Παναγιώτης Κουρουμπλής: “Απαλλαγή των Δήμων Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Πετρούπολης και Ιλίου από την καταβολή αντισταθμιστικών για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής”

Την απαλλαγή των Δήμων Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Πετρούπολης και Ιλίου από την καταβολή αντισταθμιστικών για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, ζητά με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών, ο ανεξάρτητος Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής επισημαίνει ότι η «Δυτική Αθήνα είναι μια περιφερειακή ενότητα με τεράστια προβλήματα, τα οποία δυστυχώς δεν αντιμετωπίζονται με σχέδιο και πολιτική αποφασιστικότητα. Μεταξύ των μείζονων αυτών προβλημάτων, είναι και η επιβάρυνση που υφίστανται οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, με διαχρονικές δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία».

Ο βουλευτής τονίζει ότι «οι αναφορές των πολιτών και των δημοτικών αρχών της περιοχής, βαίνουν διαρκώς αυξανόμενες, καταγγέλλοντας ότι η λειτουργία του ΧΥΤΑ, προκαλεί τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση από την εκπομπή αιωρούμενων σωματιδίων, αφόρητη και επικίνδυνη δυσοσμία, ενώ αποτελεί υγειονομική βόμβα για τον πληθυσμό. Σημαντική είναι μεταξύ άλλων και η επιβάρυνση του οδικού δικτύου από τη διέλευση των απορριμματοφόρων οχημάτων, κυρίως μέσω των Δήμων Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Πετρούπολης και Ιλίου». Σημειώνει δε, ότι «το μείζον αυτό ζήτημα έθεσαν οι Δήμαρχοι των επιβαρυμένων περιοχών στον πρωθυπουργό, ο οποίος είναι και βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, σε συνάντηση που είχαν πριν από έξι μήνες (15/9/2021), χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει απόκριση».

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι μολονότι οι δήμοι Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Πετρούπολης και Ιλίου, δέχονται τεράστια επιβάρυνση από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, παρά ταύτα υποχρεούνται ετησίως να καταβάλλουν εκατομμύρια ευρώ στον ΕΣΔΝΑ, ως αντισταθμιστικά, για τη χρήση του ΧΥΤΑ. Ο κ. Κουρουμπλής υπογραμμίζει ότι «είναι πραγματικά άδικο, οι εν λόγω Δήμοι να πληρώνουν ο καθένας πάνω από 1.000.000 ευρώ αντισταθμιστικά -χρήματα που τους λείπουν για άλλες αναγκαίες δράσεις- και ταυτόχρονα να υφίστανται το υγειονομικό και περιβαλλοντικό κόστος της λειτουργίας του ΧΥΤΑ».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο κ. Κουρουμπλής ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν:

– Προτίθεται να προβεί στην απαλλαγή των δήμων Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Πετρούπολης και Ιλίου από την καταβολή αντισταθμιστικών για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, ποιο το σχέδιο της κυβέρνησης για την οριστική επίλυση του ζητήματος λειτουργίας του  ΧΥΤΑ και με ποιο τρόπο προτίθεται η κυβέρνηση να συμβάλει στην αποκατάσταση του «βομβαρδισμένου» οδικού δικτύου λόγω της διέλευσης βαρέων απορριμματοφόρων οχημάτων;

Προηγούμενο άρθρο«Μαζί για το Παιδί»: Όταν ο σχολικός εκφοβισμός μεταφέρεται στο διαδίκτυο  
Επόμενο άρθροΚυκλοφόρησε από την Εκδοτική Αθηνών το ιστορικό μυθιστόρημα του Πέτρου Πουρλιάκα “Αλμυρό μετάξι”