Παίρνουν αίμα και γυρίζουν μια γκαζόζα… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Μόνο ως «κρύο» χιούμορ» μπορεί να θεωρηθεί ο ισχυρισμός του Αλέξη Τσίπρα ότι η οικονομία αποτελεί το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησής του!

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Ή, απόλυτη άγνοια της πραγματικότητας.

Είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα προς τους Έλληνες; Και δη εκείνους της Μεσαίας τάξης ή του ιδιωτικού τομέα; Όταν η κυβέρνηση Τσίπρα χρωστάει στο εσωτερικό της χώρας περισσότερα από 27δις ευρώ; Όταν είναι έτοιμο να σκάσει το κανόνι της ΔΕΗ; Που την κρατούν με ενέσεις για να σκάσει στα χέρια των άλλων;

Αλήθεια, νομίζει ο Αλέξης Τσίπρας, οι υπουργοί της κυβέρνησής του και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι απευθύνονται μόνο σε αγραμμάτους;

Ακούστε:

Τη στιγμή δηλαδή που τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου θα έπρεπε να μειώνονται, όχι μόνο για να καταφέρει η κυβέρνηση να τα μηδενίσει, αλλά και για να τονωθεί η οικονομία, φορτώνει νέες οφειλές στις επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις, περικόπτει το πρόγραμμα επενδύσεων, ενώ  «στεγνώνει» από ρευστό όλους τους κρατικούς φορείς.

Στα τέλη Δεκεμβρίου (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) είχε δανειστεί από αυτούς 24,5 δισ. ευρώ.

Κανένας δεν μιλά! Ούτε καν η αντιπολίτευση η οποία –αν μη τι άλλο- θα έπρεπε να νοιάζεται περισσότερο για τον ιδιωτικό τομέα και την αδυναμία λειτουργίας του.

Ακούστε:

Αυτή τη στιγμή χιλιάδες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να πληρώσουν τους μισθούς, την εφορία, τις ασφαλιστικές εισφορές και γενικότερα να αναπτυχθούν. Μάλιστα οι μεταχρονολογημένες επιταγές έχουν αρχίσει και διογκώνονται με ορατό τον κίνδυνο αρκετές επιχειρήσεις να «σκάσουν» εξαιτίας της αδυναμίας πληρωμής των υποχρεώσεων τους.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η κυβέρνηση από το 2015 μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει περισσότερα από 6 δισ. ευρώ νέα χρέη, παρά το γεγονός ότι από το Μνημόνιο έλαβε ισόποσο ποσό για την εξόφληση των υποχρεώσεων της.

Τα πήρε, αλλά δεν τα έδωσε. Τα κατάπιαν οι παροχές!

Σημειώνεται ότι τα χρέη του Δημοσίου είναι σημαντικά υψηλότερα δεδομένου ότι στα στοιχεία που δημοσιοποιεί δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία, καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες.

Προσέξτε:

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση χρωστά περισσότερα από 27 δισ. Ευρώ στο εσωτερικό της χώρας!

Κι όμως ο κορυφαίος λαϊκιστής που κυβέρνησε ποτέ τη χώρα υπόσχεται νέο πακέτο παροχών. Διατήρηση αφορολόγητου ορίου, μείωση φορολογικών συντελεστών, μείωση ΦΠΑ, 13η σύνταξη είναι μερικά από αυτά που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για να καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία.

Όμως, αυτές οι υποσχέσεις είναι χωρίς σχεδιασμό. Μοιραίες για την οικονομία και τη χώρα. Θα οδηγήσουν την Ελλάδα  χώρα πίσω, στα δύσκολα διογκώνοντας κι άλλο το χρέος, που ήδη ξεπερνάει τα 350 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν παράγοντες από το υπουργείο Οικονομικών, ο κατάλογος με τις νέες παροχές θα οριστικοποιηθεί μέχρι τις 10 Μαΐου, ενώ όλο το «πακέτο» στήνεται με βάση το υπερπλεόνασμα που παρουσίασε το 2018 ο προϋπολογισμός.

Συμφώνως με το Εθνικό Πρόγραμμα των Μεταρρυθμίσεων που εστάλη στις Βρυξέλλες το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 4,1%, σημειώνοντας υπέρβαση 0,6% του ΑΕΠ,  επάνω από τον μνημονιακό στόχο για πρωτογενές αποτέλεσμα 3,5% του ΑΕΠ.

Η νέα υπέρβαση (βασισμένη στους αιματοβαμμένους φόρους μας) σε απόλυτα μεγέθη ξεπερνά το 1 δις ευρώ!

Έτσι, πνίγοντας την ιδιωτική οικονομία, χρωστώντας παντού, η κυβέρνηση της Αριστεράς και των προθύμων, θα προχωρήσει σε νέες παροχές.

Χρωστάνε περισσότερα από 27 δις στο εσωτερικό, αλλά κάνουν και θα κάνουν παροχές…