Μια ακόμα φορά τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοχωρίου-Λιανοβεργίου “Ο Φίλιππος” αναβίωσαν το παραδοσιακό έθιμο της Γουρουνοχαράς ή Γουρνοχαράς.
Ρεπορτάζ: Στέλιος Νίκας & Σίσσυ Νίκα
145 κιλά χοιρινού κρέατος “μεταμορφώθηκαν” σε μεζεδάκια εκλεκτά που τα απολαύσαμε με τουρσί λάχανο σπιτικό και με κρασί κόκκινο ημίγλυκο .
Η συνταγή του γουρουνόπουλου μυστικό επτασφράγιστο. Το μείγμα των μπαχαρικών και η ποιότητα του κρέατος είναι καθοριστικά της νοστιμιάς. Το κρέας ψήνεται σε καζάνια, μέσα στη γλίνα από τις τσιγαρίδες με λίγο κρεμμύδι και “σβήνεται” με κόκκινο ντόπιο κρασί. Η διάρκεια ψησίματος τουλάχιστον 90 λεπτά και το ανακάτεμα με ξύλινες κουτάλες συχνό.
Η μουσική, οι χοροί και το γλέντι στο κόκκινο…στην αυλή του δημοτικού σχολείου δίπλα στο λαογραφικό μουσείο, που είναι μια ακόμα αξιόλογη προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου.
Παρέστησαν ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο πολιτευτής της Ν.Δ κ. Τάσος Μπαρτζώκας και πλήθος κόσμου.