Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024: «Η Υγεία μου, δικαίωμά μου»

Με το φετινό μήνυμα My health, my right (Η Υγεία μου, δικαίωμά μου) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γιορτάζει την Κυριακή 7 Απριλίου, ημέρα ίδρυσής του, που φέτος συμπληρώνει 76 χρόνια, την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τουλάχιστον 140 χώρες αναγνωρίζουν την υγεία ως ανθρώπινο δικαίωμα στο Σύνταγμά τους. Συνεπώς, οι παροτρύνσεις της φετινής εκστρατείας του ΠΟΥ για τους πολίτες είναι: «Να γνωρίζεις τα δικαιώματά σου στην περίθαλψη, να λαμβάνεις τις αποφάσεις για την υγεία σου, να προστατεύεις την πρόσβασή σου σε υπηρεσίες υγείας ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και να έχεις την υγεία ως προτεραιότητα». Για δε τους κυβερνώντες: «Σεβαστείτε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην υγεία, μάθετε τις ανάγκες των πολιτών, δώστε τη δυνατότητα να συμμετέχουν, ενισχύστε με πόρους και στρατηγικές αποφάσεις την ΠΦΥ και τηρήστε τη διαφάνεια».
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί την Πολιτεία να ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς για μία λειτουργική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να στηρίξει το ΕΣΥ με προσλήψεις και κίνητρα, να αναβαθμίσει τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και να εξασφαλίσει ότι κάθε πολίτης της Ελλάδας είναι ένας πολίτης της Ευρώπης με απρόσκοπτη πρόσβαση σε κάθε καινοτόμα θεραπεία.
Σε μία εποχή όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεωρεί την πολιτική της για το Φάρμακο και ψάχνει τρόπους να ανταπεξέλθει στα υψηλά κόστη της καινοτομίας στα συστήματα υγείας, η συνεργασία όλων όσων εμπλέκονται στη Υγεία και το Φάρμακο και η ανθρωποκεντρική – ασθενοκεντρική φιλοσοφία συνδυασμένη με σοβαρές οικονομοτεχνικές μελέτες, είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, καταλήγει ο ΠΙΣ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΠροφυλακιστέος ο 39χρονος για την δολοφονία της Κυριακής – Θα οδηγηθεί στο Ψυχιατρείο των φυλακών
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη:Αναμορφωτικό μέτρο σε 21χρονο που πέταξε μολότοφ σε Α.Τ. διαμαρτυρόμενος για τη σύλληψη των φίλων του