Παρεμβάσεις Προσκεκλημένων Ομιλητών στην Προγραμματική Εκδήλωση «Τιμούμε την παρακαταθήκη της Φωφης Γεννηματα σχεδιάζοντας το ΕΣΥ του μέλλοντος»

Στο πλαίσιο της προγραμματικής εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής «Τιμούμε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά σχεδιάζοντας το ΕΣΥ του μέλλοντος» ο κ. Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης  και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για την επένδυση στην υγεία μίλησε για τον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 

Ο κ. Λιονής σημείωσε ότι χρειάζεται μια πολιτική συμφωνία προκειμένου να συνομολογηθεί ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει ευρύτερο περιεχόμενο. Ανέπτυξε τη δομή ενός ενιαίου, ολοκληρωμένου, συντονισμένου και αποκεντρωμένου συστήματος υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και σημείωσε ότι ο θεσμός του προσωπικού γιατρού πρέπει να απαντά στις ανάγκες για ιατρικές υπηρεσίες της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας, να τυγχάνει συνεχούς εκπαίδευσης και να έχει πρόσβαση σε σύγχρονη τεχνολογία.

Από την πλευρά του ο Στέφανος Τριαρίδης, Καθηγητής Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επισήμανε ότι κάθε τέσσερα με οχτώ χρόνια τα Εθνικά Συστήματα Υγείας μετασχηματίζονται. Αντίθετα, το δικό μας παραμένει όπως σχεδιάστηκε πριν χρόνια. Προσδιόρισε μάλιστα την υγειονομική κρίση ως ευκαιρία για μία νέα αρχή για ένα αναβαθμισμένο ΕΣΥ. Τεχνηέντως, όπως υπογράμμισε, παραμένουν τα μεγάλα Νοσοκομεία της χώρας ως Νοσοκομεία αναφοράς covid προκειμένου να διοχετεύονται στον ιδιωτικό τομέα χειρουργεία, που στο δημόσιο είναι σε μεγάλες λίστες αναμονής.

Ο κ. Μίλτος Κροκίδης, Επ. Καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ ανέλυσε το ζήτημα της στελεχιακής  ανανέωσης του ΕΣΥ. Αμοιβές εγγύτερα  στα ευρωπαϊκά δεδομένα, η ασφάλεια της μονιμότητας, η αξιοκρατία και η συνεχής εξέλιξη μέσα στο σύστημα υγείας αποτελούν βασικές παραμέτρους για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων, σύμφωνα με τον κ. Κροκίδη.

Τέλος ο κ. Μιχάλης Κούτρας, MD MSc, Ιατρός Νευρολόγος, πρ. Πρόεδρος ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ που εισηγήθηκε την ιδέα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ανέφερε ότι 12 χρόνια μετά – διάστημα που τεχνολογικά μοιάζει με αιώνα -, αυτό το πρωτοποριακό ψηφιακό εργαλείο δεν έχει ενσωματώσει «στοιχειώδη ψηφιακή ευφυΐα».

Προηγούμενο άρθροΕυχάριστα νέα για τους πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις του αγκώνα
Επόμενο άρθροΣχολιασμὸς τῆς Συνοδικῆς Ἐγκυκλίου «Περὶ προστασίας τῆς ἀνθρώπινης ζωῆς καὶ ἀποφυγῆς τῶν ἀμβλώσεων»