Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τα επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για νέους και νέες με αναπηρία

 Έως τις 31 Δεκεμβρίου παρατείνεται ο χρόνος υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων και δικαιολογητικών όσων ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης της ΕΣΑμεΑ για νέους και νέες από 18 έως 29 ετών, άνεργους-ες με αναπηρία ή χρόνια πάθηση.

 

Ειδικότερα, το πρόγραμμα αφορά απόφοιτους Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αποφοίτους Εργαστηρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ή ΙΕΚ και εγγεγραμμένους στη ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ). Μέσω του προγράμματος της ΕΣΑμεΑ, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν πιστοποίηση σε υπολογιστές (κατάλληλο για ΑΣΕΠ), πιστοποίηση σε ειδικότητες εμπορίου ή διοικητικής υποστήριξης, θα επιδοτηθούν μέχρι 2.500 ευρώ και δεν θα χάσουν το επίδομά τους.

Οι δηλώσεις συμμετοχών γίνονται ηλεκτρονικά μέσω του συνδέσμου: https://training.esamea.gr/p/m/el-GR

Τα Προγράμματα θα υλοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα και θα παρέχουν υπηρεσίες επαγγελματικής συμβουλευτικής, θεωρητικής κατάρτισης, πρακτικής άσκησης και πιστοποίησης σε 3.000 ανέργους/ες απόφοιτους/ες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή Εργαστηρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ή ΙΕΚ ή ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ, 18-29 ετών, με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, οι οποίοι/ες βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΝΕΕTs).

Τι προσφέρουν τα Προγράμματα:

* Πιστοποίηση στις δεξιότητες υπολογιστών (ΤΠΕ) και στα εξειδικευμένα Προγράμματα Εμπόριο και Εξωστρέφεια ή Υπάλληλος Γραφείου/ Διοικητικής Υποστήριξης.

* Η πιστοποίηση στους υπολογιστές διενεργείται από διαπιστευμένο φορέα του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) σύμφωνα με το Πρότυπο ISO/IEC 17024 και ισχύει για τις προκηρύξεις και τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

* Εκπαιδευτικό επίδομα ύψους πέντε ευρώ (5 ευρώ) μικτά ανά ώρα θεωρητικής κατάρτισης και πέντε ευρώ (5 ευρώ) μικτά ανά ώρα πρακτικής άσκησης, συνολικά μέχρι 2.500 ευρώ.

* Η ένταξη οποιουδήποτε ατόμου με αναπηρία και ατόμου με χρόνια πάθηση στα Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ΔΕΝ οδηγεί στη διακοπή των παροχών που λαμβάνουν λόγω της αναπηρίας, όπως είναι το επίδομα πρόνοιας ή τα επιδόματα επανένταξης ή οποιασδήποτε άλλης μορφής νοσήλιο ή παροχή.

* Τα προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης περιλαμβάνουν επίσης Ατομική και Ομαδική Συμβουλευτική.

* Το οριζόντιο πρόγραμμα κατάρτισης στους υπολογιστές (ΤΠΕ) το οποίο είναι υποχρεωτικό, θα έχει διάρκεια 150 ώρες. Κάθε ένα από τα εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης θα έχει διάρκεια 150 ώρες.

Πρακτική άσκηση

Η τοποθέτηση του/της ωφελούμενου/ης θα γίνει σε συναφή θέση πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε φορείς του δημοσίου ή και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (π.χ. σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης) και θα έχει συνολική διάρκεια 200 ώρες.

Καθοδήγηση για τη συμπλήρωση της Αίτησης συμμετοχής

Εργασιακοί σύμβουλοι θα υποστηρίξουν και θα καθοδηγήσουν τους υποψήφιους ωφελούμενους προκειμένου να μπορέσουν να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στα Προγράμματα κατάρτισης.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Διακοπές κυκλοφορίας και προβλήματα σε Πιερία και Χαλκιδική λόγω «’Αριελ». Χωρίς ρεύμα περιοχές της Θέρμης εξαιτίας φωτιάς σε πυλώνα της ΔΕΗ
Επόμενο άρθροΚ. Σκρέκας: τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων για την ενεργειακή κρίση