,τι μετράμε ταυτόχρονα να το μειώνουμε. Γιατί εμείς έχουμε κάνει ήδη μία σειρά από απλουστεύσεις: τη γραφειοκρατία της γέννησης τέκνου που οι πέντε διαδικασίες έγιναν ένα βήμα. Αλλά αυτές έχουν γίνει με έναν τρόπο εμπειρικό, αυτή είναι η ειλικρινής τοποθέτηση με βάση πράγματα τα οποία είτε εμείς οι ίδιοι έχουμε βιώσει, είτε πράγματα τα οποία μας έρχονται ως αιτήματα από τον κόσμο, είτε κάποιες διαδικασίες που είναι προφανείς.
Οι χιλιάδες διαδικασίες δεν είναι κατ’ ανάγκη προφανείς. Για το σύνολο ισχύει λιγάκι ο «κανόνας του Pareto» που μαθαίναμε στο Πανεπιστήμιο ότι «το 20% των διαδικασιών είναι το 80% του βάρους». Όμως το 80% των διαδικασιών ενίοτε είναι μη ορατές και εμείς πρέπει παρόλα αυτά να δράσουμε συστηματικά ως προς αυτές. Ξεκινά λοιπόν σήμερα αυτή η συστηματική δουλειά. Το Μητρώο είναι ήδη διαθέσιμο στο site mitos.gov.gr εκεί μπορείτε να δείτε τις πρώτες περίπου 1.500 διαδικασίες. Έχουμε ήδη αποτυπώσει 4.500 περίπου διαδικασίες οι οποίες σταδιακά θα αρχίσουν να εισέρχονται στο Μητρώο.
Ξέρουμε από τώρα ότι η απάντηση είναι 4.500 χιλιάδες ως προς το σύνολο των διαδικασιών του κράτους; Όχι. Δεν ξέρουμε πόσες είναι οι διαδικασίες του κράτους όπως και κανένα κράτος δεν ξέρει, αλλά πρέπει να μάθουμε και θα μάθουμε. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα αυτής της μεγάλης δουλειάς και είναι ο παρονομαστής του gov.gr. Γιατί όταν λέγαμε και στο εξωτερικό ότι έχουμε ψηφιοποιήσει 1.400 + διαδικασίες, μας ρωτούσαν «από πόσες;» και έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο να απαντήσουμε.
Θα μου επιτρέψετε σε αυτό το σημείο να εξάρω τη τεράστια προσφορά όλων των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι συμμετείχαν σε αυτή την αποτύπωση και θέλω να τονίσω τον ρόλο του Λεωνίδα Χριστόπουλου, του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών. Επιτρέψτε μου τη προσωπική αναφορά: ξέρω τον Λεωνίδα Χριστόπουλο από το 2009, είχα μόλις επιστρέψει από τις σπουδές μου στο εξωτερικό και ήταν ο πρώτος άνθρωπος στην Ελλάδα ο οποίος μου μίλησε για τα διοικητικά βάρη και τη μείωσή τους. Και βρίσκω πολύ συγκινητικό ότι λίγα χρόνια αργότερα, με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, βρεθήκαμε από κοινού με τον Θοδωρή Λιβάνιο και τους άλλους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου να κάνουμε τη δουλειά που τότε είχαμε συζητήσει.
Είναι όμως μέρα χαράς και για έναν ακόμη λόγο. Γιατί τα βραβεία που απονέμουμε σήμερα είναι μία πράξη αναγνώρισης. Οι πρωταγωνιστές όλου αυτού που συμβαίνει στη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια βασικά είναι οι άνθρωποι που υλοποιούν όλη αυτή τη στρατηγική. Είναι οι άνθρωποι που το βράδυ των εμβολίων στις 03:00 το βράδυ, όταν είχαμε κολλήματα στη πλατφόρμα, ήταν εκεί και γράφανε κώδικα, είναι οι άνθρωποι που έχουν υλοποιήσει, έχουν διορθώσει κάθε μία από τις εφαρμογές που θα βραβεύσουμε σήμερα και είναι εκεί σε ώρες και σε χρόνους που δεν προβλέπεται αμιγώς από το στενό τους ωράριο. Εσείς βασικά είστε αυτοί και άρα είστε πρωταγωνιστές. Σας χρωστάμε όλοι ένα μεγάλο ευχαριστώ και σας το χρωστά η χώρα.
Όπως ανέφερε μόλις τώρα και ο Λεωνίδας, τα βραβεία αυτά είναι κάτι το οποίο οραματίστηκε και σκέφτηκε ο Πρωθυπουργός στη θητεία του ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Είναι πάρα πολύ σωστό να σπάσει το στερεότυπο, το στερεότυπο σε σχέση με το προφίλ και το ρόλο του δημοσίου υπαλλήλου. Γιατί και εμένα η προσωπική μου εμπειρία είναι ότι βρήκα ανθρώπους με μεράκι, με πάθος και των οποίων το ταλέντο ήθελαν να απελευθερώσουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και νομίζω ότι τώρα βασικά ο κόσμος, και στη χώρα και διεθνώς, αυτό το ταλέντο βλέπει. Των ανθρώπων που ξέρουν κώδικα, που ξέρουν νομοθεσία, που ξέρουν διαδικασίες εντός του Δημοσίου αλλά και των συνεργαζόμενων εταιρειών και των μηχανικών που είναι τα παιδιά μας, τα αδέλφια μας, οι φίλοι μας. Είναι πάρα πολύ σπουδαίο το ταλέντο του Έλληνα μηχανικού να αποτυπωθεί διεθνώς, να καταγραφεί διεθνώς.
Βραβεύουμε σήμερα και δύο πολύ σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της Πληροφορικής και επιτρέψτε μου να αναφερθώ λίγο πιο αναλυτικά σε αυτούς τους δύο ανθρώπους. Προβλέπει η λογική των βραβείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης τη δυνατότητα να βραβεύουμε ένα δημόσιο λειτουργό για το έργο του και έναν ιδιώτη ο οποίος άφησε το στίγμα του στο χώρο της Πληροφορικής.
Ξεκινάω από το τελευταίο: Ανδρέας Δρυμιώτης. Ο ρόλος του Ανδρέα Δρυμιώτη, πράγμα το οποίο αποτυπώνει και το χειροκρότημά σας πριν αναφέρω το οτιδήποτε, είναι γνωστός. Ο Ανδρέας Δρυμιώτης ταύτισε το ονοματεπώνυμό του με τον τρόπο που διεξάγουμε τις εκλογές στην Ελλάδα, είναι κάτι που διαρκώς ενθουσιάζει τον κύριο Λιβάνιο όταν το συζητάμε ως ειδικό επί των εκλογών. Αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι Ανδρέας Δρυμιώτης σημαίνει μετάβαση από τον μαυροπίνακα που γράφαμε τα αποτελέσματα των εκλογών στο να έχουμε αποτελέσματα στις 21.00 το βράδυ στη πορεία της DELTA Πληροφορικής και της Singular.
Και ταυτόχρονα να προσθέσω και τη δεύτερη ιδιότητά του, γιατί ως αρθρογράφος της «Καθημερινής» ο Ανδρέας Δρυμιώτης μας έδινε μαθήματα για το πώς πρέπει να σκεφτόμαστε την Πληροφορική, όχι κατά ανάγκην με τα πολύ μεγάλα έργα πάντα ή με αυτά τα οποία θα πάρουν 5-10 χρόνια για να γίνουν, αλλά με το πάντρεμα της ψηφιοποίησης και της απλούστευσης διαδικασιών, με το να σκεφτούμε πολιτοκεντρικά – χωρίς να το λέει κατά ανάγκην πάντα έτσι–, με το να απλουστεύουμε και να βελτιώνουμε διαδικασίες, με το να σκεφτόμαστε απλά και δημιουργικά με γρήγορες λύσεις. Είναι ένας δάσκαλος για όλους εμάς. Είναι ένας δάσκαλος για εμένα και επιτρέψτε μου για ακόμη μία φορά να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από βήματος στον ίδιο προσωπικά.
Ο Δημόσιος Λειτουργός είναι ο Παναγιώτης Γεωργιάδης. Είναι καθηγητής Πανεπιστημίου, υπηρέτησε ως πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων από το 1997 μέχρι το 2002 και ως Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από το 2002 μέχρι το 2004, υπεύθυνος του τότε επιχειρησιακού προγράμματος για τη Κοινωνία της Πληροφορίας και ταύτισε το όνομά του με τις τεράστιες αλλαγές εκείνης της εποχής, τη προίκα που εμείς έχουμε στα χέρια μας: το Taxisnet και πολλά άλλα, για να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε όλη αυτή την αξία την οποία βλέπετε τα τελευταία τρία χρόνια. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί χωρίς τις πολύ σημαντικές υποδομές και επιλογές των προηγούμενων χρόνων και ο Παναγιώτης Γεωργιάδης υπήρξε πρωταγωνιστής σε αυτές. Και σήμερα, μέσα από αυτό το βραβείο, αισθανόμαστε ότι η χώρα έρχεται να του το αναγνωρίσει. Τον ευχαριστούμε πολύ.
Κυρίες και κύριοι επιτρέψτε μου να κλείσω με την εξής σκέψη: όλα αυτά τα οποία βλέπουμε τα τελευταία χρόνια σε σχέση με αλλαγές όπως το «Μίτος» που παρουσιάζουμε σήμερα, τα βραβεία ως πράξη αναγνώρισης, τις ψηφιακές ταυτότητες που θα παρουσιάσουμε στο τέλος του μήνα, τα διπλώματα οδήγησης και μία σειρά από άλλες μικρές αλλαγές έχουν έρθει ως μικρές «νιφάδες» να αθροίσουν μία “χιονοστιβάδα” σε σχέση με το πώς αντιλαμβανόμαστε την αλλαγή και τη μεταρρύθμιση στο κράτος.
Η ψηφιοποίηση δεν είναι κάτι που στέκεται από μόνο του. Αντανακλά τις πολιτικές μας αξίες, τις προτεραιότητες που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός. Αντανακλά το τι πιστεύουμε και το ποιοι είμαστε σε σχέση με το τι κράτος θέλουμε και οι αξίες αυτές αντανακλώνται και στις οθόνες του Κώδικα και στα βιβλία του Νόμου. Αυτό λοιπόν το πάντρεμα ανάμεσα στη τεχνολογία και στους θεσμούς, αυτή την αλλαγή που κανείς δεν περίμενε – γιατί, εάν λέγαμε το 2018 ότι θα έρθει μια πανδημία και το ότι η Βαυαρία δεν θα καταφέρει να φτιάξει ένα καλό σύστημα εμβολιασμού, η Μασαχουσέτη δεν θα το καταφέρει αλλά θα το καταφέρει η Ελλάδα, δεν θα το πίστευε κανένας αυτό παρά μόνο όσοι θα φλέρταραν με την τρέλα. Αλλά αυτό συνέβη και αυτό αντανακλά την ποιότητα των Ελλήνων μηχανικών.
Όλο αυτό το οποίο συνέβη επί της ουσίας είναι ένα κομμάτι ενός σχεδίου το οποίο εκτυλίσσεται. Δεν είναι στην αρχή του τέλους, είναι στο τέλος της αρχής και αυτό που βλέπετε σήμερα είναι απλά ένα πολύ μεγάλο βήμα ακόμα. Σας ευχαριστώ πολύ.