Παρασκευάς Στυλιανίδης: «Αποφάσισα να είμαι υποψήφιος επειδή απλά, αγαπώ τον τόπο μου»

Ο Παρασκευάς Στυλιανίδης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Δημοτική Ενότητα Πλατέος στο πλευρό του Αργύρη Πανταζόπουλου και των ανθρώπων της παράταξης Δύναμη Ενότητας και Ελπίδας, μιλάει για το θέμα που τον «καίει» και όλα όσα μπορούν να γίνουν στο Δήμο μας, αλλά δεν έχουν γίνει. Το χάσαμε άραγε το τρένο;

Γιατί πήρατε την απόφαση να είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος;

 Επειδή απλά, αγαπώ τον τόπο μου! Μπορεί αυτό να το έχεις ακούσει από πολλούς και να φαντάζει τετριμμένη «δικαιολογία», αλλά αυτός είναι καθαρά ο βασικός λόγος που πήρα την απόφαση να είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

 Ένας άλλος λόγος είναι, ότι δεν αντέχω να είμαι απλός παρατηρητής. Αντιλαμβάνομαι κι εγώ όπως όλοι μας ότι τίποτε δε λειτουργεί σωστά, ξεκινώντας από την καθημερινότητά μας, την αποκομιδή των σκουπιδιών, τη φροντίδα και την καθαριότητα των δημοτικών χώρων κ.τ.λ. και καταλήγοντας σε έργα και δράσεις που θα βελτίωναν την ποιότητα ζωής όλων ανεξαιρέτως των Δημοτών μας.  Η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται ανθρώπους που γνωρίζουν, έχουν επιστημονικές γνώσεις και μεγάλη εμπειρία στα θέματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και στα προβλήματα που θα χρειαστεί να λύσουν.

Συνηθίζουμε στον τόπο μας να ψηφίζουμε ανθρώπους που συμπαθούμε. Οι συμπαθητικοί άνθρωποι δεν  λύνουν προβλήματα. Ο τόπος  χρειάζεται ανθρώπους αποτελεσματικούς , με άποψη και γνώση.

Ολοκληρώνονται λοιπόν οι εκλογές και είστε εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και ο Αργύρης Πανταζόπουλος δήμαρχος. Ποιο θέμα σας καίει;

Λόγω επαγγέλματος και γνώσεων, αλλά και επειδή πιστεύω ότι πρόκειται για θέμα μείζονος σημασίας, το θέμα που με καίει είναι το ενεργειακό. Πώς θα εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης στον δήμο μας. Ή μάλλον θα πω…επιτέλους και στον δήμο μας.

Ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή; Πόσο «πράσινος» είναι ο δήμος μας;

Δεν θα μπω στη λογική να κατηγορήσω κανέναν και μακριά από εμένα οι λογικές της «καμένης γης». Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε κάνει κανένα από εκείνα τα βήματα που θα έπρεπε να είχαν γίνει. Πολλές φορές μάλιστα έχουμε κάνει και βήματα προς τα πίσω, όπως στην περίπτωση του κολυμβητηρίου της Αλεξάνδρειας και του Ποδηλατόδρομου, έργα τα οποία όπως όλοι γνωρίζουμε απεντάχθηκαν.

Έχουμε δείξει πρωτοφανή υστέρηση ως προς την αξιοποίηση τεχνολογικών εξελίξεων και ευρωπαϊκών κονδυλίων, και έχουμε εγκλωβιστεί σε λογικές του «βλέποντας και κάνοντας», κλείνοντας τα μάτια στις δυνατότητες και τις προοπτικές που οι περισσότεροι άλλοι δήμοι της χώρας έχουν εκμεταλλευτεί ή έχουν αρχίσει να εκμεταλλεύονται.

Υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαν να έχουν γίνει. Δεν έγιναν. Υπάρχουν πολλά όμως που μπορούν να γίνουν στο άμεσο μέλλον και θα είναι εις βάρος δικό μας και των παιδιών μας να αφήσουμε να περάσει άλλη μια πενταετία, τετραετία χαμένη.

Η «πράσινη» ανάπτυξη, η διαχείριση και αξιοποίηση των απορριμμάτων, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν έχουν μόνο περιβαλλοντικό όφελος. Αποφέρουν και τεράστιο οικονομικό κέρδος, όπως αποδεικνύεται από όλες τις μελέτες. Οικονομικό κέρδος για τον δήμο και οικονομικό κέρδος για τον δημότη.

Το χάσαμε το τρένο της βιώσιμης ανάπτυξης; Ή υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν;

Χάσαμε χρόνο. Πολύτιμο χρόνο και ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Αυτό που χρειαζόμαστε άμεσα είναι ένας στρατηγικός σχεδιασμός  που θα ενσωματώνει και τη βιώσιμη ενεργειακή στρατηγική στους στόχους της τοπικής ανάπτυξης.

Αν και απ΄ ότι γνωρίζω, ο Δήμος μας έχει  υπογράψει το Σύμφωνο των Δημάρχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δεν έχει  κάνει κανένα απολύτως βήμα προς τη σύνταξη  Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας, σε αντίθεση με πλείστους όσους δήμους έχουν ήδη προχωρήσει σημαντικά..

Στόχος δικός μας είναι να συνεργαστούμε με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και να έρθουμε σε επαφή με φορείς ώστε να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο και να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά.

Πρέπει άμεσα να εκμεταλλευτούμε το πρόγραμμα Horizon 2020 και να συμμετέχουμε στο έργο Empowering.

Μέσω στρατηγικού σχεδιασμού θα προχωρήσουμε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε απλές κινήσεις, όπως είναι η αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων σε δημόσιους χώρους με λαμπτήρες led και θα εφαρμόσουμε πρακτικές όπως τα πράσινα δώματα και οι πράσινες στέγες.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ιδιοκατανάλωσης σε σχολεία και δημόσια κτίρια, η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων μας που είναι χαμηλής ενεργειακής απόδοσης, η γεωθερμία, η εφαρμογή της κομποστοποίησης και της ανακύκλωσης, η χρήση του ποδηλάτου δεν μπορούν να μένουν στις εξαγγελίες των υποψηφίων δημάρχων. Έπρεπε να έχουν γίνει χθες!

Γιατί δεν έγιναν;

Θα σου πω 4 λέξεις. 4 απαραίτητα βήματα.

Θέληση. Μελέτη. Σχεδιασμός. Πράξη.

Νομίζω ότι εμείς μέχρι σήμερα δεν φτάναμε ούτε καν μέχρι τη θέληση.

Υπάρχουν διαθέσιμοι εθνικοί και κοινοτικοί πόροι για την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων.

Πολιτική βούληση χρειάζεται, θέληση και ικανότητα στη διοίκηση.

Εγώ, εμείς διαθέτουμε αυτό το τρίπτυχο και είμαστε έτοιμοι να ριχτούμε στη μάχη με την καθημερινότητα, για τα μικρά και τα μεγάλα αυτού του τόπου.

Προηγούμενο άρθροΤα “Παιδιά της Άνοιξης” και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας επισκέφτηκε κλιμάκιο της ομάδας γυναικών της “Ώρας Ευθύνης”
Επόμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Σάββατο 20-04-2019