«Ένα ακόμη διάγγελμα του Πρωθυπουργού, με πληθωρισμό λόγου και έλλειψη έργου, δεν καθησυχάζει τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, που έχουν τρομοκρατηθεί από την ακρίβεια», δήλωσε σήμερα ο πρώην Υπουργός και ανεξάρτητος βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη συζήτηση επί νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Ο πληθωρισμός καλπάζει με ανησυχητικές επιπτώσεις στην οικονομία, ενώ η κυβέρνηση παρακολουθεί, δημιουργώντας μεγάλη ένταση και ανασφάλεια στους πολίτες που βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να υποβαθμίζεται καθημερινά», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής. Αναφορικά με το φαινόμενο του εκρηκτικού ρυθμού αύξησης στις τιμές των ενοικίων, όπου δεν διαφαίνεται καμία βούληση κυβερνητικής παρέμβασης, ο πρώην Υπουργός πρότεινε τη μείωση ενός ποσοστού στη φορολογία των ιδιοκτητών ακινήτων που θα μπορούσε να αποδοθεί στους ενοικιαστές, ως αποτελεσματική παρέμβαση στο δύσκολο καθεστώς που βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά.
Σχολίασε επίσης τις δηλώσεις του εισηγητή της Ν.Δ., λέγοντας πως «Προφανώς ο κ. Παπαδημητρίου αγνοεί τις καταγγελίες του Συλλόγου Δανειοληπτών, αναφορικά με τη λειτουργικότητα και την ευκολία πρόσβασης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προστασίας κύριας κατοικίας». Συγκεκριμένα τόνισε πως «Δεν ξεπερνούν τους 3.000 οφειλέτες αυτοί που κατόρθωσαν να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα, όταν υπάρχουν 25.000 – 26.000 προβλεπόμενοι πλειστηριασμοί για το τρέχον έτος».
Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στα εξαιρετικά περιορισμένα κριτήρια για το επίδομα στέγασης και πρότεινε, ένα ποσοστό του ποσού των 3 δις που αφορά στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας του ΟΑΕΔ, να χρησιμοποιηθεί, ώστε να διευρυνθούν οι δυνατότητες όσων μπορούν να υπαχθούν στην επιδότηση ενοικίου και να δοθεί μια μικρή ανάσα στις οικογένειες αυτές. «Όλο το πολιτικό σύστημα, όλοι εμείς, γνωρίζουμε ποιοι και γιατί ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση, αλλά γνωρίζουμε επίσης τι σημαίνει η έννοια “σπίτι”, για κάθε ελληνική οικογένεια» σημείωσε και υπενθύμισε την πρότασή του για ένα πρόγραμμα λαϊκής κατοικίας.
Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Κουρουμπλής πρότεινε, για τις περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά εισοδήματα, όπως αυτές της Δυτικής Αθήνας, να βοηθηθούν οι άνεργοι, οι χαμηλά αμειβόμενοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, όπως επίσης να προβλεφθεί απαλλαγή του φόρου όταν υπάρχουν οικογένειες με ποσοστό αναπηρίας 80%, σε μικρά διαμερίσματα.
Αναφορικά με το ενεργειακό ζήτημα, πρότεινε ένα πρόγραμμα επιδότησης για τα 3.500.000 νοικοκυριά που παραμένουν χωρίς ηλιακό θερμοσίφωνα, σε μια χώρα με πλούσια ηλιοφάνεια και επανέλαβε παλαιότερη πρότασή του, για επιδοτούμενο δάνειο εγκατάστασης μικρής μονάδας φωτοβολταϊκών συστημάτων σε αγροτικές κατοικίες, ευάλωτα νοικοκυριά, ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, Δήμους, κλπ.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, επισήμανε την ανάγκη αντιμετώπισης του αγροτικού ζητήματος, καθώς η διατροφή θα αναδειχθεί σε πρώτο και μεγάλο ζητούμενο. «Ο μέσος όρος οικονομίας στην Ινδία, στην Κίνα, ανεβαίνει και θα δημιουργηθούν ελλείψεις, λόγω ζήτησης από αυτούς. Η Ελλάδα δεν διαθέτει μεγάλες αγροτικές εκτάσεις, αλλά θα πρέπει να αναθεωρηθούν άμεσα το πρόγραμμα αναδασμών και οι πολιτικές που θα στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα αυτού του χώρου», κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής.