Παλαιοχώρι Ημαθίας: Αναβίωση του εθίμου της «Γουρουνοχαράς»- Βίντεο – φωτο

Το παραδοσιακό έθιμο της Γουρουνοχαράς ή Γουρνοχαράς στην ντοπιολαλιά, αναβίωσε από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοχωρίου – Λιανοβεργίου «Ο Φίλιππος». αναβίωσαν το παραδοσιακό έθιμο της Γουρουνοχαράς ή Γουρνοχαράς.

Ρεπορτάζ: Στέλιος Νίκας

200 κιλά χοιρινού κρέατος «μεταμορφώθηκαν» σε μεζεδάκια εκλεκτά, που τα απολαύσαμε με τουρσί λάχανο σπιτικό και με κρασί κόκκινο ημίγλυκο .

Η συνταγή του γουρουνόπουλου επτασφράγιστο μυστικό. Το μείγμα των μπαχαρικών και η ποιότητα του κρέατος είναι καθοριστικά της νοστιμιάς. Το κρέας ψήνεται σε καζάνια, μέσα στη γλίνα, το λίπος από τις τσιγαρίδες, μαζί με ψιλοκομμένα κρεμμύδια.

«Σβήνεται» με κόκκινο ντόπιο κρασί. Η διάρκεια ψησίματος τουλάχιστον 2 ώρες και το ανακάτεμα με ξύλινες κουτάλες, από κέδρο «χαρίζει» την δική του νοστιμιά.

Η μουσική, οι χοροί και το γλέντι «στα κόκκινα» … στην αυλή του δημοτικού σχολείου, δίπλα στο λαογραφικό μουσείο, μια ακόμα αξιόλογη προσπάθεια του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου.

Παρέστησαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ.Χρήστος Αντωνίου, ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ.Παναγιώτης Γκυρίνης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Ράπτης οι Αντιδήμαρχοι κύριοι Στέφανος Δριστάς και Στέφανος Γκιουρτζής, ο πολιτευτής της Ν.Δ κ. Τάσος Μπαρτζώκας  και ο υποψήφιος Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Μιχάλης Χαλκίδης και πλήθος κόσμου.

Δείτε το βίντεο:

Φωτο:

 

Προηγούμενο άρθροΛουτρός Ημαθίας: Γουρουνοχαρά με τα όλα της και φέτος. – (Βίντεο – φωτό)
Επόμενο άρθροΛΟΝΑΠ: Η Γουρουνοχαρά γιορτάστηκε με πλήθος κόσμου και μαζική παρουσία επισήμων. – βίντεο – φωτό