Πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα δημόσια συζήτηση στο διαδίκτυο (facebook) στις 3/7/2020 με πρωτοβουλία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής
«Άγιος Γεώργιος» και υποστήριξη του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα, με θέμα: Παγκόσμια Ημέρα ΣΥΝΕΓΑΤΙΣΜΟΥ & Κλιματική Αλλαγή.
Η Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών εορτάζεται κάθε χρόνο το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου από το 1923, και το 1995 αναγνωρίστηκε με ψήφισμα από τον ΟΗΕ.
Μοιάζει να είναι «αόρατη» γιορτή … ακόμα και για τους συνεταιριστές … Φαίνεται ότι ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ στον συνεργατισμό. Νομίζουν κάποιοι, και η κυβέρνηση φαίνεται να έχει φροντίσει να αλλοιώσει επαρκώς τις βασικές αρχές και την ταυτότητα του συνεργατισμού, ότι η «ονομαστική τους γιορτή» ΔΕΝ σημαίνει τίποτα, ούτε για αυτούς, ούτε για την κοινωνία. Και ας την λένε Κοινωνική Οικονομία.
Το Σάββατο, 4/7/2020, πρωί πήγα σε έναν Συνεταιρισμό. Τίποτα ΔΕΝ έδειχνε ότι ήταν περήφανοι για τον συνεταιρισμό τους, ούτε βέβαια ότι ήταν ημέρα γιορτής. Ούτε κεράσματα, ούτε κάποια ανακοίνωση, ούτε κάποια ειδική συμπεριφορά, και, από ότι κατάλαβα, ούτε και το είχαν σημειώσει κάπου, ή ακριβέστερα την είχαν «γράψει» την Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών, ακόμα και την Κλιματική Αλλαγή.
Το site www.neapaseges.gr στην ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Συνεργατισμού ΔΕΝ υπήρχε το βράδυ της Κυριακής, 5/7/2020 (δηλαδή μετά …) ούτε ένα «μου αρέσει», ούτε κάποια κοινοποίηση! …
Στις εβδομαδιαίες αγροτικές εφημερίδες το «κυρίαρχο» θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Συνεργατισμού ΔΕΝ υπήρχε σε κανένα πρώτο φύλλο. Μόνο σε μια εφημερίδα σε εσωτερική ολόκληρη σελίδα, ως προσωπογραφία, υπήρχε το θέμα: «Η κινητοποίηση των Συνεταιρισμών στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής».
Μόνο στο μηνιαίο περιοδικό MEATplace του τεύχους Μαϊου 2020 που έφθασε στα σπίτια μας την 3/7/2020 υπήρχε στις σελίδες 56, 57 & 58 ένα τρισέλιδο άρθρο με θέμα: «Συνεταιρισμός νέου τύπου: το μνημόσυνο του συνεργατισμού».
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής με πολυετή πίστη στις συλλογικές δράσεις και στον συνεργατισμό ήδη το 2018 (7/7/2018) έκανε δημόσια εκδήλωση στην αυλή του «Βουστασίου Κοντογιάννη» (Πλήθωνος Γεμιστού 14, Λαθαία, Μενίδι) με θέμα: Βιώσιμες Κοινωνίες, επισημαίνοντας την ανάγκη να συμβιώσουν όλοι μαζί οι άνθρωποι, για να μπορέσουν να επιβιώσουν όλα τα μέλη της κοινωνίας και οι αστοί, και οι υπάλληλοι (δημόσιοι & ιδιωτικοί), και οι επαγγελματίες, και οι εργάτες, αλλά μαζί και οι γεωργοί, και οι ανθοπαραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι, όπως είχε πει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής κ Γιάννης Κοντογιάννης.
Το 2019 (5/7/2019) με εισηγήτρια την κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφο, γραμματέα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής) πραγματοποιήθηκε δημόσια υπαίθρια εκδήλωση στα Γραφεία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου με θέμα: Αξιοπρεπής εργασία για όλους με πρωταγωνιστή τον συνεργατισμό.
Φέτος στις 3/7/2020, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής πραγματοποίησε διαδικτυακή συζήτηση, με θέμα: ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ, Κλιματική Αλλαγή & Περιβάλλον, στην οποία συμμετείχαν 55 μέσω Η/Υ διαδικτυακά και είχε 3.600 θεάσεις, με συνομιλητές τους: κ Λουκά Μπρέχα (Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ιωάννινα), κ Κώστα Αρτακιανό (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΜΟΔΟΥΣΑ, Γέρας Λέσβου), κα Αθηνά-Ειρήνη Μιχαηλίδου (Πρόβειο ΚΟΡΔΑΛΗ, Μέγαρα), κα Μάγδα Κοντογιάννη (Κτηνοτρόφο) και συντονιστή τον Δημήτρη Μιχαηλίδη (ΑγροΝέα).
Πολύ σημαντική ήταν η δημόσια προβολή του μηνύματος σε video της Διεθνούς Συμμαχίας Συνεταιριστών (ICA-International Cooperatives Aliens) για την coops day 2020 https://vimeo.com/434868817 με ελληνικούς υπότιτλους που ετοίμασε με υπερπροσπάθεια το Δίκτυο ΚΑΠΑ.
Επίσης προβλήθηκε το video του χαιρετισμού του Guy Ryder, Γεν. Διευθυντή του ILO-International Labor Organization (Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας) https://vimeo.com/434454035 όπου πολύ απλά το ανώτατο παγκόσμιο όργανο των εργατών όλου του κόσμου εκθειάζει τον συνεργατισμό (στην Ελλάδα Συνεταιρισμούς).
Τέλος προβλήθηκε και ο χαιρετισμός του Προέδρου του ICA κ Ariel Guarco για το νόημα του Συνεργατισμού και την συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της σημασίας της ισορροπίας στο περιβάλλον, https://vimeo.com/434534566 με ελληνικούς υπότιτλους από το Δίκτυο ΚΑΠΑ.
Το video είναι στο https://www.facebook.com/Skywalker.gr/videos/592720254983612.
Ο συνεργάτης κ Λ. Μπρέχας μας ενημέρωσε ότι είναι ήδη ελεύθερα στο διαδίκτυο σεμινάρια για καινούργιους συνεργατιστές με την μορφή εκπαιδευτικών Webinar για την εκκίνηση συνεταιρισμών στην Ελλάδα http://www.diktio-kapa.dos.gr/?p=3953.
Μερικά από όσα ακούστηκαν είναι:
- Ανισορροπία σημαίνει θάνατος. Το ισόρροπο φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό περιβάλλον μπορεί να εξασφαλίσει την επιβίωση του συνόλου.
- Η ζημιά από την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα τα επόμενα 80 χρόνια στον αγροτικό τομέα θα είναι 700 δις€, λόγω κυρίως των επιλογών των αστών.
- Η συγκαλλιέργεια βρόμης σε ελαιώνα, αυξάνει την απόδοση της βρόμης, απορροφά CO2 από την ατμόσφαιρα, ενσωματώνει CO2 στο έδαφος αυξάνοντας την γονιμότητα & αποτρέπει την διάβρωση.
- Η συμβίωση ελαιώνα με την βόσκηση προβάτων, λίπαινε, ενώ καθάριζε την υποροφή κάτω από τα δένδρα, αλλά επέτρεπε και τους χρήσιμους θάμνους που απομάκρυναν τα έντομα (πχ τον δάκο).
- Τα σύγχρονα πολεοδομικά (!) σχέδια πρέπει να προβλέπουν χώρους πρασίνου, χώρους μικρής καλλιέργειας & παραγωγής τροφής, χώρους μικρής κτηνοτροφίας, χώρους πολιτισμού κλπ σε ΤΟΠΙΚΟ επίπεδο.
- Σύγχρονες μελέτες απέδειξαν ότι ο συγχρωτισμός (έστω ημερήσια βόλτα) εγκύων γυναικών σε στάβλους με γαλακτοπαραγωγικά ζώα κάνουν τα νεογέννητα παιδιά να μην αποκτούν αυτοάνοσα νοσήματα, αλλεργίες ή άσθμα.
- Στην ευκαιρία για επανεκκίνηση της Ελλάδας μετά την πανδημία θα έπρεπε να προταχθεί η Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα, η τοπική ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ, η Τοπική Ανάπτυξη, η Τοπική Περιβαλλοντική ισορροπία, η Τοπική Κοινωνία κλπ.
- Στην Σιβηρία η θερμοκρασία έφθασε τους 38ο C πριν μερικές μέρες που σημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή θα απελευθερώσει εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης και θα αλλάξει το παγκόσμιο ισοζύγιο τροφίμων.
- Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, γέννημα-θρέμμα Μενιδιού ανέφερε ότι η «ταυτότητα» των Αχαρνών περιελάμβανε εκτεταμένες ανθοκαλλιέργειες και κτηνοτροφία, σε ισορροπία με την Πάρνηθα. Η βίαιη αλλαγή του περιβάλλοντος μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει για την βιωσιμότητα της τοπικής κοινωνίας. Η δε γκρίζα ανάπτυξη του ασφαλτοτσιμέντου προκαλεί σφοδρή κλιματική αλλαγή.
- Παλαιά στις Αχαρνές τις κοπριές από τους στάβλους τις ζητούσαν οι ανθοκαλλιεργητές και ο τόπος ήταν περιβαλλοντικά ισορροπημένος. Πρέπει να επανέλθει η ισορροπία στον τόπο για να επιβιώσουν όλοι μαζί.
- Η επαναφορά σε μια νέα αειφόρο ισορροπία πρέπει να αρχίσει με εκπαίδευση των σημερινών γεωργών και κτηνοτρόφων, με επαναξιοποίηση περιβαλλοντικά σωστή των ελεύθερων γαιών και ταυτόχρονα με εισαγωγή στα σχολεία τόσο τους συνεργατισμού, όσο και της αγάπης προς την διαδικασία της πρωτογενούς παραγωγής τροφής, όπως ήδη ξεκίνησε να κάνει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος.
Η δημόσια διαδικτυακή συζήτηση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα τόσο για όσους την παρακολούθησαν στο facebook:skywalker, όσο και για τους συμμετέχοντες και εκφράσθηκε η επιθυμία να γίνει προσπάθεια να καθιερωθεί κάθε Παρασκευή, στις 12.00, να συζητιέται ένα Θέμα Τοπικής Ανάπτυξης, εφ’ όσον το Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα μπορεί να το υποστηρίξει.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα.