Το ζήτημα της Ι.Π.Ε. Α.Ε. και της ουσιαστικής αδυναμίας στη σύσταση και λειτουργία της εταιρείας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβούλιου και των ομάδων εργασίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδα, οι που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στην αίθουσα VIP του σιδηροδρομικού σταθμού του ΟΣΕ.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ανέστης Αναστασιάδης επεσήμανε ότι ο πρόεδρος του του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) και Δήμαρχος Κύθνου Σταμάτης Γαρδέρης στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του φορέα στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του δήμου Θεσσαλονίκης το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου επεσήμανε με έμφαση ότι «Όσον αφορά το θέμα που μας ταλαιπώρησε τα τελευταία 2 χρόνια την δημιουργία δηλαδή της Ι.Π.Ε. Α.Ε. οι εξελίξεις μας δικαιώνουν στον απόλυτο βαθμό. Συνολικά όλοι οι δήμοι της χώρας που έχουν στην διαχείριση τους ιαματικές πηγές (είτε είναι μέλη μας είτε όχι) πήραν απόφαση να συνεχίσουν να διαχειρίζονται τις πηγές τους και να μην συνεργαστούν με την Ι.Π.Ε. Α.Ε.».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι «συμμετείχαμε με τον κ. Παπαστεργίου (Προέδρο της ΚΕΔΕ) στο 1ο Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ι.Π.Ε. Α.Ε. και αυτό που είδα είναι ότι η εταιρία αυτή προς το παρόν δεν μπορεί να παράγει το οποιοδήποτε έργο, ενώ θα περάσουν χρόνια προκειμένου να οργανωθεί. Προς το παρόν δεν μπορεί να προσφέρει».
ΔΙΚΑΙΩΣΗ
Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι ήδη από την δημοσιοποίηση του νέου νομού, είχαν εκφραστεί δημοσία οι προβληματισμοί (Νοέμβριος του 2021), μεταξύ των άλλων φορέων, και του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδα για τις διατάξεις του νομοσχεδίου και η σύμφωνη γνώμη με την άποψη του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ), ότι «H αναχρονιστική κρατικομονοπωλιακή διαχείριση, που εισηγείται το Υπουργείο, πέρα από τα προφανή ζητήματα συνταγματικής διάστασης ως προς τον κατοχυρωμένο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης που αναδεικνύει, προκρίνει ένα ακραία αντι-αναπτυξιακό και μη βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης και εκμετάλλευσης των τοπικών φυσικών πόρων, το οποίο στρεβλώνει τον υγιή ανταγωνισμό και οδηγεί σε υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και μας δικαιώνει που αντιδράσαμε.
ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΙΣ
Στη συνέχεια το Δ.Σ. συζήτησε το ζήτημα των κλειστών λουτροπόλεις που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και απηύθυνε έκκληση προς τους δήμους, τις Περιφέρειες και το ΤΑΙΠΕΔ που έχουν στην κατοχή του ιστορικές λουτροπόλεις και σήμερα είναι κλειστές και μάλιστα σε πολλές από αυτές ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ για ανακαινίσεις κ.α. εργασίες, να φροντίσουν για την αλλαγή αυτής της κατάστασης.
Όπως, υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης, σ αυτές περιλαμβάνονται: η νέα λουτρόπολή Απολλωνίας του δήμου Βόλβης, για την ξοδευτήκαν πάνω από 24 εκατομμύρια ευρώ (8 δις σε ελληνικές δραχμές), αλλά και η παλιά λουτρόπολη, τα λουτρά Τραϊανούπολης του δήμου Αλεξανδρούπολης που εδώ και χρόνια είναι κλειστή, τα λουτρά Πλατύστομου του δήμου Μακρακώμης, πού ο ιδιώτης που τα ανέπτυξε σήμερα τα εγκατάλειψε, τα λουτρά στα Καμένα Βούρλα που δεν λειτουργούν εκτός από αυτά που έχει το ξενοδοχείο Γαλήνη και θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι ιαματικές πήγες της περιοχής, τα νέα λουτρά Σιδηροκάστρου του δήμου Σιντικής, τα λουτρά Πολιχνίτου της Λέσβου, με θερμοκρασία που ξεπερνάει τις 90 βαθμούς, και τα λουτρά –πηλοθεραπευτήριο Πικρολίμνης στο Κιλκίς, που πρόσφατα έχουν κλείσει.
Επίσης, τα λουτρά Θέρμης, του δήμου Θεσσαλονίκης, με τον περιβάλλον χώρο των 500 στρεμμάτων παραμένουν ανεκμετάλλευτα, αν και ο δήμος υποστηρίζει ότι βρήκε ενδιαφερόμενο επενδυτή, τα λουτρά στα Θέρμα του δήμου Παρανεστίου, τα λουτρά Θερμοπύλων του δήμου Λαμίας, με την τεραστία ιστορική τους σημασία δυστυχώς παραμένουν κλειστά κ.α.
«Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας εδώ και 18 χρόνια δίνει την μάχη για την ανάπτυξη αυτού του πλούτου της χώρας και θα συνεχίσει αυτό τον σκληρό αγώνα με αντιπαράθεση με όλους αυτούς που στην ευθηνή τους υπάρχουν ιαματικές πηγές και δεν ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη τους».
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Το Δ.Σ. συζήτησε αναλυτικά το επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικές λουτροπόλεις και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το ενδιαφέρον για την αξιοποίησή τους. Ειδικότερα για τη διάθεση ενός (1) εκατομμύριου ευρώ για τα ιαματικά λουτρά Αμάραντου Κόνιτσας από την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και την έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή της ίδιας Περιφερείας των επιπλέων δαπανών για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των ιαματικών πηγών της Πρέβεζας.
Ανέλυσε, ακόμη τα δεδομένα σχετικά με την απόφαση του του δήμου Λαγκαδά για να εντάξει στην προκήρυξη του διαγωνισμού σχετικά με την λουτρόπολη Λαγκαδά και την περιβάλλοντα χώρο των 688 στρεμμάτων, στα 90 που εκτείνονται σήμερα οι λειτουργίες της λουτρόπολης.
Συζήτησε, ακόμη την παρέμβαση προς το Υπουργείο Τουρισμού σχετικά με τα λουτρά Ελευθερών Καβάλας για το θέμα της έγκρισης των περιβαλλοντικών μελετών και της προβολής που έτυχε η πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συλλόγου από τα τηλεοπτικά δίκτυα των Σερρών.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Δ.Σ. απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε όσους μέχρι σήμερα δεν έχουν επισκεφτεί μια ελληνική λουτρόπολη, μετά τα θαλασσινά μπάνια, να επισκεφθούν τις λουτροπόλεις, που είναι ανοιχτές όλο το χρόνο και να απολαύσουν τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών νερών και το υπέροχο φυσικό περιβάλλον τους.
Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για την επιτυχία των εργασιών του συνέδριου του Ευρωπαϊκού συνδέσμου ιαματικών πηγών (E.S.P.A.) που πραγματοποιήθηκε στην Σλοβακία, τον χαιρετισμό του Πανελλήνιου Συλλόγου καθώς και την επιστολή προς το προεδρείο για τα 25 χρόνια λειτουργίας του Ευρωπαϊκού συνδέσμου ιαματικών πηγών.
Το Δ.Σ. ανέλυσε δημοσίευμα για τα λουτρά της Κυλλήνης ως προορισμό της Ηλείας, με τα ιαματικά λουτρά, τα γραφικά χωριά και το ποιοτικό φαγητό και διατύπωσε την πρόταση προς το Υπουργείο τουρισμού να λειτουργούν τα λουτρά της περιοχής όλο το χρόνο.
Ανάλογη ήταν και η απόφαση για τα λουτρά Υπάτης. Το Δ.Σ. αναλύοντας την ανακοίνωση από τα ΕΤΑ για την καθημερινή λειτουργία των λουτρών και τον Οκτώβριο, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να λειτουργούν όλο το χρόνο.