
Την Κυριακή, 27 Απριλίου 2025, στο ξενοδοχείο Pharae Palace Hotel της όμορφης Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με σκοπό την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου ProbioticOlives με τίτλο ¨Ζύμωση Επιτραπέζιας Ελιάς ποικιλίας Καλαμών με χρήση Προβιοτικών ως Καλλιέργεια Εκκίνησης¨.
Μέσω του Μέτρου 16 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 συνεργάστηκαν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας και η εταιρεία foodstandard για την μεταφορά καινοτομίας από τον ακαδημαϊκό στον αγροτικό χώρο.
Η καινοτομία του έργου αφορούσε την ενίσχυση της ζύμωσης της φυσικής μαύρης ελιάς Καλαμών με καλλιέργειες εκκίνησης που παρουσιάζουν βιολειτουργικό δυναμικό, τροποποιώντας την ήδη υπάρχουσα μεταποιητική διαδικασία. Στόχος η ελεγχόμενη ζύμωση και τα ομοιόμορφα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος.
Στο πλαίσιο προβολής των αποτελεσμάτων του έργου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Καλαμάτα όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου προκαλώντας το έντονο ενδιαφέρον του κοινού.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο κύριος Στέλιος Δρυς, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας foodstandard, συντονιστή φορέα του έργου, ενώ στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κύριος Σταύρος Αδαμόπουλος, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέρνας, ο οποίος μίλησε για τα οφέλη που αποκόμισε ο συνεταιρισμός από το έργο.
Τα αποτελέσματα του έργου παρουσίασε ο κύριος Ευστάθιος Ζ. Πανάγου, καθηγητής του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το ProbioticOlives δεν αποτελεί απλώς ένα ακόμη ερευνητικό πρόγραμμα, αλλά ανοίγει νέους δρόμους για την προώθηση της υγείας των καταναλωτών, την ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της αειφορίας στην αγροτική παραγωγή.
Δείτε το βίντεο: