Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε σήμερα στο Πακιστάν, που βυθίστηκε στο σκοτάδι όλη τη χθεσινή νύχτα μετά ένα ολικό μπλακ-άουτ, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Η γενικευμένη διακοπή του ρεύματος επηρέασε όλες τις μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ, του μεγάλου οικονομικού κόμβου Καράτσι και της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης, της Λαχόρης.
Οι διακοπές ρεύματος είναι συχνές στο Πακιστάν, που αντιμετωπίζει χρόνια ενεργειακή κρίση, και του οποίου το σύστημα διανομής είναι περίπλοκο και απαρχαιωμένο. Πολλοί από τα 210 εκατομμύρια των κατοίκων της στερούνται το ηλεκτρικό ρεύμα για πολλές ώρες κάθε μέρα και το φαινόμενο επιδεινώνεται σε περιόδους καύσωνα το καλοκαίρι.
Η διακοπή αυτή προκλήθηκε από μια “τεχνική δυσλειτουργία”, που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο νότιο τμήμα της χώρας και προκάλεσε αλυσιδωτή αντίδραση πλήττοντας πολλούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Ομάρ Αγιούμπ Χαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οι ειδικοί προσπαθούσαν σήμερα να καθορίσουν τα αίτια, πρόσθεσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα έπαιρνε χρόνο γιατί η περιοχή εξακολουθούσε να καλύπτεται από πυκνή ομίχλη.
Εκπρόσωπος της εθνικής εταιρίας ηλεκτρισμού (NTDC) διαβεβαίωσε ότι “η παροχή ρεύματος αποκαταστάθηκε σε όλο το Πακιστάν”.
Το περιστατικό ανάγκασε τα νοσοκομεία να χρησιμοποιήσουν τις γεννήτριες που διαθέτουν για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά η λειτουργία τους δεν φαίνεται να επηρεάστηκε.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Netblocks, που καταγράφει τις διακοπές στο διαδίκτυο, τόνισε ότι η συνδεσιμότητα στο Πακιστάν είχε πέσει μετά τη διακοπή του ρεύματος, στο “62% του κανονικού επιπέδου”, σύμφωνα με το λογαριασμό της στο Twitter.
Είναι η δεύτερη μεγάλη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στο Πακιστάν σε λιγότερο από τρία χρόνια, μετά τη διακοπή τον Μάιο του 2018, όταν το ηλεκτρικό ρεύμα κοβόταν μερικώς επί εννέα και πλέον ώρες.
Το 2015, το 80% της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πόλεων, είχε βυθιστεί στο σκοτάδι από διακοπή ρεύματος που είχε προκληθεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, από επίθεση αυτονομιστών του Μπαλουτσιστάν σε γραμμή υψηλής τάσης σε απομακρυσμένη περιοχή της επαρχίας αυτής, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν.
Η διακοπή αυτή, μια από τις σοβαρότερες στην ιστορία του Πακιστάν, είχε επηρεάσει ακόμη και τη λειτουργία ενός διεθνούς αεροδρομίου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ