Την αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων για την αναχαίτιση της καλπάζουσα ακρίβειας, υπογράμμισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής στην αρχή της ομιλίας του στη συζήτηση επί του σ/ν του υπουργείου Υγείας.
Συγκεκριμένα ανέφερε «τη στιγμή που η ακρίβεια έχει πραγματικά βυθίσει τον κόσμο σε απόγνωση και ενώ σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Κριστίν Λαγκάρντ σηματοδότησε για ακόμη μία φορά τη δυνατότητα μείωσης του ειδικού φόρου στα καύσιμα, η κυβέρνηση συνεχίζει περί άλλων να τυρβάζει».
Αναφερόμενος στην υπόθεση «Novartis», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ψεύδεται, όταν ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε εδώ και πέντε χρόνια να καταθέσει αγωγή αποζημίωσης κατά της Novartis, καθώς η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει πριν επέλθει ο συμβιβασμός της Novartis με το αμερικάνικο δημόσιο». Στη συνέχεια άσκησε κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει έναν αυτοθαυμασμό ότι τα κάνει όλα καλά, όταν καθημερινά έχουμε περισσότερες από 100 απουσίες συνανθρώπων μας». «Την ίδια στιγμή το υπουργείο Υγείας σήμερα με την ανάρτηση σχετικού βίντεο προσπαθεί να απαντήσει σε μύθους γύρω από τη δημιουργία των ΜΕΘ».
Επ΄ αυτού κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει στο ερώτημα «είναι μύθος ότι υπήρχαν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ; Γιατί αν αυτό είναι μύθος τότε πραγματικά όλοι όσοι υποστηρίξαμε κάτι τέτοιο είμαστε συκοφάντες, αλλά πρέπει να το πείτε δημόσια σας προκαλώ. Γιατί τότε θα είναι μύθος και η μελέτη των κ.κ. Τσίοδρα και Λύτρα. Πιστεύω ότι η εισαγγελία που έρευνα την υπόθεση θα βρει την άκρη και θα δούμε ότι όχι μόνο υπήρχαν άνθρωποι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ αλλά και ότι ήταν υπό την εποπτεία μη εξειδικευμένου σε ζητήματα ΜΕΘ προσωπικού».
Για το μείζον ζήτημα των προσλήψεων, ο κ. Κουρουμπλής κατηγόρησε τη ΝΔ για την κριτική που ασκεί η ίδια στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν προχώρησε στην πρόσληψη μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, όταν γνωρίζει πως λόγω δημοσιονομικών περιορισμών δεν μπορούσαν να γίνουν τότε μόνιμες προσλήψεις. Ανέφερε δε ότι «όταν ο ίδιος ως υπουργός Υγείας επισκέφθηκα τις Βρυξέλλες, δεν μου έδιναν τη δυνατότητα πρόσληψης ούτε καν συμβασιούχων».
Εν συνεχεία επεσήμανε ότι «τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί από το ΕΣΥ περίπου 4000 υγειονομικοί και εάν σε αυτούς προστεθούν οι 7.500 υγειονομικοί που είναι σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού τους, λείπουν περισσότεροι από 11.000 περίπου άνθρωποι από το σύστημα Υγείας». Για την τελευταία περίπτωση υπογράμμισε ότι «αφενός η κυβέρνηση δεν προέβη στην αντικατάστασή τους, αφετέρου δεν διερεύνησε τη δυνατότητα να συμβάλλουν στο σύστημα Υγείας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, υποχρεώνοντάς τους για παράδειγμα, να υποβάλλονται καθημερινά στη διενέργεια rapid test. Αντίθετα η κυβέρνηση έχει αφήσει τους ανθρώπους αυτούς χωρίς ασφάλιση», είπε.
Για την κατασκευή του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε ότι ήδη από τις 8 Μάϊου του 2015 τόσο ο ίδιος ως υπουργός Υγείας όσο και ο τότε αναπληρωτής υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός, σε σύσκεψη που είχαν με εκπροσώπους των παιδιατρικών κλινικών, αφού προηγουμένως είχαν επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσαν την αναγκαιότητα να γίνει παιδιατρικό νοσοκομείο στη πόλη. «Στη συνέχεια ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης και οφείλει κανείς να το αναγνωρίσει, συνέχισαν την προσπάθεια φθάνοντας το 2018 να προχωρήσουν στη σύμβαση δωρεάς από το Ίδρυμα Σταυρός Νιάρχος (ΙΣΝ) προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή του παιδιατρικού νοσοκομείου».
Είναι λάθος να κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν στηρίζει την πρωτοβουλία, όταν αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Και τώρα έρχεστε να κυρώσετε τη συγκεκριμένη συμφωνία με τη διαφοροποίηση ότι θα είναι ΝΠΙΔ», είπε. Ο κ. Κουρουμπλης αφού προηγουμένως ευχαρίστησε τη διοίκηση του ΙΣΝ για τη σημαντική αυτή προσφορά, τόνισε πως «ο εφοπλιστικός κόσμος της χώρας, πλην κάποιων εξαιρέσεων, δεν ανταποκρίθηκε στο επίπεδο που θα έπρεπε για να στηρίξει τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας στα χρόνια αυτής της κρίσης».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο βουλευτής υπογράμμισε την αναγκαιότητα άμεσης ενίσχυσης με μόνιμο υγειονομικό προσωπικό όλων των παιδιατρικών κλινικών που παραμένουν υποστελεχωμένες και δη στη Βόρεια Ελλάδα, τη στιγμή μάλιστα που ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης κατασκευής του νέου παιδιατρικού νοσοκομείου ανέρχεται σε 56 μήνες. «Μέχρι τότε πρέπει να ενισχύσετε άμεσα όλες τις παιδιατρικές κλινικές, ώστε τα παιδιά της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου να έχουν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας» ανέφερε και υπογράμμισε την αναγκαιότητα δημιουργίας παιδοψυχιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» στη Δυτική Αθήνα