Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Παναγίας Τσούκας Ιωαννίνων

Στο  χείλος ενός γκρεμού πάνω από την χαράδρα του Αράχθου ποταμού, πλησίον του χωριού Ελληνικό Ιωαννίνων, βρίσκεται η ιστορική Ανδρώα Ιερά  Κοινοβιακή Μονή Παναγίας Τσούκας.

Χτίστηκε το 1190  από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ισαάκιο Β΄  Άγγελο, μετά από θαύμα της Ιεράς  Εικόνας της Παναγίας, που αποθησαυρίζεται στην Ιερά Μονή.

Φωτ. Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος P6192346

Παλαιότερα όταν δεν υπήρχε το σημερινό οδικό δίκτυο, οι κάτοικοι από τα γύρω χωριά (Μουζακαίοι, Κυπαρίσσια, Χροκόπι, Σερβιανά, Καραδήμας,) και από την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, ξεκινούσαν από το μεσημέρι την  παραμονή της Εορτής ( 7 Σεπτεμβρίου) με τα πόδια ή με άλογα, μουλάρια, ή  γαϊδούρια, για να διανυκτερεύσουν μετά το εσπερινό, στα κελιά, ακόμα και στο Καθολικό του Μοναστηριού.

Φωτ. Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος P6192332

Θυμάται η κ. Ουρανία Αντωνίου από το Χαροκόπι Ιωαννίνων, ότι την δεκαετία του ΄60 έκαναν με την γιαγιά της ” ποδαράτο” μέσα από μονοπάτια  3 – 3,5  ώρες μέχρι να φτάσουν στο Μοναστήρι.

Υπάρχει  ένα έθιμο ” λαϊκής ευσέβειας ” στο Μοναστήρι της Τσούκας, που ονομάζεται  “ζώστρα” και έχει ως εξής:

Φωτ. Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος 6192315

Όταν κάποιος πιστός ζητά από την Παναγία να του εκπληρώσει μία επιθυμία, τυλίγει με κερί το Καθολικό της Ιεράς Μονής εξωτερικά, κάτι που αποτυπώνεται και σε φωτογραφικό στιγμιότυπο του άρθρου.

Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει 7  &  8  Σεπτεμβρίου επί τη εορτή του Γενεσίου της   Θεοτόκου με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Τετάρτη 7  Σεπτεμβρίου 2022

* Ώρα 19: 30 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός

Πέμπτη  8  Σεπτεμβρίου 2022

*Ωρα 07: 30 Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

Φωτ. Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος P6192323

Κείμενο- Φωτογραφίες: Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος
Προηγούμενο άρθροΕλληνικό Κέντρο Παρατήρησης: Σιδηρόκαστρο – Σέρρες
Επόμενο άρθροΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Αλλάζουν οι Ρώσοι  σε Αντρέϊ Ζντάνοφ το όνομα της  Μαριούπολης;  Η γυναίκα που πρωτοστάτησε επί Περεστρόϊκα για την μετονομασία της πόλης σε Μαριούπολη λέει συγκλονιστικές ιστορίες