Πάνω από ένα 1 δισ. ευρώ ο λογαριασμός της εφορίας – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ ο λογαριασμός της εφορίας που προκύπτει μέχρι στιγμής για περίπου 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν υποβληθεί 4.752.045 φορολογικές δηλώσεις εκ των οποίων οι 2.794.093 είναι μηδενικές, οι 540.264 είναι πιστωτικές με μέσο όρο επιστροφής 291 ευρώ και 1.417.688 είναι χρεωστικές με τον μέσο φόρο πληρωμής να ανέρχεται στα 734 ευρώ. Συνολικά ο φόρος που έχει βεβαιωθεί μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 1,082 δισ ευρώ.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με έρευνα της HSBC περιορισμένα περιθώρια κινήσεων θα έχει η επόμενη κυβέρνηση στο μέτωπο της ανάπτυξης αναφέροντας ότι οι πολιτικές της Ν.Δ. μπορεί να θεωρηθούν από τις αγορές ως περισσότερο φιλικές προς τις επιχειρήσεις, όμως υπάρχουν και κάποιες πολιτικές, οι οποίες απαιτούν έγκριση από την Ε.Ε.

Η έκθεση της HSBC αναφέρει ότι βασικό μήνυμα της προεκλογικής εκστρατείας της Ν.Δ. είναι οι χαμηλότεροι φόροι, που θα χρηματοδοτηθούν από τις περικοπές δαπανών. Αλλά μετά από χρόνια λιτότητας, είναι αμφισβητήσιμο πόσες περικοπές δαπανών μπορεί να γίνουν.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η Ν.Δ. ευνοεί φορολογικές περικοπές έναντι περισσότερων δαπανών, είναι πιθανό να θεωρηθούν από τους επενδυτές ως πιο φιλικές προς τις επιχειρήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την HSBC η ανάπτυξη φέτος θα είναι 1,7%.