Παρέμβαση της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στο Regional Growth Conference

Συζήτηση με το δημοσιογράφο Αθανάσιο Έλλις είχε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης περιφερειακής ανάπτυξης Regional Growth Conference 2021 που πραγματοποιείται στην Πάτρα.

«Η συμβολική αυτή χρονιά που διανύουμε αποτελεί μια υπόμνηση του πόσες φορές ξεπεράσαμε εμπόδια, υπερβήκαμε δυσκολίες, προχωρήσαμε μπροστά. Καταφέραμε να είναι η Ελλάδα σήμερα ένα σύγχρονο κράτος, με στέρεους και δημοκρατικούς θεσμούς, στην καρδιά της Ευρώπης, ένας τόπος στον οποίο ο καθένας θα ήθελε να ζήσει και να δημιουργήσει» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Εξήγησε δε τους τέσσερις βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους κινούνται οι δράσεις που συντονίζει η Επιτροπή. Αυτοί αφορούν την Επανάσταση, την ιστορία και τα πρόσωπα που σημάδεψαν την πορεία των 200 χρόνων της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά και το 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος, «γιατί η κοινωνία θέλει να θυμάται αυτή τη χρονιά και ως μια χρονιά απαρχής νέων πραγμάτων, νέων σχεδίων που θα βελτιώσουν τη ζωή και την καθημερινότητά τους».

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση, η ελληνική κοινωνία έχει εμπλακεί στην επέτειο, δημιουργείται μια κληρονομιά, υλική αλλά και άυλη που αφορά την αίσθηση της συλλογικότητας, το γεγονός ότι όλοι μαζί συμμετέχουμε, τιμάμε και γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της σύγχρονης Ελλάδας» σημείωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε πως: «αυτό δεν θέλουμε να χαθεί».

Ερωτηθείσα σχετικά, η κυρία Αγγελοπούλου, αφού αναφέρθηκε στην επιλογή της Επιτροπής να καλέσει την κοινωνία να συνεισφέρει στη διαμόρφωση του προγράμματος των επετειακών εκδηλώσεων, έκανε ειδική μνεία στις δράσεις και τις εκδηλώσεις με τις οποίες η Πελοπόννησος τιμά την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση.

Δράσεις οι οποίες εκτός από την ανάδειξη του σπουδαίου παρελθόντος του τόπου, φιλοδοξούν να αφήσουν μια παρακαταθήκη ανάπτυξης και προόδου στην περιοχή, όπως, για παράδειγμα, η πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη δημιουργία ενός δικτύου πολυχώρων σε όλη την περιοχή, μέσα από το οποίο θα αναδειχθεί η ιστορία του τόπου, το καινοτόμο πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού «Μοριάς 21» του Ιδρύματος Κωνσταντακόπουλου, που τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής, δράσεις αναπλάσεων, εκθέσεις, έργα ψηφιοποίησης και πολλά ακόμη.

Όπως ανάφερε η κυρία Αγγελοπούλου, μετά από εισήγηση της Επιτροπής, το Υπουργείο Εσωτερικών ενέταξε μια σειρά από τέτοιες επετειακές δράσεις που προέρχονται από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη την Ελλάδα και έχουν αναπτυξιακό πρόσημο στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

scr00147

Η κυρία Αγγελοπούλου υπογράμμισε ότι οι επετειακές δράσεις θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της επετειακής χρονιάς, ενώ αναφέρθηκε και στην επόμενη μεγάλη δράση που ετοιμάζει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για το επόμενο Σαββατοκύριακο και αφορά την προβολή μιας οπτικοποιημένης αφήγησης της Επανάστασης (projection mapping) σε κτίρια 18 πόλεων της Ελλάδας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τέτοιο εγχείρημα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα, ενώ ανάμεσα στις πόλεις είναι η Πάτρα, η Καλαμάτα, το Ναύπλιο και η Τρίπολη.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής επανέλαβε ότι η Επιτροπή δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση, καθώς η λειτουργία και οι δράσεις της χρηματοδοτούνται από χορηγίες, δωρεές και το Νομισματικό της Πρόγραμμα. Πρόκειται για ένα μοναδικό ενθύμιο για την επέτειο της διακοσιετηρίδας που αποτελείται από 14 συλλεκτικά νομίσματα, στα οποία απεικονίζονται τα δύο πρώτα νομίσματα του Ελληνικού Κράτους, οι επεκτάσεις του Ελληνικού Κράτους, συνοδευόμενες από εμβληματικές προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους στον κάθε τόπο, καθώς και χαρακτηριστικές σημαίες της Ελλάδας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Πρόεδρος της Επιτροπής σε δύο εμβληματικές δράσεις που οργανώνει η ίδια η Επιτροπή και αφορούν το μέλλον αλλά και τη νέα γενιά. Πρόκειται για τη δημιουργία του πρώτου Ινστιτούτου Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα, μια πρωτοβουλία που βάζει τη χώρα μας στην αιχμή του δόρατος της παγκόσμιας τεχνολογικής πρωτοπορίας, δίνοντας σε νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να αποκτήσουν κατάρτιση και γνώση, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Αλλά και για τη διοργάνωση του Διεθνούς Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040» στις 19, 20 και 21 Οκτωβρίου, μέσα από το οποίο η ελληνική κοινωνία, το επιστημονικό προσωπικό της χώρας και προσωπικότητες παγκοσμίου κύρους θα χαρτογραφήσουν την πορεία μας προς το μέλλον.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη σημασία της ανάδειξης της λαϊκής παράδοσης της Ελλάδας, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, η Πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που ασχολούνται με παραδοσιακές τέχνες όπως το ράψιμο, το κέντημα, η υφαντική, η ξυλογλυπτική.

«Πρόκειται για τεχνικές που είναι μοναδικές, συνιστούν το λαϊκό μας πολιτισμό και δεν πρέπει να χαθούν. Για αυτό και αναλάβαμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η λαϊκή παράδοση μας παράδοση μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης αλλά και εισοδήματος στο σήμερα.

Προηγούμενο άρθροΠράσινο Κίνημα: Το ποδήλατο μπορεί να γίνει μέρος της νέας μας κανονικότητας
Επόμενο άρθροΗ Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διασφάλισε την εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη των μαθητών με αναπηρία και για τη νέα σχολική χρονιά