Πάρης Παπαχρήστος: Διατροφική Νοοτροπία: Πως θα την αλλάξεις!

Διατροφική Νοοτροπία: Ξεκίνα από εκεί που θέλεις να φτάσεις!

Αισθάνεσαι κάποιες φορές ότι έχεις κολλήσει σε μια κατάσταση και δεν προχωράει; Ξεκινάω λέγοντας σου ότι δεν φταίνε οι στόχοι σου! Αλλά η διατροφική σου νοοτροπία.

Εδώ θέλω να αναφέρω ότι οι συνήθειες σου, τα μοτίβα σου και η ρουτίνα σου, είναι που καθορίζουν τη σημερινή σου πραγματικότητα, όπως το βάρος σου, το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης, τη σχέση σου, την εργασία σου.

Τι είναι Διατροφική Νοοτροπία

Η Διατροφική Νοοτροπία συνίσταται από τις διατροφικές συνήθειες όπως π.χ. η συχνότητα κατανάλωσης φρούτων και η ποσότητα που τρως, αλλά και τη διατροφική συμπεριφορά όπως π.χ. η ταχύτητα που τρως το φαγητό σου.

Θεωρώντας ότι έχεις κολλήσει πολλές φορές μπορεί να πιστεύεις ότι οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες που δεν μπορείς να επηρεάσεις, να ελέγξεις. Είναι αλήθεια ότι δεν μπορείς να τα ελέγξεις όλα, ωστόσο εσύ σε μεγάλο βαθμό επιλέγεις τη σημερινή σου κατάσταση.

Οι σκέψεις σου, οι συνήθειες σου παίζουν το πιο καταλυτικό ρόλο, απ΄ ότι οι εξωτερικοί παράγοντες που σε αποπροσανατολίζουν και είσαι αντιμέτωπος/η.

Αυτή η σημερινή σου συμπεριφορά δεν είναι αντιληπτή σε σένα γιατί οφείλεται σε συνήθειες, δεν γίνεται συνειδητά. Σωστά;

Τι είναι η Διατροφική Συνήθεια

Η διατροφική συνήθεια είναι μια επιλογή που πλέον δεν αναγνωρίζεις ότι κάνεις, επειδή δεν βλέπεις τις άλλες επιλογές που πιθανόν μπορείς να κάνεις.

Μάθε παρακάτω ποιες είναι οι δυσκολίες που καλείσαι να διαχειριστείς για να πετύχεις αυτή τη σημαντική αλλαγή.

Ποια είναι η δυσκολία στο να αλλάξεις τη Διατροφική σου Νοοτροπία;

Πιστεύεις, λοιπόν, ότι βάζοντας νέους στόχους θα οδηγηθείς σε νέες συνήθειες με αντίστοιχα αποτελέσματα. Εντούτοις, δεν σου είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει πρώτα να βγάλεις  τις υπάρχουσες συνήθειες από τον αυτόματο πιλότο και έπειτα να δημιουργήσεις νέες.

Διάβασε επίσης: Αυτοεκπληρούμενη Προφητεία: Γιατί αποτυγχάνεις πριν καν ξεκινήσεις;

Αλλαγή Διατροφικής Νοοτροπίας: Πως θα την πετύχεις;

Μα φυσικά επιστρέφοντας στις βασικές διατροφικές σου γνώσεις. Όλες σου οι διατροφικές συνήθειες είναι σχεδιασμένες -τυχαία ή στοχευμένα- να ικανοποιούν τον τωρινό σου εαυτό. Χωρίς να δίνουν σημασία στο μελλοντικό σου (να πω καλύτερα στον ιδανικό σου) εαυτό.

Θα σου παρουσιάσω τρία (3) πολύ διαφορετικά σενάρια για να γίνω κατανοητός και θα επανέλθω αργότερα και στο τέλος…

Σενάριο 1ο: Τρως συναισθηματικά

Ο τωρινός σου εαυτός ανοίγει το ψυγείο να βρει κάτι γευστικό.

Ο μελλοντικός σου εαυτός θα ήθελε να μην φάει επειδή απλά βαριέται.

Διάβασε επίσης: Συναισθηματικό Φαγητό ή Πείνα: Πώς να τα διαχειριστώ; [ΟΔΗΓΟΣ]

Σενάριο 2ο: Ο Καταναλωτισμός

Ο τωρινός σου εαυτός ενημερώνεται ότι υπάρχουν πρόσθετα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό, πάει και αγοράζει το νέο μοντέλο του iPhone, ενώ έχει το αμέσως προηγούμενο μοντέλο και πάνω κάτω έχει παρόμοια τεχνικά χαρακτηριστικά.

Ο μελλοντικός σου εαυτός θέλει να έχει πάντα ένα γεμάτο λογαριασμό και τη χρήση της πιστωτικής του κάρτας περιορισμένη στα αναγκαία.

Σενάριο 3ο: Η αναβλητικότητα στην άσκηση

Ο τωρινός σου εαυτός ξυπνά το πρωί, αναβάλει για άλλη μια φορά την άσκηση και φεύγει για την εργασία του.

Ο μελλοντικός σου εαυτός δεν μπορεί να φύγει για την εργασία του χωρίς να γυμναστεί, ώστε να είναι με περισσότερη ενέργεια και ευεξία όλη την ημέρα.

Το Χάσμα του Σήμερα με το Αύριο

Το σκεπτικό είναι ότι οι συνήθειες του τωρινού σου εαυτού κρατούν το μελλοντικό σου εαυτό σε στασιμότητα. Δηλαδή ο ιδανικός (μελλοντικός) σου εαυτός μένει ξεκρέμαστος από τον τωρινό.

Ο τωρινός σου εαυτός δεν είναι ο κακός!

Ποιος εαυτός θα αλλάξει τη Διατροφική Συμπεριφορά

Η αλήθεια είναι ότι πέρα από την αναποτελεσματική διατροφική συμπεριφορά που επιλέγει ο τωρινός σου εαυτός, είναι και αυτός που έχει το όραμα του μελλοντικού σου εαυτού, για να πετύχει το στόχο.

Ο τωρινός σου εαυτός θα πράξει την αλλαγή στη διατροφική σου συμπεριφορά και με αυτόν θα πρέπει να εργαστείς. Είναι αυτός που θα φτιάξει ένα πακέτο συνηθειών που θα στηρίξουν τον μελλοντικό σου εαυτό, από το να ικανοποιεί μόνο το παρόν.

Στην επόμενη ενότητα θα διαβάσεις πως θα αλλάξεις τη διατροφική σου νοοτροπία, ποια στρατηγική θα πρέπει να αναπτύξεις για να το πετύχεις.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://diaitologos.com/

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM και τον δημοσιογράφο Νίκο Στραβελάκη
Επόμενο άρθροΥπΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας: Πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας