Παναγιώτης Κουρουμπλής: Απορία ψάλτου βηξ για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα της Δυτικής Αθήνας

Συζητήθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή, η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας και πρώην υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής με θέμα: «Σε νέο οικονομικό αδιέξοδο, οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας, από την κοινωνικά ανάλγητη απόφαση της κυβέρνησης να προβεί σε αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων».

Αναφερόμενος στο μαρτύριο της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας και της κερδοσκοπίας από το οποίο αφυδατώνεται καθημερινά η κοινωνία, τόνισε ότι σε αυτό, προστέθηκε η περίφημη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, με παράλληλη αύξηση των ανισοτήτων, σε περιοχές όπως η Δυτική Αθήνα, από τις πιο πολυπληθείς και τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής. Ενδεικτικά, ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε ότι στο Περιστέρι και ειδικά στον βόρειο τομέα υπάρχει 70% αύξηση των αντικειμενικών αξιών, σε σχέση με το κέντρο, ενώ στο κέντρο της πόλης, η αύξηση είναι 40%. Στο Καματερό, μια περιοχή με τα πιο χαμηλά εισοδήματα της Αττικής, υπάρχει 113% αύξηση των αντικειμενικών αξιών με παράλληλη αύξηση των ενοικίων και μείωση των εισοδημάτων των κατοίκων κατά 60%. Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών φέρνει επίσης αύξηση στον ΕΝΦΙΑ και ότι εκτός από τους κατοίκους, καλούνται και οι Δήμοι να πληρώσουν, βρισκόμενοι σε μεγάλο αδιέξοδο, καθώς η αύξηση των αντικειμενικών αξιών περιορίζει τις οικονομικές τους δυνατότητες να απαλλοτριώσουν τα κτήματα που έχουν χαρακτηριστεί ως χώροι πρασίνου.
Στην επίκαιρη ερώτηση απάντησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Βεσυρόπουλος, ο οποίος απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ερωτήσεως, παραθέτοντας τις παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη στον Τομέα της Οικονομίας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Κουρουμπλή, ο οποίος τον ρώτησε αν απευθύνεται «σε χαχόλους ή χρυσόψαρα» και τόνισε ότι «κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ποτέ, στη ζωή και σε αυτόν τον τόπο, τι σημαίνει πείνα, τι σημαίνει φτώχεια και λένε ότι θέλουν, λιβανίζοντας τους αρχηγούς τους, καθώς η κοινωνία σφαδάζει. Ζητώ συγνώμη για την προσωπική αναφορά αλλά ο τρόπος που  μου απαντήσατε είναι “Απορία ψάλτου βηξ”. Το πρόβλημα είναι η επιδοματική πολιτική; έχετε νεοφιλελεύθερη πολιτική, έχοντας καταστήσει τον ελληνικό λαό επιδοματούχο και το λέτε περήφανα;  8 στους 10 νέους παραμένουν στον παιδικό τους δωμάτιο, ζώντας το μαρτύριο της παρατεταμένης εφηβείας γιατί δεν τους δίνετε τη δυνατότητα να πετάξουν με τα δικά τους φτερά, ενώ είστε κυβέρνηση τέσσερα χρόνια..» Κλείνοντας, ο κ. Κουρουμπλής έκανε λόγο για το θέμα της φορολογίας, λέγοντας ότι η μείωση των φόρων αφορά μόνο στους έχοντες και κατέχοντες και όχι αυτούς που παίρνουν 300 ευρώ, διευρύνοντας παραπάνω την ψαλίδα μεταξύ προσωπικών άμεσων και έμμεσων φόρων, διευρύνοντας παραπάνω την ανισότητα στην κοινωνία.
Ο κ. Βεσυρόπουλος στην δευτερολογία του, ισχυρίστηκε ότι ο καθορισμός των τιμών έγινε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών, ακολουθώντας την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία και επέρριψε όλες τις ευθύνες στους Δήμους λέγοντας ότι «Όλοι οι Δήμοι της Δυτικής Αττικής είχαν το δικαίωμα να υποβάλλουν τη γνώμη τους για τις τιμές ζώνης, μέχρι τις 6/2/2023, με τη νέα διαδικασία που θεσπίστηκε» αλλά «τα έγγραφα γνώσης των αρμοδίων Δημοτικών Συμβουλίων που ζητήθηκαν, δεν κατατέθηκαν ποτέ εκεί που έπρεπε».

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συζήτηση στο: https://www.youtube.com/watch?v=2x8bJgsHG9Q

Προηγούμενο άρθροΚυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήση το βιβλίο του Κωστή Παπακόγκου “Καπετάν Άρης”
Επόμενο άρθροΣυνολική αντιπολίτευση του Άγγελου Τόλκα για την επαπειλούμενη ιδιωτικοποίηση του ΧΚ Σελίου και όλα τα εγκαταλειμμένα έργα στην Ημαθία.