Η χθεσινή αποκάλυψη της «Καθημερινής», ότι στην Ελλάδα της φτωχοποιημένης από τους φόρους Μεσαίας τάξης και τν Ελλήνων που ζουν υπό καθεστώς ανέχειας, οι καταναλωτές πληρώνουν την κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος όσο την πληρώνουν οι Σουηδοί (με το ΑΕΠ τους να είναι 2,5 φορές υψηλότερο), ασφαλώς καταδεικνύει ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός μα εμείς αρμενίζουμε στραβά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ σε όλη την Ευρώπη οι τιμές της κιλοβατώρας μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 0,5% στο πρώτο εξάμηνο του 2017, στη χώρα μας η ΔΕΗ το αύξησε κατά 13% (!!!!) σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016.
Η χώρα των μνημονίων, η χώρα που η πλειοψηφία των πολιτών της δεν θέλει ν’ αλλάξει τίποτα, έφτασε στο σημείο να ένατη υψηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
Κι όχι μόνο αυτό. Παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας το φυσικό αέριο επιβαρύνεται με τα χαμηλότερα επίπεδα φορολογίας, εμείς το πληρώνουμε πανάκριβα. Κι είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2017 οι τιμές φυσικού αερίου φτήνυναν σε ποσοστό Μ.Ο. 6,3%, στην χώρα μας φτήνυνε μόνο κατά ο,3%. Στην γειτονική Βουλγαρία μειώθηκε κατά 10,3%, στη Σερβία κατά 14,2%, στη Βοσνία κατά 21% και στην Κροατία κατά 18%.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Απλούστατα επειδή η ΔΕΗ είναι ουσιαστικά μονοπώλιο. Κι επειδή η ΔΕΗ κι οι συνδικαλιστές της αρνούνται μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσει την εταιρεία στο ευρωπαϊκό μοντέλο.
Αποτέλεσμα; Από την καθυστέρηση, η μεν ΔΕΗ φεσώνεται με μισό δις ευρώ ετησίως, οι δε καταναλωτές πληρώνουμε το ρεύμα ως χρυσάφι. Αν, μάλιστα προσθέσουμε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τα υπέρογκα δημοτικά τέλη κι άλλες επιβαρύνσεις, πληρώνουμε σαν να χρησιμοποιούμε… ουράνιο!
Γιατί άραγε μπορούν και πληρώνουν φθηνό ρεύμα οι Βούλγαροι, οι Λιθουανοί, οι Ούγγροι, οι Κροάτες, οι Ρουμάνοι, οι Εσθονοί κι όχι εμείς;
Γιατί σε χώρες με πολύ μεγαλύτερο ΑΕΠ από το δικό μας ( Γαλλία, Τσεχία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και αρκετές άλλες) οι πολίτες επιβαρύνονται με χαμηλότερο κόστος για την ηλεκτρική ενέργεια;
Ουδείς θ’ απαντήσει. Ούτε θα μας πουν για ποιον λόγο το πρώτο εξάμηνο του 2017 αυξήθηκε κατά 12,8% η τιμή της κιλοβατώρας;