Αρχική Blog Σελίδα 16943

Ο πρώτος πτυχιούχος πανεπιστημίου με σύνδρομο Down, μιλάει για την καθυστερημένη κοινωνία

Ο 36χρονος Ισπανός Πάμπλο Πινέδα είναι ο πρώτος στην Ευρώπη πτυχιούχος πανεπιστημίου που έχει σύνδρομο Down. Χρειάζεται να περάσει ακόμη κάποιες εξετάσεις για να πραγματοποιήσει το όνειρό του: να γίνει δάσκαλος (αν δεν τις πέρασε τώρα που διαβάζετε τη συνέντευξη). Αυτό δεν είναι τόσο ασυνήθιστο: στην Ισπανία το 85% των παιδιών με σύνδρομο Down πηγαίνουν στο κανονικό σχολείο.

Η WELT ON LINE μίλησε με τον Πινέδα για τη… μάθηση, την «καθυστέρηση» και για τα υπερπροστρατευμένα παιδιά.   Ο Πάμπλο τελείωσε τις σπουδές του παιδαγωγού και έκανε την πρακτική εξάσκηση στην Κόρδοβα. Έδωσε τις εξετάσεις για την άδεια άσκησης επαγγέλματος και του μένουν μόνο τέσσερις ακόμα για να τελειώσει τις σπουδές του σε ψυχολογία και παιδαγωγικά. Στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Μάλαγκα προβλήθηκε η ταινία «Me too» που είναι εμπνευσμένη από τη ζωή του Πινέδα και στην οποία ο ίδιος κρατά το βασικό ρόλο.
Με τον Πινέδα μίλησε ο Jan Marot.
WELT ONLINE: Πώς βιώσατε προσωπικά το σύνδρομο Down;
Πάμπλο Πινέδα: Δεν ήταν οι γονείς μου που μου το είπαν. Ήταν ο δάσκαλός μου. Ήμουν περίπου εφτά χρονών, όταν με ρώτησε αν ήξερα τι είναι το σύνδρομο Down. Φυσικά, απάντησα ναι. Με κοίταξε έντονα και μου εξήγησε τη γενετική του συνδρόμου Down. Στην ηλικία αυτή ήταν πραγματικά πολύ σκληρό. Για μένα αυτό ακουγόταν σαν αραμαϊκά. Ήταν πολύ βαρύ. Του έθεσα μόνο δύο ερωτήσεις: «Είμαι χαζός;». Απάντησε «Όχι». «Μπορώ να συνεχίσω να πηγαίνω στο σχολείο με τους φίλους μου;». Απάντησε «Κανένα πρόβλημα». Τα υπόλοιπα μου ήταν παντελώς αδιάφορα.
WELT ONLINE: Όπως η πλειοψηφία των παιδιών με σύνδρομο Downστην Ισπανία. Το 85% πηγαίνουν σε ένα κανονικό σχολείο.
Πινέδα: Ναι, τώρα. Όμως παλαιότερα δεν υπήρχε η ένταξη. Αυτό είναι η κορυφή μιας ανάπτυξης. Εγώ ήμουνα ο πρώτος μαθητής με σύνδρομο Downπου πήγα σε ένα δημόσιο σχολείο.
WELT ONLINE: Τι αναμνήσεις έχετε από τα χρόνια του σχολείου;
Πινέδα: Στο σχολείο διασκέδαζα πολύ, περνούσα πολύ καλύτερα απ” ό,τι με τους φίλους μου. Είχα υπέροχες, ενδιαφέρουσες και πολύ σκληρές εμπειρίες. Συνολικά ήταν μια απίστευτα πλούσια φάση της ζωής μου. Υπήρχαν καλύτερες και χειρότερες μέρες. Ιδιαίτερα η εφηβεία ήταν σκληρή. Αλλά αυτή είναι πάντα μια δύσκολη περίοδος. Εγώ δεν μπορούσα μερικές φορές να ζήσω με το σώμα μου και μέσα σ” αυτό.
WELT ONLINE: Γιατί επιλέξατε τις παιδαγωγικές σπουδές;
Πινέδα: Σαν παιδί είχα πολλές ιδέες. ΄Ηθελα να γίνω δικηγόρος, κατόπιν δημοσιογράφος. Τότε ένας καθηγητής και μέντοράς μου με συμβούλεψε να γίνω δάσκαλος, γιατί τα παιδαγωγικά προσφέρουν περισσότερες επιλογές. Μου είπε ότι οι άλλες επιστήμες είναι σκληρές και ανταγωνιστικές. Δεν το έχω μετανιώσει ούτε δευτερόλεπτο. Μου αρέσει να εργάζομαι με παιδιά, νιώθω πολύ χρήσιμος.
WELT ONLINE: Ακολουθείτε αυστηρά κάποιο σταθερό ημερήσιο πρόγραμμα μελέτης;
Πινέδα: Από το τίποτα βγαίνει μόνο το τίποτα. Μελετώ λοιπόν, περίπου 6-7 ώρες τη μέρα. Τα βράδια τα έχω ελεύθερα. Διαβάζω πάντα με μουσική. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, οι σπουδές δεν είναι εύκολες και το σύνδρομο Downμε περιορίζει κατά 30%, πράγμα που τις καθιστά δυσκολότερες. Ο καθένας πρέπει να παλεύει για το μέλλον του.
WELT ONLINE: Τι σημαίνει και τι σημασιοδοτεί το είναι κανείς ο πρώτος με σύνδρομο Down πτυχιούχος στην Ευρώπη;
Πινέδα: Είναι μια μεγάλη ευθύνη. Γνωρίζω ότι οι πατέρες και οι μητέρες που έχουν παιδιά με σύνδρομο Down χρειάζονται κάποιον να τους δείξει και να τους πει «Το παιδί σου μπορεί να το κάνει αυτό». Και τα μέσα μπορούν να συνδράμουν, καθώς ψάχνουν για αξιόλογες ειδήσεις. Θέλω να δώσω πρόσωπο σε ένα κομμάτι του πληθυσμού, που σχεδόν ποτέ δεν θεωρείται αντικείμενο είδησης. Αρέσω στα μέσα – μου τηλεφωνούν τριάντα φορές τη μέρα. Αυτό είναι μερικές φορές εξαντλητικό.
WELT ONLINE: Σας έχουν ήδη προσφέρει θέσεις εργασίας;
Πινέδα: Όχι ακόμη. Όταν πετύχω τις εξετάσεις και πάρω την άδεια άσκησης επαγγέλματος του δάσκαλου, θα πλησιάσω το στόχο μου, να έχω δηλαδή ένα σταθερό εισόδημα. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας στη Σεβίλλη συγκατοικούσα με ένα συνάδελφο. Για μένα έχει μεγάλη σημασία να οργανώσω την ανεξαρτησία μου. Δεν ξέρω ακόμη πού θα εργαστώ. Μπορεί στην επιμόρφωση, στον επαγγελματικό προσανατολισμό, στην συμβουλευτική, ποιος ξέρει. Είμαι ευέλικτος.
WELT ONLINE: Τι είναι, κατά τη γνώμη σας, η « οπισθοδρομική / καθυστερημένη κοινωνία»;
Πινέδα: Το μεγαλύτερο έλλειμμα της κοινωνίας είναι το ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τη διαφορετικότητα. Λόγω της έλλειψης κατανόησης κολλά κάποιες ταμπέλες. «Οι ομοφυλόφιλοι», «οι Ξένοι/ μετανάστες» και φτάνει μέχρι του σημείου «Οι γυναίκες». Χωρίζουν σε ομάδες, δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν «το διαφορετικό». Το απομονώνουν, το απλοποιούν ή το αποφεύγουν με κάθε τρόπο. Δημιουργούνται στερεότυπα, προκαταλήψεις μέχρι και λέξεις, όπως «discapacidad» (ανικανότητα) στα ισπανικά για να δηλωθεί η έννοια της υστέρησης ή καθυστέρησης…
WELT ONLINE: Ποια εναλλακτική λύση θα υπήρχε για σας; Διότι και η ισπανική λέξη «Minusvalido» που χρησιμοποιείται («κατώτερος/ κατώτερης αξίας») δεν είναι σε καμιά περίπτωση κατάλληλη.
Πινέδα: Είναι προσβολή να αποκαλείς κάποιον «ανίκανο» ή «καθυστερημένο». Γιατί να μην τον αποκαλείς «αλλιώτικο» ή «διαφορετικό άνθρωπο»; Με τον όρο σύνδρομο Down περιγράφεται μια γενετική μετάλλαξη κατά την οποία το χρωμόσωμα 21 παρουσιάζεται τρεις φορές, εξού και ο όρος τρισωμία-21.
WELT ONLINE: Ποια είναι η γνώμη σας για την έκτρωση εμβρύων στα οποία έχει προγεννητικά διαγνωστεί κάποια καθυστέρηση, πράγμα που αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης αυτή την εποχή στη Γερμανία;
Πινέδα: Είμαι αντίθετος στην έκτρωση. Όχι για ηθικούς λόγους, αλλά λόγω της εμπειρίας μου. Είναι δύσκολες καταστάσεις και εμπειρίες, αλλά σε εμπλουτίζουν ως άνθρωπο. Εξαιτίας της έκτρωσης κάποιος/α δεν θα τις βιώσει ποτέ. Γονείς με παιδιά που είναι «διαφορετικά» γίνονται καλύτεροι γονείς. Γίνονται ανεκτικότεροι και πιο αλληλέγγυοι. Δεν είναι καλό να επιλέγεις ένα παιδί «a la carte». Σε τελική ανάλυση, επιλέγουμε το τέλειο. Και όταν όλοι είναι ίδιοι, τότε είμαστε σε πολλά φτωχότεροι. Ακόμη και τα λουλούδια διαφέρουν, αλλά όλα είναι όμορφα. Αυτή η τάση για ομογενοποίηση είναι κακή. Όταν όλοι σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, έχουν την ίδια εμφάνιση, είναι όλοι ομοιόμορφοι, αυτό είναι ο φασισμός.
WELT ONLINE: Η ταινία που είχε τη ζωή σας ως έμπνευση, είχε ρομαντικά στοιχεία. Ονειρεύεστε να κάνετε τη δική σας οικογένεια;
Πινέδα: Αυτό είναι δύσκολο. Η λογοτεχνία για το σύνδρομο Downστρέφεται κυρίως γύρω από τη γενετική, την αντίληψη ή τη συμπεριφορά. Ποτέ δεν συζητιέται η συμπάθεια ή ο έρωτας μεταξύ ανθρώπων με σύνδρομο Down. Σ” αυτό ακριβώς φαίνεται η μεγάλη δύναμη της ηθικής. Στην Ισπανία, μετά από 40 χρόνια δικτατορίας του Φράνκο και με μια σταθερά διαμαρτυρόμενη καθολική εκκλησία, αυτό αποτελεί θέμα ταμπού. Είναι δύσκολο να μιλήσεις για σεξ. Πρέπει τελικά κανείς να διαχωρίσει την ηθική από την πράξη. Μερικά Μέσα έχουν μια σχεδόν άρρωστη απληστία να δημιουργούν εντυπώσεις (να προκαλούν). Αρνήθηκα μια πρόσκληση για συμμετοχή σε ένα talk show, που ονομάζεται «La Noria» όπου το θέμα θα ήταν σχετικό με Σεξ και Αναπηρία. Μου ήταν αδύνατο να πάω, ήταν πολύ προκλητικό και αποκλειστικά για δημιουργία εντυπώσεων. Αυτό είναι ένα ιδιωτικό, ακανθώδες θέμα, ακόμα και κάποιοι φίλοι μου με απέτρεψαν από το να συμμετέχω. Οι άνθρωποι της τηλεόρασης έμειναν άναυδοι με την άρνησή μου.
WELT ONLINE: Στην Αυστρία και στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του ναζισμού δολοφονήθηκε αμέτρητο πλήθος ανθρώπων με σύνδρομο Down. Από μεταπολεμικές μελέτες, για χρόνια ήταν διαδεδομένη η εντύπωση ότι το σύνδρομο Down συνδέεται με προσδόκιμο ζωής τα 30 χρόνια.
Πινέδα: Αυτά είναι μύθοι που δημιουργούνται σύμφωνα με την ιστορία των κρατών και της επιστήμης. Η κατάσταση σήμερα είναι τελείως διαφορετική. Φτάνουμε στα γηρατειά. Εξαρτάται από το πόσο υγιείς διατηρούμαστε, σωματικά και πνευματικά. Εγώ, όπως και πολλοί νέοι άνθρωποι με σύνδρομο Down, ήμουν υπέρβαρος. Με γυμναστική και σωστή διατροφή έχασα 12 κιλά. Είχα επίσης την τύχη να μεγαλώσω σε μια οικογένεια με πνευματικά ενδιαφέροντα. Με εφημερίδες και μια βιβλιοθήκη, γι” αυτό από πολύ νωρίς είχα περιέργεια και ενδιαφέροντα. Όταν απαγορεύεις σε κάποιον την καλλιέργεια, κατά έναν τρόπο τον σκοτώνεις.
WELT ONLINE: Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το ουσιαστικό κατά την ανατροφή παιδιών με σύνδρομοDown;
Πινέδα: 1ον: Πρέπει να συμπεριφέρεστε στο παιδί σας όπως σε ένα παιδί και όχι όπως σε έναν «ανάπηρο». Έτσι πρέπει να το αναθρέψετε και να το εκπαιδεύσετε (μορφώσετε). Πρέπει να μιλάτε με το παιδί σας, γιατί ο χειρότερος εχθρός για τα παιδιά με σύνδρομο Down, είναι η σιωπή. Δεν πρέπει να έχετε κανένα κόμπλεξ. Βγείτε μαζί τους έξω στον κόσμο. Πρέπει να δείξετε στους άλλους ότι αυτό είναι το παιδί σας. Δεν πρέπει ποτέ να είστε υπερπροστατευτικοί, ποτέ. Πρέπει να του δίνετε φυσικά και πνευματικά ερεθίσματα και έτσι να το διδάξετε να είναι αυτόνομο. Γιατί, τι θα συμβεί όταν κάποτε δεν θα είστε πια κοντά του ως γονείς;    
Πηγή: Welt on Line μέσω redwire

Ατύχημα με πυροσβεστικό αεροπλάνο στη Μηχανιώνα


Ατύχημα με πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου CL – 15 σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή Αγγελοχωρίου Μηχανιώνας, λίγο μετά τη 1.30 το μεσημέρι.
Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας «το πλήρωμα διεσώθη και μεταφέρεται στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για την παροχή πρώτων βοηθειών».
 Σύμφωνα με πληροφορίες το ατύχημα σημειώθηκε στη διάρκεια της προσθαλάσσωσης, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής πτήσης. Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.
 Στην περιοχή μεταβαίνει ειδική ομάδα προκειμένου να ασφαλίσει το αεροσκάφος και να μη βυθιστεί, ώστε στη συνέχεια να ρυμουλκηθεί στην ξηρά, ενώ επιτροπή εμπειρογνωμόνων διερευνά τα αίτια του ατυχήματος

ΠΡΟΣΟΧΗ – ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΤΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΚΕΡΣ; ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ ΑΝ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΚΛΕΨΕΙ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

    Και όμως το αυστηρά ελεγχόμενο διαδίκτυο έχει ένα κενό ασφαλείας το οποίο ονομάζεται Heartbleed.

Το κενό αυτό ασφαλείας εντοπίστηκε πριν από ένα μήνα περίπου προκαλώντας πανικό, καθώς θεωρείται  πολύ πιθανό, εξαιτίας του εκατομμύρια λογαριασμοί χρηστών, από τραπεζικούς μέχρι μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (mail) να έχουν υποκλαπεί από τους επιτήδειους χάκερς.  Μάλιστα λέγεται ότι αυτό συμβαίνει εδώ και δύο χρόνια.  Τώρα αν εξαιτίας του Heartbleedέχουν υποκλαπεί κωδικοί και άλλα ηλεκτρονικά στοιχεία, παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστο ή τουλάχιστον δεν αποκαλύπτεται για ευνόητους λόγους.

      
   Υπάρχει όμως και η αντίδραση ή αν θέλετε η λύση σε αυτό το θέμα. Σύμφωνα με το Forbes, για να διαπιστώσει κάποιος αν έχει εκτεθεί στο Heartbleed μπορεί να επισκεφθεί μια από τις παρακάτω δυο ιστοσελίδες:
    
   Όποιος εγγραφεί σε έναν από τους ιστότοπους που προαναφέραμε και σε περίπτωση που  κάποιος λογαριασμός του έχει υποκλαπεί , θα έχει την δυνατότητα να ενημερώνεται αυτόματα λαμβάνοντας έτσι τα απαραίτητα μέτρα άμυνας.

Το πιο ακριβό φάρμακο στον κόσμο κάνει 1.000.000 ευρώ! Δείτε τι θεραπεύει

Πάνω από 1 εκατομμύριο στοιχίζει η θεραπεία με ένα νέο φάρμακο για μια σπάνια ασθένεια, από την οποία πάσχουν λίγες εκατοντάδες ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πρόκειται για το σπάνιο νόσημα που προκαλείται από την ανεπάρκεια της λιποπρωτεϊνης (ενζύμου) λιπάσης, μία ασθένεια για την οποία οι γιατροί δεν διέθεταν κανένα όπλο και το μόνο που μπορούσαν να συστήσουν στους ασθενείς τους ήταν αυστηρή δίαιτα με την αποφυγή λιπαρών.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicines Agency – EMA) άναψε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η πρώτη εξειδικευμένη φαρμακευτική γονιδιακή θεραπεία, η οποία «αντικαθιστά» τη βλάβη του DNA, που είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση της νόσου . Η ανακάλυψη του φαρμάκου έγινε από μία ολλανδική εταιρεία βιοτεχνολογίας και το κόστος της ετήσιας θεραπείας αγγίζει τα 250.000 ευρώ και απαιτούνται περίπου 5 χρόνια για την ολοκλήρωση της αγωγής.
Η ασθένεια, εμποδίζει τη διάσπαση των λιπών των τροφών προκαλώντας σοβαρή – πολλές φορές θανατηφόρα – παγκρεατίτιδα, πλήττει περίπου έναν με δύο ανθρώπους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σύμφωνα με το “Nature”.
Πηγή: syllogi.gr

Πως να “σπάσεις” όλους τους κωδικούς των κλειδωμένων δικτύων!

Πως θα σας φαινόταν αν ανοίγοντας απλά μία εφαρμογή βλέπατε τους κωδικούς του WiFi από τα μαγαζιά και όχι μόνο που υπάρχουν γύρω σας;

Το 4sqwifi το κάνει πραγματικότητα. Μία πρωτότυπη ελληνική εφαρμογή έκανε την εμφάνισή της στο AppStore η οποία δεν “σπάει” τους κωδικούς των κλειδωμένων δικτύων αλλά επιτρέπει στους χρήστες να ανεβάζουν του κωδικούς εισόδου δικτύων Wi-Fi που γνωρίζουν.
Με αυτό τον τρόπο το 4sqwifi όπως ονομάζεται και η εφαρμογή εμφανίζει τα κοντινότερα σημεία που έχουν διαθέσιμο WiFi και το password τους χρησιμοποιώντας το foursquare API.
Η τεχνολογία του βασίζεται στους 20 εκατομμύρια χρήστες που έχει το Foursquare και τα περισσότερα από 100 εκατ. σημεία που προσφέρει παγκοσμίως κ μέσα απ εκεί ο χρήστης μπορεί πλέον να βρει και τον κωδικό δικτύου κάποιου σημείου που έχει ανεβάσει ένας άλλος χρήστης. Η εφαρμογή ονομάζεται 4sqwifi και είναι διαθέσιμη δωρεάν στο AppStore.

Φτιάχνουμε ένα σούπερ φυσικό σκεύασμα με μικρές καυτερές πιπεριές

Φτιάχνουμε ένα σούπερ φυσικό σκεύασμα με μικρές καυτερές πιπεριές

Σας παρουσιάζουμε μια φυσική και αποτελεσματική λύση για την απόφραξη των αρτηριών σας, την τόνωση της καρδιάς σας και σημαντική βελτίωση του κυκλοφορικού σας.

Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη
Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Βασικά υλικά αυτής της συνταγής είναι το αγνό παρθένο ελαιόλαδο και οι καυτερές πιπεριές «τουρκάκι». Οι μικρές καυτερές πιπεριές «τουρκάκι» περιέχουν την ουσία καψαϊκίνη που δίνει και την αίσθηση του καψίματος.

Η καψαϊκίνη είναι το ενεργό συστατικό που υπάρχει στις κόκκινες πιπεριές τσίλι. Πρόκειται για την ουσία στην οποία οφείλεται η καυτερή τους γεύση και εδώ και μερικά χρόνια έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων, καθώς φαίνεται να έχει διάφορες θετικές δράσεις στον οργανισμό. Μάλιστα η δράση της καψαϊκίνης στο ενεργειακό ισοζύγιο και στη διαχείριση βάρους είναι ίσως από τα πιο ενδιαφέροντα και μελετημένα πεδία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η καψαϊκίνη προάγει το αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο που απαιτείται ώστε να υπάρξει απώλεια βάρους.

Τα φυτά πιπεριών τουρκάκι, γίνονται και σε γλάστρα.

a6
Μπουκάλι κρασιού 750ml

ΥΛΙΚΑ 

  1. Γυάλινο μπουκάλι χωρητικότητας 0,75 λίτρου, (ιδανικό το μπουκάλι κρασιού).
  2. Αγνό παρθένο ελαιόλαδο
  3. 8 – 10 πιπεράκια καυτερά (ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΟΥΡΚΑΚΙΑ)
  4. Λίγα ψιλοκομμένα κομματάκια βασιλικού
  5. Λίγα ψιλοκομμένα κομματάκια δυόσμου
  6. Λίγα ψιλοκομμένα κομματάκια δεντρολίβανου (λιγότερα από του βασιλικού & του δυόσμου).

 

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

πιπεράκια κόψιμο

  1. Γεμίζουμε το γυάλινο μπουκάλι  με αγνό παρθένο ελαιόλαδο.
  2. Βγάζουμε τα κοτσάνια από τα 8 – 10 καυτερά πιπεράκια (τουρκάκια) και τα κόβουμε εγκάρσια στη μέση από επάνω μέχρι κάτω σχηματίζοντας το σημείο του σταυρού.
  3. Ρίχνουμε τα κομμένα πιπεράκια μαζί με τον βασιλικό, τον δυόσμο και το δενδρολίβανο μέσα στο μπουκάλι με το ελαιόλαδο.
  4. Κλείνουμε το μπουκάλι και  το τοποθετούμε σε μέρος σκιερό. Κάθε μέρα το ανακατεύουμε κυκλικά. Σε δέκα με δώδεκα μέρες είναι έτοιμο για χρήση.

 

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Ένα κουτάλι της σούπας νηστικός το πρωί. Και ένα κουτάλι του γλυκού πριν κοιμηθούμε.

a9
1.δενδρολίβανο- 2. βασιλικός.- 3. δυόσμος.

ΧΡΗΣΗ
Τονώνει τους καρδιακούς μυς και αποφράσει (ξεβουλώνει) τις αρτηρίες και βελτιώνει το κυκλοφορικό.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Συμβουλές και κόλπα για αρνί στη σούβλα

Karousis2
Από Δημήτρη Καρούση

1.Τοποθετείτε το αρνί σε πάγκο, περνάτε τη σούβλα από την ουρά και τη βγάζετε από το κεφάλι. Δένετε πρώτα τα χεράκια μεταξύ τους και ύστερα τα στερεώνετε με τον σπάγκο πάνω στη σούβλα και γύρω από το σβέρκο του αρνιού. Ύστερα δένετε τα ποδαράκια μεταξύ τους και τα στερεώνετε με τον σπάγκο πάνω στη σούβλα.

2. Έπειτα παίρνετε μια χοντρή σακοράφα και χοντρό (κερωμένο) σπάγκο. Κάνετε έναν κόμπο στην άκρη της κλωστής και την περνάτε με τη σακοράφα στο σημείο της σπονδυλικής στήλης που τελειώνει ο ώμος του αρνιού και προς τα μέσα.
3. Πιάνετε με τον σπάγκο τη σούβλα και τη σπονδυλική στήλη και τρυπώντας ξανά το αρνί με τη σακοράφα βγάζετε την κλωστή πάλι έξω. Αφήνετε τον κόμπο χαλαρό και κάνετε μια χιαστί βελονιά περνώντας πάλι την κλωστή μέσα και ξαναβγάζοντάς την έξω.

 
4. Δένετε την κλωστή, κάνετε κόμπο και κόβετε την κλωστή στερεώνοντας το αρνί πάνω στη σούβλα. Επαναλαμβάνετε την ίδια βελονιά στο σημείο της σπονδυλικής στήλης που αρχίζει το μπούτι του αρνιού. Αν είναι μεγάλο το αρνί κάνετε μια χιαστί βελονιά και στο κέντρο της σπονδυλικής στήλης.
5. Ανακατεύετε σε ένα μπολ βιτάμ, 3 με 4 λεμόνια, μπόλικο αλάτι και πιπέρι και αλατοπιπερώνετε γενναιόδωρα το εσωτερικό του αρνιού, μην το λυπηθείτε, με τις χούφτες θα το ρίξετε. Δεν το αλατίζετε εξωτερικά.Ράβετε με τον σπάγκο και τη χοντρή βελόνα την κοιλιά του αρνιού. Στη μέση όμως του ψησίματος αλατοβουτυρώστε και εξωτερικά.
6. Το ράψιμο πρέπει να είναι καλό και προσεκτικό για να μην ανοίξει το αρνί κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
7. Το αρνάκι σας είναι έτοιμο πλέον για ψήσιμο. Το γυρίζετε ανάποδα πάνω σε ένα ταψί και αφήνετε να στραγγίσει.
arni-kokoretsi
8. Το ψήσιμο είναι θέμα εμπειρίας. Τα κάρβουνα και η φωτιά που θα ανάψετε πρέπει να είναι αρκετά για να μη σβήσει η φωτιά και, φυσικά, να φτάσει να ψηθεί σωστά το αρνί σας. Στο κέντρο να είναι λιγότερη η φωτιά γιατί εκεί είναι άδειο, μόνο παϊδάκια και κοιλιά. Πάνω και κάτω πρέπει να είναι περισσότερη η φωτιά γιατί εκεί είναι τα μπούτια και τα χεράκια κι υπάρχει το περισσότερο κρέας.
9. Στερεώνετε λοιπόν τη σούβλα πάνω απ’ τη φωτιά, αρχικά πιο ψηλά και στην αρχή τη γυρίζετε γρήγορα, για να μην αρπάξει το αρνί. Σταδιακά μειώνετε την ταχύτητα περιστροφής και κατεβάζετε το αρνί πιο χαμηλά. Για το γύρισμα καλό είναι να πάρετε το ειδικό μοτεράκι που θα κάνει τη δουλειά μόνο του στην ταχύτητα που θα το ρυθμίσετε.
10. Το ψήσιμο για ένα μέτριο αρνί διαρκεί περίπου 3-4 ώρες σε εξωτερικό χώρο και 2 – 2,5 ώρες σε εσωτερικό. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμο όταν το κρέας αρχίσει να ξεχωρίζει από τα κόκαλα.
11.Αν την ώρα που σουβλίζετε, πέσει κάποιο κομμάτι λίπους πάνω στα κάρβουνα και αρπάξει φωτιά, ρίξτε του λίγο αλάτι και όχι νερό.
12. Για να γυρίζει η σούβλα πιο εύκολα πάνω στα στηρίγματα, ακουμπήστε στα σημεία εκείνα λίγη μπόλια, η οποία από τη ζέστη λιώνει και «λαδώνει» τη σούβλα.
13. Αν θέλετε ο οβελίας σας να είναι πιο ελαφρύς, όταν αρχίσει να ψήνεται, τρυπήστε με ένα πιρούνι την κοιλιά του σε μερικά σημεία, έτσι ώστε να στάζει το λίπος που συσσωρεύεται μέσα της. Αυτό βέβαια θα έχει επίπτωση στη γεύση του ψητού.
14. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, κρατήστε οπωσδήποτε σε ένα άλλο μέρος κάρβουνο αναμμένο για να συμπληρώνετε όποτε χρειαστεί. Σε περίπτωση που η φωτιά σβήσει ή αδυνατίσει επικίνδυνα, βγάλτε τα ψητά από πάνω της και φυσήξτε τα κάρβουνα με ένα φυσερό ή ένα σεσουάρ.
ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ
Όταν  ξεκινήσετε το ψήσιμο και για μια ώρα περίπου να έχετε σκεπασμένη τη φωτιά με μια λαμαρίνα, έτσι το αρνί σας δεν θα αρπάξει και δε θα μαυρίσει.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.

Πανελλαδικές – Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνουν οι μαθητές

Στις 27 Μαΐου χιλιάδες υποψήφιοι θα κληθούν να δώσουν μια από τις πιο κρίσιμες «μάχες» της ζωής τους, χωρίς, όμως σε καμία περίπτωση να είναι η τελική. Πέρα από το πολύ καλό διάβασμα και τη σωστή προετοιμασία, επισημαίνονται από τον ΟΕΦΕ μια σειρά από λεπτομέρειες μπορεί να κάνουν τη διαφορά και το γραπτό ενός υποψήφιου να ξεχωρίσει.
Καλή εμφάνιση γραπτού
Μη ξεχνάτε ότι οι βαθμολογητές είναι άνθρωποι, οι οποίοι καλούνται να διορθώσουν πολλά γραπτά κάθε μέρα, που είναι μια διαδικασία δύσκολη και επίμονη. Ένα γραπτό καλογραμμένο, καθαρό, ευανάγνωστο, όπου οι ερωτήσεις είναι απαντημένες με ακρίβεια και σαφήνεια κερδίζει από την πρώτη στιγμή τις εντυπώσεις. Αντιθέτως, ένα πρόχειρο γραπτό «εκνευρίζει» τον βαθμολογητή και τον προδιαθέτει άσχημα από την πρώτη στιγμή.

Διαβάστε καλά τα θέματα πριν ξεκινήσετε
Η πρώτη ανάγνωση δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος για να ξεκινήσετε να απαντάτε. Γιατί είτε θα νομίζετε πως δεν έχετε καταλάβει τίποτα, είτε δεν θα έχετε κατανοήσει καλά τα ερωτήματα που σας τίθενται. Απαιτείται ψυχραιμία! Αφιερώστε ειδικό χρόνο ώστε να διαβάσετε (τουλάχιστον 2-3 φορές) με μεγάλη προσοχή τα θέματα και μη βιάζεστε να δώσετε απαντήσεις. Στο τέλος πάντα απαιτείται να γίνει ένας τελικός έλεγχος. Ελέγξτε αν έχετε μεταφέρει όλες τις απαντήσεις από το πρόχειρο στο καλό.
Δεν επιμένουμε στα δύσκολα ερωτήματα
Ένα ζήτημα το οποίο σας έχει δυσκολέψει δεν πρέπει να γίνει ο λόγος να απογοητευτείτε. Προχωρήστε στο επόμενο ερώτημα και μην σπαταλάτε χρόνο σε κάτι το οποίο μπορεί και να μην ξέρετε. Έτσι και αλλιώς πρέπει να επιλέξετε να ξεκινήσετε από τις ερωτήσεις που σας φαίνονται ευκολότερες.
Δεν απογοητευόμαστε
Κάποια μαθήματα είναι τα δυνατά σας σημεία και κάποια όχι. Αν σε κάποια εξέταση τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περιμένατε, οφείλετε να συνεχίσετε το ίδιο δυνατά και στα επόμενα μαθήματα. Μη ξεχνάτε πως κάθε χρόνο οι βάσεις διαμορφώνονται ανάλογα με τις επιδόσεις των υποψηφίων, οπότε κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί.
Μη διαβάζετε μέχρι την τελευταία στιγμή
Να είστε σίγουροι ότι τίποτα δεν μπορείτε να μάθετε το τελευταίο 12ωρο πριν την τελική εξέταση. Ξεκουράστε το μυαλό σας πριν το επόμενο πρωινό και μην προσπαθήσετε να μάθετε παραπάνω ύλη ή να λύσετε καινούργιες ασκήσεις. Επιλέξτε ένα ελαφρύ γεύμα για το βράδυ και ένα πρωινό που να σας ευχαριστεί.
Αποφύγετε πολλές συζητήσεις πριν και μετά την εξέταση
Ούτε πριν εξεταστείτε είναι καλό να μιλάτε με συμμαθητές σας για πιθανά θέματα, ή για τα SOS, ή και για το τι διάβασε ο καθένας, αλλά ούτε και μετά να επηρεάζεστε από τις λύσεις που έδωσε ο διπλανός σας. Απευθυνθείτε στο Φροντιστήριο σας για να μάθετε τις σωστές απαντήσεις.
Δώστε προσοχή μόνο στο γραπτό σας 
Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα καθορίσουν κατά πολύ μεγάλο ποσοστό το μέλλον σας. Μην ασχολείστε με το τι γίνεται γύρω σας και αφιερώστε όλη την προσοχή στο γραπτό σας. Θυμηθείτε ότι ούτε εσείς μπορείτε να αντιγράψετε, αφού η επιτήρηση είναι αυστηρή και η ποινή είναι ο μηδενισμός, αλλά ούτε εσείς μπορείτε ή έχετε το χρόνο μέσα σε 3 ώρες να βοηθήσετε κάποιον συμμαθητή σας. Σε μια τέτοια περίπτωση το μόνο που θα κάνετε θα είναι κακό στον εαυτό σας και στις προσπάθειες ενός χρόνου.
Πηγή : ipaideia.gr

ΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ;

      Τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να μη περιέχουν ζάχαρη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι γλυκά. Αυτά τα ροφήματα συχνά περιέχουν συστατικά που μιμούνται τη γλυκύτητα της ζάχαρης χωρίς την υψηλή θερμιδική της αξία. Σε πρόσφατη έρευνα, ωστόσο, ψυχολόγοι στο San Diego ανακοίνωσαν ότι αυτές οι γλυκαντικές ουσίες προκαλούν σύγχυση όχι μόνο στους υποδοχείς της γεύσης, αλλά και στον εγκέφαλο.

      Παλαιότερες μελέτες έχουν αποκαλύψει μια σχέση μεταξύ της αύξησης του βάρους και της κατανάλωσης αναψυκτικών χωρίς ζάχαρη, ενώ η νέα έρευνα εξηγεί το γιατί συμβαίνει αυτό. Ο εγκέφαλος των ατόμων που πίνουν αυτά τα αναψυκτικά δυσκολεύεται να «επιτηρήσει» τις θερμίδες που προσλαμβάνονται από αυτά, γεγονός που ενθαρρύνει τα συγκεκριμένα άτομα να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού. Οι Erin Green και Claire Murphy του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του San Diego και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας αντίστοιχα, συνεργάστηκαν στην εν λόγω έρευνα. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν ορισμένα τεστ γεύσης σε 12 άτομα τα οποία κατανάλωναν σπάνια ή ποτέ αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη και 12 άτομα που έπιναν τέτοια ροφήματα τακτικά. Σε κάθε εθελοντή δόθηκαν μικρές ποσότητες νερού στο οποίο είχε προστεθεί ζάχαρη ή ζαχαρίνη, ένα δημοφιλές υποκατάστατο της ζάχαρης, σπάνια δε οι συμμετέχοντες λάμβαναν δείγματα και από τα δύο υγρά. Κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης των υγρών, οι ερευνητές λάμβαναν εικόνες της εγκεφαλικής τους δραστηριότητας. Πολλές από τις διαφορές που παρατηρήθηκαν στις απεικονίσεις υποδεικνύουν την ύπαρξη μιας σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών χωρίς ζάχαρη και των διατροφικών προβλημάτων. Μία από τις σημαντικότερες διαφορές εντοπιζόταν σε μια περιοχή κοντά στο κέντρο του εγκεφάλου. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι λιγότερο ενεργός στα παχύσαρκα άτομα, ενώ, όπως διαπιστώθηκε στη νέα μελέτη, τα άτομα που κατανάλωναν τακτικά αναψυκτικά διαίτης παρουσίαζαν επίσης λιγότερη δραστηριότητα στην ίδια περιοχή όταν έπιναν το διάλυμα της ζαχαρίνης.
      Οι επιστήμονες υποπτεύονταν εδώ και χρόνια ότι οι γλυκαντικές ουσίες απορρυθμίζουν τους «θερμιδομετρητές» του εγκεφάλου.
Το 2010, μια ομάδα ερευνητών έδειξε ότι όταν ποντικοί λάμβαναν -όχι όμως πάντα- τροφές με γλυκαντικές ουσίες, κατανάλωναν περισσότερη τροφή, με αποτέλεσμα την πρόσληψη βάρους.
Πηγή:Περ. ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Καρπούζι: Οι μαγικές ιδιότητες του αγαπημένου καλοκαιρινού φρούτου

 
 Φαίνεται πώς το αγαπημένο μας καλοκαιρινό φρούτο, εκτός από δροσιστικό είναι και ιδιαίτερα ωφέλιμο, ειδικά για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την πίεση, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα σε σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό Επιστημονικό Περιοδικό για την Υπέρταση επισημαίνουν ότι το καρπούζι θα μπορούσε να μειώσει αισθητά την αρτηριακή πίεση σε υπέρβαρα άτομα.Σε έρευνα 12 εβδομάδων συμμετείχαν 13 υπερτασικοί μεσήλικοι άνδρες και γυναίκες. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε 2 ομάδες και για τις πρώτες 6 εβδομάδες η μία ομάδα έπαιρνε εκχύλισμα από καρπούζι ενώ η άλλη ομάδα έπαιρνε placebo.

Στη συνέχεια, και για τις επόμενες 6 εβδομάδες άλλαξαν. Επίσης, οι συμμετέχοντες για όλο αυτό το διάστημα δεν έπαιρναν φάρμακα για την πίεση ούτε και έκαναν κάποια ιδιαίτερη αλλαγή στις συνήθειές τους

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η λήψη καρπουζιού είχε θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση, κάτω από όλες τις συνθήκες θερμοκρασίας.