Ανοιχτές να μειώσουν τις προμήθειες που χρεώνουν τους πελάτες τους όταν πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι οι τράπεζες, όταν δέχονται αιτήματα από επιμελητήρια, ομοσπονδίες και επαγγελματικούς συλλόγους, τέσσερις ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την υποχρεωτική εγκατάσταση από 85 επαγγελματικές κατηγορίες.
Οι τράπεζες διαθέτουν κλιμακωτές χρεώσεις, οι οποίες ως επί το πλείστον προσδιορίζονται ανάλογα με το πλήθος των συναλλαγών που χρησιμοποιεί ένας επαγγελματίας και το μέγεθος της επιχείρησης. Το κόστος των προμηθειών κυμαίνεται από 0,5% έως 1,5%, με την μεσοσταθμική χρέωση να κυμαίνεται μεταξύ 0,8% και 0,9%. Το ύψος της προμήθειας προσδιορίζεται ανάλογα με το πλήθος των μελών που εκπροσωπεί μια ομοσπονδία ή ένας σύλλογος. Για παράδειγμα μια ομοσπονδία με 100.000 μέλη θα τυγχάνει καλύτερης προσφοράς απ’ ότι ένας σύλλογος με 500 μέλη. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει το πλήθος των συναλλαγών. Άλλη προμήθεια θα πληρώσει ένας επαγγελματίας που πραγματοποιεί 200 συναλλαγές την ημέρα και άλλη κάποιος που διεκπεραιώνει 1.000. Καθοριστικό παράγοντα παίζει και το μέγεθος της επιχείρησης καθώς με τις μεγαλύτερες προμήθειες επιβαρύνονται οι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα είναι οι αλυσίδες καταστημάτων και με τις χαμηλότερες οι μικρές και μεσαίες.
Ήδη οι πρώτες συμφωνίες έχουν κλείσει με χιλιάδες επαγγελματίες να καταβάλλουν χαμηλότερες προμήθειες για κάθε συναλλαγή που πραγματοποιούν με μηχανήματα αποδοχής καρτών (POS).
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Ομοσπονδία Περιπτερούχων-Καπνοπωλών, η οποία έχει έρθει σε συμφωνία με δύο συστημικές τράπεζες, πετυχαίνοντας σημαντική μείωση στις προμήθειες που καταβάλλουν τα μέλη της. Ειδικότερα από 0,8% που είναι μεσοσταθμικά η προμήθεια που θα πληρώσει μεμονωμένα ένας επαγγελματίας για κάθε συναλλαγή που γίνεται μέσω POS, η ομοσπονδία των περιπτερούχων εξασφάλισε για τα 5.600 μέλη της να πληρώνουν 0,5%.
Το παράδειγμα των καπνοπωλών ακολούθησαν και άλλοι φορείς της αγοράς όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος προσπαθεί να εξασφαλίσει για τους δικηγόρους της Αθήνας ευνοϊκότερους όρους για την καταβολή προμηθειών, όταν οι συναλλαγές γίνονται μέσω POS. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις που κάνουν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου με τις τράπεζες προκειμένου να μειωθούν δραστικά τα ποσοστά των προμηθειών.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης πραγματοποιεί αυτή την περίοδο μια σειρά επαφών με τράπεζες προκειμένου να εξασφαλίσει την καλύτερη συμφωνία για τα μέλη της ΕΣΕΕ, έτσι ώστε να τυγχάνουν ακόμη χαμηλότερων προμηθειών. «Οι περισσότεροι έμποροι έχουν εγκαταστήσει ήδη μηχανήματα αποδοχής καρτών, τονίζοντας ωστόσο, ότι έστω και την ύστατη στιγμή θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός, όπως ισχύει και για τα φυσικά πρόσωπα προκειμένου να μην αδειάζουν με μιας τα ταμεία των επιχειρήσεων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία», τονίζει χαρακτηριστικά ο Β. Κορκίδης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος τονίζει ότι «ήδη βρισκόμαστε σε επαφή με τράπεζες προκειμένου να εξασφαλίσουμε προνομιακές ποσοστά προμηθειών για τις τραπεζικές συναλλαγές που θα πραγματοποιούν μέσω POS. Εμείς θεωρούμε ότι ακόμη και η προμήθεια 0,5% είναι υψηλή και στόχος μας είναι να τον μειώσουν κάποιες τράπεζες ακόμη περισσότερο προκειμένου να συνεργασθούν με μέλη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος προχωρά αυτό το διάστημα σε μια σειρά επαφών με όλες τις τράπεζες προκειμένου να συνάψει μια κεντρική συμφωνία για τα περισσότερα από 140.000 μέλη της ΓΣΕΒΕΕ.