Παλαιοχώρι Ημαθίας: Αναβίωση του εθίμου της «Γουρουνοχαράς»- Βίντεο – φωτο

Το παραδοσιακό έθιμο της Γουρουνοχαράς ή Γουρνοχαράς στην ντοπιολαλιά, αναβίωσε από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοχωρίου – Λιανοβεργίου «Ο Φίλιππος». αναβίωσαν το παραδοσιακό έθιμο της Γουρουνοχαράς ή Γουρνοχαράς.

Ρεπορτάζ: Στέλιος Νίκας

200 κιλά χοιρινού κρέατος «μεταμορφώθηκαν» σε μεζεδάκια εκλεκτά, που τα απολαύσαμε με τουρσί λάχανο σπιτικό και με κρασί κόκκινο ημίγλυκο .

Η συνταγή του γουρουνόπουλου επτασφράγιστο μυστικό. Το μείγμα των μπαχαρικών και η ποιότητα του κρέατος είναι καθοριστικά της νοστιμιάς. Το κρέας ψήνεται σε καζάνια, μέσα στη γλίνα, το λίπος από τις τσιγαρίδες, μαζί με ψιλοκομμένα κρεμμύδια.

«Σβήνεται» με κόκκινο ντόπιο κρασί. Η διάρκεια ψησίματος τουλάχιστον 2 ώρες και το ανακάτεμα με ξύλινες κουτάλες, από κέδρο «χαρίζει» την δική του νοστιμιά.

Η μουσική, οι χοροί και το γλέντι «στα κόκκινα» … στην αυλή του δημοτικού σχολείου, δίπλα στο λαογραφικό μουσείο, μια ακόμα αξιόλογη προσπάθεια του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου.

Παρέστησαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ.Χρήστος Αντωνίου, ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ.Παναγιώτης Γκυρίνης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Ράπτης οι Αντιδήμαρχοι κύριοι Στέφανος Δριστάς και Στέφανος Γκιουρτζής, ο πολιτευτής της Ν.Δ κ. Τάσος Μπαρτζώκας  και ο υποψήφιος Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Μιχάλης Χαλκίδης και πλήθος κόσμου.

Δείτε το βίντεο:

Φωτο:

PALAIO GOY 1 PALAIO GOY 2 PALAIO GOY 3 PALAIO GOY 4 PALAIO GOY 5 PALAIO GOY 6 PALAIO GOY 7 PALAIO GOY 8 PALAIO GOY 9 PALAIO GOY 10 PALAIO GOY 11 PALAIO GOY 12 PALAIO GOY 13 PALAIO GOY 14 PALAIO GOY 15 PALAIO GOY 16 PALAIO GOY 17 PALAIO GOY 18 PALAIO GOY 19 PALAIO GOY 20 PALAIO GOY 21 PALAIO GOY 22 PALAIO GOY 23 PALAIO GOY 24 PALAIO GOY 25 PALAIO GOY 26 PALAIO GOY 27

 

Προηγούμενο άρθροΛουτρός Ημαθίας: Γουρουνοχαρά με τα όλα της και φέτος. – (Βίντεο – φωτό)
Επόμενο άρθροΛΟΝΑΠ: Η Γουρουνοχαρά γιορτάστηκε με πλήθος κόσμου και μαζική παρουσία επισήμων. – βίντεο – φωτό