Αρχική Blog Σελίδα 16940

Ροδάκινο: ένα τοπικό μας φρούτο θησαυρός διατροφής και υγείας!

Απο την Φωτεινή Α. Κασσαβέτη
Απο την Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Το ροδάκινο είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, καθώς προσφέρει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών. Το ροδάκινο ήρθε στην Ευρώπη πιθανότατα από την Κίνα περίπου το 100 μ.Χ. και γρήγορα κατέκτησε όλο τον κόσμο καθώς η ροδακινιά είναι το πιο δημοφιλές οπωροφόρο δέντρο για καλλιέργεια μετά τη μηλιά. Αποκλειστικά καλοκαιρινό, δροσερό, ζουμερό και γεμάτο άρωμα φρούτο, το ροδάκινο θεωρείται το φρούτο της αγνότητας και της αθανασίας, σύμφωνα με κάποιες ανατολίτικες παραδόσεις.

Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία

Το ροδάκινο περιέχει σύμπλεγμα βιταμινών κυρίως C και Ε που δρουν προστατευτικά για το γαστρεντερικό, ενισχύει το ανοσοποιητικό, είναι καλό διουρητικό και υπακτικό. Περιέχει επίσης πρωτεϊνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, φώσφορο, βιοτίνη, σίδηρο και ασβέστιο.

Διατροφικά στοιχεία ανά 100g
Θερμίδες 40 kcal
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 11g    3%
– Σάκχαρα 8 g
– Φυτικές ίνες 2.1 g          6%
Λίπος 0 g                             0%
Πρωτείνη 1 g                      2%
Βιταμίνη Α 5,1 mcg          1%
Βιταμίνη C 6.1 mg            7%
Ασβέστιο 8 mg                  1%
Σίδηρος 0.09 mg             4%
Κάλιο 194 mg                    6%
Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τις U.S συνιστώμενες ημερήσιες συστάσεις για ενήλικες.
ΠΗΓΗ: Diet Analysis Plus

IMG_0826

 

Οφέλη για τον οργανισμό

– Μειώνει την LDL-χοληστερόλη

– Δρα ως ηρεμιστικό και αγχολυτικό.
– Ιδανικό για όσους βρίσκονται σε δίαιτα καθώς προσφέρει λίγες θερμίδες μόλις 40 στα 100γρ. καθόλου λίπος και μεγάλη ποσότητα βιταμινών.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι το ροδάκινο είναι ένα από τα πλουσιότερα σε νερό, φρούτα, καθώς αποτελείται κατά 89% από νερό. Επομένως ενυδατώνει το σώμα, την επιδερμίδα, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι πολύτιμο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος.

Eκτός όμως από τα πολύτιμα συστατικά που προσφέρει στον οργανισμό, χρησιμοποιείται και ως καλλυντικό.

Επίσης χάρη στην περιεκτικότητα του σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, το ροδάκινο είναι κατάλληλο για όσους έχουν άγχος, υπερένταση και νιώθουν κόπωση. Δρα ως ηρεμιστικό και αγχολυτικό.

Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι η φύση δια μέσου των τροφίμων της, ιδιαίτερα με τα φρούτα, δεν μας προσφέρει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την επιβίωσή μας. Μας δίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που μας θωρακίζουν και μας προστατεύουν από νοσήματα φθοράς, αυξάνοντας έτσι το προσδόκιμο επιβίωσης.

Στην αγορά θα βρείτε πολλές ποικιλίες ροδάκινων, όπως οι γιαρμάδες, τα νεκταρίνια, τα λευκόσαρκα ροδάκινα κ.α.. αντίστοιχες είναι και οι διαφορές στη γεύση και το άρωμα.

Τα ροδάκινα συλλέγονται από τον Ιούνιο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Ο καλύτερος τρόπος είναι να καταναλώνονται φρέσκα, μπορούν όμως να γίνουν εξίσου γευστικές μαρμελάδες, λικέρ, κομπόστα.

 

Βίντεο – Όταν ο Θεός μοίραζε τον κόσμο… (Ρώσικο ανέκδοτο για την …Ελλάδα!)

Αυτό το ανέκδοτο το έχει πει παλιά ο πρέσβης της Σοβιετικής Ένωσης στην τηλεόραση. Κυκλοφορεί πολύ στη Ρωσία.Έγινε βιντεάκι με μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου. Απολαύστε το!

 

Σκύλος λιποθύμησε από την χαρά του όταν ένα μέλος της οικογένειας επέστρεψε μετά από δύο χρόνια (Video)

Δείτε το συγκινητικό βίντεο που δημοσίευσε η Rebecca Ehalt και το οποίο κάνει τον γύρο του διαδικτύου!
Όπως διαβεβαιώνει η ίδια, το schnauzer εξετάστηκε από τον κτηνίατρο, ο οποίος είδε και το βίντεο. Σύμφωνα με την διάγνωση του δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

 

Το πολύ ποτό στα 50 «καταστρέφει τη μνήμη»

Η κατάχρηση αλκοόλ από τους 50άρηδες μπορεί να υπερδιπλασιάζει τις πιθανότητες που έχουν να εκδηλώσουν σοβαρή διαταραχή της μνήμης τους αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

drinks-59a

 

Μελετώντας 6.542 άνδρες και γυναίκες, οι αμερικανοί επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη επιβεβαίωσαν πως το πολύ αλκοόλ πλήττει τον εγκέφαλο και διαταράσσει τη λειτουργικότητά του με το πέρασμα του χρόνου. Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Γηριατρικής Ψυχιατρικής» (AJGP), εξέτασαν για πρώτη φορά το 1992 τις νοητικές λειτουργίες των εθελοντών τους, οι οποίοι είχαν γεννηθεί μεταξύ 1931 και 1941. Τους ζήτησαν επίσης να απαντήσουν σε τρία συγκεκριμένα ερωτήματα: * Τους είχαν άλλοι ασκήσει αρνητική κριτική για το ποτό που κατανάλωναν και τη συμπεριφορά τους εξαιτίας του; * Αισθάνθηκαν ποτέ ενοχές ή άσχημα επειδή έπιναν; * Ήπιαν ποτέ αλκοόλ το πρωί για να ηρεμήσουν τα νεύρα τους ή για να ξεπεράσουν τα παρεπόμενα της μέθης; Όσοι απάντησαν καταφατικά σε μία από αυτές τις ερωτήσεις, θεωρήθηκε ότι έχουν πρόβλημα με το αλκοόλ.

Από το 1996 μέχρι και το 2010, ο έλεγχος επαναλαμβανόταν δύο φορές τον χρόνο. Στο τέλος της μελέτης, όσοι εθελοντές είχαν επίμονα πρόβλημα με το αλκοόλ στη μέση ηλικία, είχαν 2,21 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν πια από σοβαρή διαταραχή της μνήμης τους. «Ξέρουμε ότι το αλκοόλ γενικώς βλάπτει τον εγκέφαλο, αλλά για την μελλοντική υγεία του σημασία δεν έχει μόνο πόσο πίνει κάποιος αλλά και πως τον επηρεάζει αυτή η ποσότητα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ίαιν Λανγκ, λέκτορας Δημοσίας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ. Και συνέστησε να μην υπερβαίνουν οι άντρες τα 2-3 ποτά την ημέρα και οι γυναίκες τα 1-2, εάν θέλουν να διατηρήσουν υγιή τη μνήμη τους καθώς μεγαλώνουν.

Τεστ αίματος ανιχνεύει όλους τους καρκίνους

Ένα επαναστατικό τεστ αίματος το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει οποιαδήποτε μορφή καρκίνου υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν βρετανοί ερευνητές. Ελπίζεται ότι το τεστ αυτό θα σώσει πολλούς ανθρώπους από ακριβές, άχρηστες παρεμβατικές εξετάσεις και βιοψίες.

Διάγνωση (μέχρι στιγμής) τριών μορφών της νόσου

Πρώιμα αποτελέσματα έχουν δείξει πως η απλή εξέταση αίματος μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο αλλά και τις προκαρκινικές αλλοιώσεις σε ασθενείς με μελάνωμα, καρκίνο του παχέος εντέρου και του πνεύμονα με μεγάλη ακρίβεια. Το τεστ θα μπορούσε να βοηθήσει επίσης στη διάγνωση καρκίνων οι οποίοι σήμερα είναι δύσκολο να διαγνωστούν με βάση τις συμβατικές εξετάσεις, σημειώνουν οι δημιουργοί του από το Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ. Η εξέταση ονομάζεται LGS (Lymphocyte Genome Sensitivity) και αναλύει τα λευκά αιμοσφαίρια του ασθενούς. Για την ακρίβεια μετρά τις βλάβες που προκαλούνται στο DNA τους όταν εκείνα εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία UVA, η οποία είναι γνωστό ότι καταστρέφει το DNA. Οι ερευνητές αναφέρουν πως υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ της βλάβης που υφίστανται τα λευκά αιμοσφαίρια ασθενών με καρκίνο, ατόμων με προκαρκινικές αλλοιώσεις καθώς και υγιών ατόμων.

«Κλειδί» οι… υπεριώδεις βλάβες στα λευκά αιμοσφαίρια

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγήτρια Νταϊάνα Αντερσον από τη Σχολή Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου Μπράντφορντ σημείωσε πως «τα λευκά αιμοσφαίρια αποτελούν τμήμα του φυσικού μηχανισμού άμυνας του σώματος. Γνωρίζουμε ότι υφίστανται στρες όταν μάχονται με τον καρκίνο ή με άλλες νόσους, οπότε αναρωτηθήκαμε αν θα μπορούσαμε να έχουμε κάτι μετρήσιμο σε περίπτωση που τα θέταμε υπό επιπλέον στρες κάτω από ακτινοβολία UVA. Ανακαλύψαμε πως οι ασθενείς με καρκίνο διαθέτουν DNA το οποίο καταστρέφεται ευκολότερα από το υπεριώδες φως σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ανθρώπους». Τα συμπεράσματα αυτά εξήχθησαν μετά από μελέτη δειγμάτων αίματος 208 ατόμων – 94 εξ αυτών ήταν υγιείς φοιτητές του πανεπιστημίου αλλά και μέλη του προσωπικού. Τα υπόλοιπα 114 δείγματα συνελέγησαν από άτομα που είχαν παραπεμφθεί σε κλινικές του Βασιλικού Νοσηλευτηρίου του Μπράντφορντ προτού γίνει η οριστική διάγνωσή τους για καρκίνο.

Η… ουρά του κομήτη

Οι βλάβες που προκαλούσε στα κύτταρα η υπεριώδης ακτινοβολία αποτυπώνονταν με τη μορφή τμημάτων DNA τα οποία σε ένα ηλεκτρικό πεδίο μετακινούνταν προς το θετικά φορτισμένο άκρο του – το αποτέλεσμα ήταν να σχηματίζεται μια ουρά όπως των κομητών. Όσο μεγαλύτερη ήταν η ουρά τόσο μεγαλύτερες ήταν και οι βλάβες στο DNA. Οι μετρήσεις αυτές φάνηκε να συμπίπτουν με τις περιπτώσεις ασθενών που τελικώς διαγνώστηκαν με καρκίνο (58 άτομα) ή με προκαρκινικές αλλοιώσεις (56 άτομα) αλλά και με τις περιπτώσεις υγιών ατόμων (94 άτομα). «Τα αποτελέσματα αυτά είναι πρώιμα και αφορούσαν μόνο τρεις μορφές καρκίνου. Απαιτείται σίγουρα περαιτέρω μελέτη αλλά τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι εντυπωσιακά» τόνισε η δρ Αντερσον. Η μελέτη δημοσιεύθηκε οnline στο επιστημονικό έντυπο FASEB, πρόκειται για την επιστημονική επιθεώρηση των Ομοσπονδιών των Αμερικανικών Εταιρειών Πειραματικής Βιολογίας.

Κλινική δοκιμή σε εξέλιξη

Η ακρίβεια της εξέτασης διερευνάται αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής στο Βασιλικό Νοσηλευτήριο του Μπράντφορντ σε ασθενείς για τους οποίους υπάρχει υποψία ότι πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού. Η ερευνητική ομάδα έχει ήδη υποβάλει αίτηση για κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας ενώ έχει δημιουργήσει και μια εταιρεία, την Oncascan, προκειμένου η τεχνολογία να αποτελέσει κάποια ημέρα ευρέως διαθέσιμο εμπορικό προϊόν.

Περιοχή του εγκεφάλου που κόβει απότομα την όρεξη

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μια περιοχή του εγκεφάλου, η οποία, αν διεγερθεί κατάλληλα, «κόβει με το μαχαίρι» την όρεξη των ζώων.

Η ομάδα αυτή των νευρώνων (εγκεφαλικών κυττάρων) φαίνεται να λειτουργεί σαν ένας κεντρικός «διακόπτης» για την όρεξη, φρενάροντας απότομα την επιθυμία για τροφή, όταν «ανάψει».

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι στο μέλλον η ανακάλυψή τους θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για την παχυσαρκία, αλλά και για την ανορεξία.

Οι ερευνητές του Τμήματος Βιολογίας και Βιολογικής Μηχανικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέηβιντ Άντερσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Nature Neuroscience», σύμφωνα με το BBC, πραγματοποίησαν πειράματα με ποντίκια.

Χρησιμοποιώντας δέσμες φωτός λέιζερ, ενεργοποίησαν τη συγκεκριμένη μικρή εγκεφαλική περιοχή και διαπίστωσαν ότι επήλθε πλήρης και απότομη διακοπή στην κατανάλωσης τροφής από τα πειραματόζωα.

«Ήταν απίστευτα εκπληκτικό. Ήταν σαν να πατάς ένα διακόπτη και αμέσως αυτό να εμποδίζει τα ζώα να τρώνε» δήλωσε ο Ντέηβιντ Άντερσον. «Αυτά τα κύτταρα αποτελούν το πρώτο καλά προσδιορισμένο εγκεφαλικό κέντρο που αναστέλλει την κατανάλωση τροφής. Είναι πιθανό ότι παρόμοια κύτταρα υπάρχουν και στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αν αυτό αποδειχτεί αλήθεια και διαπιστωθεί ότι όντως είναι δυνατό να εμποδίσουμε τους ανθρώπους να τρώνε, τότε μπορεί μια ημέρα να βρούμε τρόπους, ώστε να αναπτύξουμε θεραπείες για πολλές διαφορετικές διαταραχές της διατροφής» πρόσθεσε.

Το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες θα είναι να μελετήσουν πώς αυτή η κομβική ομάδα νευρώνων, η οποία βρίσκεται βαθιά «θαμμένη» στην αμυγδαλή του εγκεφάλου (περιοχή που επίσης ρυθμίζει τον φόβο και άλλα συναισθήματα), αλληλεπιδρά με άλλα ήδη γνωστά νευρικά κέντρα στον εγκέφαλο, τα οποία επίσης εμπλέκονται στην όρεξη και τη λήψη τροφής.

Οι 8 μυρωδιές που αυξάνουν την εγρήγορση και μειώνουν το στρες

Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη
Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Είναι γνωστό ότι η αίσθηση της όσφρησης είναι πολύ ισχυρή στον άνθρωπο και έχει αποδειχτεί ότι έχει τη δύναμη να του ξυπνήσει τις πιο μακρινές αναμνήσεις.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η επιτυχία και η διάδοση της αρωματοθεραπείας τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζατε όμως ότι υπάρχουν 8 ξεχωριστές μυρωδιές, που επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας με τέτοιον τρόπο, ώστε μας κάνουν να αισθανόμαστε αναζωογονημένοι και να βελτιώσουμε τη νοητική και ψυχολογική μας κατάσταση και διάθεση;

Δείτε ποιες είναι αυτές οι μυρωδιές:

Κιτρώδεις μυρωδιές

Μυρωδιές όπως αυτές του λεμονιού και του πορτοκαλιού μπορεί να δώσουν μια ώθηση στην ενέργειά σας και να σας θέσουν σε εγρήγορση ενώ θα σας κάνουν να νιώσετε γεμάτοι ενέργεια

Κανέλα

Το άρωμα της κανέλας μπορεί να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του εγκεφάλου, να βελτιώσει την πνευματική εγρήγορση, και ακόμη να ενισχύσει τη μνήμη μας. Έρευνα του 2009 που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση North American Journal of Psychology έδειξε ότι η κανέλα και η μέντα έκαναν τους συμμετέχοντες, οι οποίοι κλήθηκαν να οδηγήσουν επί πολλές ώρες στον δρόμο, να έχουν αυξημένη εγρήγορση και μειωμένο αίσθημα απογοήτευσης/κούρασης. Η μυρωδιά της κανέλας μπορεί να βοηθήσει εκείνους που οδηγούν μεγάλες αποστάσεις και μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για τη διατήρηση της εγρήγορσης και την μείωση των ατυχημάτων και των θανάτων στους δρόμους.

Γκρέιπφρουτ

Οι μυρωδιές που έχουν βάση το κίτρο, όπως είναι η μυρωδιά του γκρέιπφρουτ, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό. Έρευνα του 1995 που δημοσιεύθηκε στην ιαπωνική έκδοση της επιθεώρησης Journal of Psychopharmacology, έδειξε ότι το άρωμα κίτρου μειώνει το άγχος που προκαλείται από ανοσοκαταστολή, και αυξάνει την ήρεμη συμπεριφορά σε ποντίκια-πειραματόζωα. Επίσης, η μυρωδιά του γκρέιπφρουτ τις πρωινές ώρες “ξυπνάει” τον εγκέφαλο και ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας και εγρήγορσης.

Κολοκύθα: Αφροδισιακή μυρωδιά!

Σε έρευνα που διεξήχθη από το ερευνητικό ίδρυμα “Smell & Taste”, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 40% των αντρών ανταποκρίθηκε με ανεβασμένα ερωτικά συναισθήματα όταν στην μυρωδιά της κολοκύθα, ειδικά όταν συνδυάζεται με λεβάντα.

Λεβάντα

Αυτό το κατευναστικό και ηρεμιστικό άρωμα χρησιμοποιείται συνήθως σε σαπούνια, έλαια μπάνιου και απορρυπαντικά και θεωρείται ότι μειώνει το άγχος και ανακουφίζει από τον πόνο. Έρευνα του 2005 διαπίστωσε ότι το αρωματικό αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι αποτελεσματικό σε συνδυασμό με τεχνικές βελονισμού για τον πόνο στον αυχένα. Όταν το έλαιο λεβάντας συνδυαστεί με λεμονόχορτο και λευκό θυμάρι, προκαλεί ηρεμία, ανάταση και αναζωογόνηση.

Μέντα

Η μυρωδιά της μέντας είναι γνωστό ότι βελτιώνει την γνωστική μας μνήμη. Όταν χορηγείται είτε από το στόμα (μέσω τροφής) είτε από την μύτη (όσφρηση), η μυρωδιά της μέντας μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του ατόμου να θυμηθεί/αναγνωρίσει πρόσωπα, καθώς και να βελτιώσει τη συνολική εγρήγορση και ανταπόκρισή του σε διάφορα ερεθίσματα. Επίσης, έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2013 στην επιθεώρηση Journal of International Society of Sports Nutrition έδειξε πως όταν οι συμμετέχοντες έπιναν εμποτισμένο με μέντα νερό για 10 ημέρες, βελτίωσαν τα επίπεδα αντοχής τους στον πόνο.

Βανίλια: Χαλάρωση και ευχάριστες σκέψεις

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της συνόδου Χημικών Αισθήσεων (ISOT / JASTS 2004), οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μυρωδιά της βανίλιας αύξησε τα συναισθήματα της χαράς και της χαλάρωσης στους συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα μετρήθηκαν μέσω της “χαρτογράφησης” της διάθεσης των συμμετεχόντων, διαδικασία η οποία περιελάμβανε τα συναισθήματα που κυμαίνονται από την ευτυχία και την παρότρυνση μέχρι την απάθεια και τον εκνευρισμό.

Φρεσκοκομμένο γρασίδι

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια χημική ουσία που απελευθερώνεται από το φρεσκοκομμένο γρασίδι μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται χαρούμενοι και χαλαροί. Μάλιστα, η συγκεκριμένη μυρωδιά είναι τόσο ισχυρή ώστε επιστήμονες νευρολογίας δημιούργησαν ένα άρωμα για σπρέι χώρου που μοιάζει με τη μυρωδιά του φρεσκοκομμένου γρασιδιού.

Συναγερμός στο Πλατύ και στην ευρύτερη περιοχή! Τα κουνούπια ετοιμάζονται για επιδρομές… Τρόποι αντιμετώπισής τους

Μόλις αρχίσουν οι μεγάλες ζέστες, που φέτος καθυστέρησαν ασυνήθιστα πολύ στην Ελλάδα, θα ξεκινήσουν και τα κουνούπια τις γνωστές και ανελέητες επιδρομές τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αλλεπάλληλες εναλλαγές της θερμοκρασίας, που συνοδεύτηκαν από συχνές βροχοπτώσεις, έχουν προκαλέσει «νάρκη» στα κουνούπια.

Όπως εξηγεί ο βιολόγος και διδάκτωρ Υδροβιολογίας Σπύρος Μουρελάτος στην εφημερίδα Espresso του Σαββάτου, «…γενικά θα λέγαμε ότι η όλη συμπεριφορά τους είναι υποτονική, αφού οι συχνές βροχοπτώσεις συνοδεύτηκαν από μεγάλες εναλλαγές της θερμοκρασίας και τα κουνούπια θέλουν σταθερές συνθήκες».

Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη
Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Και προειδοποιεί για τις ημέρες που έρχονται: «Όταν υπάρξουν οι φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, τότε τα κουνούπια θα μάς… ορμήξουν. Κατά τόπους θα έχουμε για μικρό διάστημα ενόχληση. Όμως θα είναι παροδική, αφού εφαρμόζεται πρόγραμμα καταπολέμησης», καταλήγει ο Σπύρος Μουρελάτος.

 

Για να μην σας τσιμπάνε τα κουνούπια ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε!

Τα κουνούπια δεν είναι μόνο ενοχλητικά αλλά μεταδίδουν και επικίνδυνες ασθένειες όπως η ελονοσία και ο κίτρινος πυρετός.

Φαίνεται μάλιστα πως «προτιμούν» κάποιους από εμάς, καθώς μπορούν και εντοπίζουν συγκεκριμένες ουσίες στην επιφάνεια της επιδερμίδας μας.

Η διατροφή μας παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή, καθώς ορισμένες τροφές προσελκύουν και άλλες απωθούν το ενοχλητικό έντομο.

Δείτε τι πρέπει να αποφεύγετε για να γλιτώσετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

1. Αλκοόλ

Το αλκοόλ συμβάλλει στην άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος. Τα κουνούπια έχουν μια τάση να προτιμούν τους πιο… θερμόαιμους, οπότε καλό είναι να αποφεύγουμε το πολύ αλκοόλ το καλοκαίρι.

2. Μπανάνες

Μια ουσία που προσελκύει τα κουνούπια είναι το γαλακτικό οξύ, το οποίο παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας. Ωστόσο, οι τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο, όπως η μπανάνα, αυξάνουν την ποσότητα γαλακτικού οξέος που απελευθερώνεται από την επιδερμίδα.

3. Παγωτό

Είναι το απόλυτο καλοκαιρινό σνακ, όμως περιέχει αρκετό γάλα. Όπως είναι φυσικό, όλα τα γαλακτοκομικά συμβάλλουν στην παραγωγή περισσότερου γαλακτικού οξέος. Προτιμήστε λοιπόν τα σορμπέ, καθώς δεν περιέχουν γάλα.

untitledbbn5

Ποιόν αγαπούν περισσότερο τα κουνούπια;

Έχουμε όλοι μας παρατηρήσει πως τα συγκεκριμένα αιμοβόρα έντομα δείχνουν μια προτίμηση όσον αφορά τον “στόχο” που θα επιτεθούν π.χ. σε έναν χώρο που βρίσκονται 10 άτομα, ένα ή δύο από αυτά θα αποτελέσουν τον ιδανικό στόχο!

Υπάρχουν σε εξέλιξη πολλές διεθνείς έρευνες για την απομόνωση εκείνων των χημικών ουσιών από τις χιλιάδες που εκκρίνει το ανθρώπινο δέρμα, που έλκουν ή που απωθούν τα κουνούπια. Είναι διαπιστωμένο, ότι τα έλκει το γαλακτικό οξύ που περιέχει ο ιδρώτας και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε. Αυτό το τελευταίο τα αποπλανεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε ο ξηρός πάγος, δηλαδή οι παγίδες με κατεψυγμένο διοξείδιο του άνθρακα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές εναντίων τους.
   Επιβεβαίωσαν επίσης ότι τα κουνούπια προτιμούν εκείνους, που το δέρμα τους αποβάλλει μεγαλύτερη του μέσου όρου ποσότητα στεροειδών και χοληστερίνης.
Τα κουνούπια τα έλκει η γλυκιά οσμή, που μπορεί να είναι κολόνια, λακ μαλλιών ή αποσμητικό. Απέδειξαν επίσης ότι βρίσκουν πιο ελκυστικές τις έγκυες γυναίκες. Το κάτω μέρος του σώματος των εγκύων γυναικών έχει κατά 0,7 βαθμούς Κελσίου ψηλότερη θερμοκρασία από τις μη έγκυες: έτσι είναι πιο ελκυστικές αφ’ ενός λόγω της θερμοκρασίας, αφ’ ετέρου τις αυξημένες εκκρίσεις του δέρματος τους.

Τα κουνούπια λατρεύουν επίσης τους ανθρώπους που παράγουν υπερβολικά ποσά ορισμένων οξέων, όπως για παράδειγμα το ουρικό οξύ. Αυτές οι ουσίες προκαλούν τις οσφρητικές αισθήσεις των κουνουπιών με αποτέλεσμα να “προσγειώνονται” πάνω στα ανυποψίαστα θύματά τους.

Αλλά η διαδικασία της έλξης αρχίζει πολύ πριν από την προσγείωση. Επίσης ο κινούμενος άνθρωπος είναι πιο ελκυστικός, καθ’ ότι αυξάνεται ο ρυθμός της αναπνοής του, κι έτσι η εκπνοή μεγαλύτερης ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα.
 Τα κουνούπια μπορούν να μυρίσουν το γεύμα τους από μια εντυπωσιακή απόσταση μέχρι 50 χιλιομέτρων, ιδιαίτερα αν υποψιαστούν πως σε αυτή την ακτίνα εντοπίζεται και διοξείδιο του άνθρακα. Οι ενήλικες (και οι έγκυες) εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, οπότε γίνονται καλύτερος στόχος απ’ ότι τα μικρά παιδιά.

Η μετακίνηση και η θερμότητα προσελκύουν επίσης τα κουνούπια. Συνεπώς αν θέλετε να αποφύγετε μια πιθανή επίθεση κουνουπιών αποφύγετε τα νυχτερινά αθλήματα σε υπαίθρια γήπεδα, αφού το λαχάνιασμα από το τρέξιμο αλλά και το γαλακτικό οξύ που αναπόφευκτα θα εκκριθεί από τους ιδρωτοποιούς αδένες σας θα είναι μιας πρώτης τάξεως “πρόσκληση” για τα κουνούπια!

Από τα οπτικά ερεθίσματα επιβεβαίωσαν ότι τα σκούρα ρούχα, που απορροφούν το φως, έλκουν περισσότερο τα κουνούπια από τα λευκά ρούχα. Βέβαια, όταν χιλιάδες κουνούπια βουίζουν γύρω μας, δεν έχει την παραμικρή σημασία το χρώμα των ρούχων που φοράμε.

Απώθηση κουνουπιών με φυσικές μεθόδους

Δεν χρειάζεται να πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ και να ψωνίζεται «φιδάκια»,…σπρέι και σιτρονέλα προκειμένου να ξεφορτωθείτε τους νούμερο ένα καλοκαιρινούς σας εχθρούς, καθώς υπάρχουν φυσικά προϊόντα και μικρά tips που μπορούν να σας απαλλάξουν από τα κουνούπια για πάντα.

Για να διώξετε τα κουνούπια από το σπίτι σας μπορείτε να φυτέψετε δενδρολίβανο, φασκόμηλο, ευκάλυπτο, βασιλικό, δυόσμο, λεμονόχορτο, λεβάντα, σκόρδο ή γεράνι και να τοποθετήσετε τις γλάστρες σας κοντά στις πόρτες και στα παράθυρα. Όσοι από εσάς δεν το έχετε και πολύ με την κηπουρική μπορείτε να προμηθευτείτε τα αντίστοιχα αιθέρια έλαια και είναι σίγουρο πως τα κουνούπια θα εξαφανιστούν μιας και απεχθάνονται τις συγκεκριμένες μυρωδιές.

Τα κουνούπια έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα αρώματα που έχουν εκχυλίσματα λουλουδιών και φρούτων οπότε να αποφεύγεται να τα χρησιμοποιείται το καλοκαίρι. Παράλληλα φροντίστε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β1 η οποία κάνει αντιπαθητικό το σώμα σας στα κουνούπια και δεν σας πλησιάζουν. Οι τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως οι μπανάνες για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί πως το γαλακτικό οξύ που παράγεται μετά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο έλκει τα κουνούπια. Επίσης η κατανάλωση μπύρας αυξάνει τις πιθανότητες να προσελκύσουμε κουνούπια.

Για να μην έχετε πρόβλημα στα μπαλκόνια και τους κήπους σας, τοποθετείστε λαμπτήρες κίτρινου χρώματος καθώς δεν προσελκύουν τα κουνούπια. Στους εσωτερικούς χώρους φροντίστε να έχετε ανοιχτό τον ανεμιστήρα και το κλιματιστικό καθώς όσο μικρότερη είναι η θερμοκρασία του χώρου τόσο μειώνεται η δραστηριότητα των κουνουπιών. Επίσης μπορείτε να τοποθετήσετε στο δωμάτιο ένα πιάτο με κομμένες φέτες λεμονιού προκειμένου να μαζευτούν από πάνω τα κουνούπια και στη συνέχεια να τα απομακρύνεται. Επίσης τα κουνούπια έλκονται από τα σκούρα ρούχα που «δεσμεύουν» τη θερμότητα καθώς και από ρούχα με λουλουδάτα σχέδια ή έντονα χρώματα. Καλό είναι να φοράτε ανάλαφρα ρούχα με μακριά μανίκια τα οποία είναι άνετα και ανοιχτόχρωμα.

Αν κάνετε όλα τα παραπάνω και δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από τον καλοκαιρινό σας εφιάλτη μπορείτε να καταπραΰνετε την αίσθηση της φαγούρας με μία αλοιφή από ίσα μέρη νερό (ή ξίδι) και μαγειρική σόδα και να την εφαρμόσετε τοπικά στο σημείο που θέλετε. Επίσης μία πολύ καλή λύση είναι να τρίψετε επάνω στο σημείο όπου σας τσίμπησαν μία σκελίδα σκόρδο, φύλλα ματζουράνας, να ρίξετε λίγο χυμό λεμονιού ή χυμό αλόης. Τέλος, μπορείτε να απαλλαγείτε από την ενοχλητική φαγούρα εφαρμόζοντας τοπικά βαλσαμόλαδο.

Τώρα μπορείτε να εξαφανίσετε το όνομά σας από το διαδίκτυο

Τελεσίδικη είναι η δικαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία η Google αναγκάστηκε να λανσάρει μια φόρμα την οποία μπορούν να συμπληρώνουν οι Ευρωπαίοι χρήστες για να ζητούν την αφαίρεση συνδέσμων ή πληροφοριών από τη μηχανή αναζήτησης που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τους.

Πρόκειται για το “δικαίωμα των χρηστών στη λήθη”, απόφαση που πήρε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και υποχρεώνει τις μηχανές αναζήτησης να συμμορφώνονται σε σχετικά αιτήματα από τους χρήστες. Θα πραγματοποιείται έλεγχος για την αφαίρεση πληροφοριών που αφορούν κάποιον χρήστη και μπορεί να είναι άσχετες ή πλέον παρωχημένες, αλλά η Google τονίζει ότι πολλές φορές υπάρχουν στοιχεία για κάποιους που θα πρέπει να τα γνωρίζει ο κόσμος για το κοινό συμφέρον (π.χ. απάτες, εγκλήματα κλπ.).

Πατήστε ΕΔΩ για να κάνετε την αίτηση…

Μερικές αιτίες πονοκεφάλου που δεν φανταζόσουν ποτέ

Υποφέρεις από συχνούς πονοκεφάλους; Έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να φταίνε κάποια πράγματα στην καθημερινότητά σου γι ’αυτό; Διάβασε παρακάτω και θα δεις πως υπάρχουν 6 πράγματα που χρησιμοποιείς ή

κάνεις κάθε μέρα και μπορεί να σου προκαλούν ημικρανίες χωρίς να το ξέρεις. Το καλό είναι πως διορθώνονται πολύ εύκολα..

ponokefalos2

1. Το τηλέφωνό σου

 Το να βάζεις το τηλέφωνό σου μεταξύ αφτιού και ώμου για κλήσεις που διαρκούν περισσότερο από δύο λεπτά μπορεί να βλάψει το λαιμό σου και να οδηγήσει σε έντονους πονοκεφάλους. Χρησιμοποίησε hands-free ή ανοιχτή ακρόαση όποτε αυτό είναι εφικτό.

2. Η καρέκλα σου

Οι περισσότερες καρέκλες είναι κατασκευασμένες για άντρες που έχουν ύψος γύρω στο 1.72. Αν η καρέκλα σου είναι πολύ μεγάλη για σένα μπορεί να μη στηρίζει καλά την πλάτη σου με αποτέλεσμα να σου προκαλεί πονοκεφάλους.

3. Ο καφές σου

 Αν πίνεις πολλούς καφέδες μέσα στη διάρκεια της ημέρας και παραλείψεις ένα πρωινό τη “δόση” σου τότε κατά πάσα πιθανότητα θα έχεις προβλήματα πονοκεφάλου. Η λύση δεν είναι να κόψεις τον καφέ με τη μία αλλά να τον μειώσεις σταδιακά πίνοντας ντεκαφεϊνέ.

4. Ο υπολογιστής σου

 Αν κάθεσαι με τις ώρες μπροστά από μία οθόνη θα δημιουργηθεί πρόβλημα στα μάτια σου και κατά συνέπεια στο κεφάλι σου. Αγόρασε ένα προστατευτικό οθόνης (αν δεν το έχει από μόνο του ο υπολογιστής σου) και κάποιες φορές προσπάθησε να κοιτάς κάπου αλλού πέρα από την οθόνη για να ξεκουράζεται το βλέμμα σου.

5. Οι τεμπέλικες Κυριακές σου

 Ξύπνα 2-3 ώρες αργότερα από την ώρα που έχεις συνηθίσει να ξυπνάς τις καθημερινές και μπορεί να έχεις ημικρανίες. Ακόμα και τα Σαββατοκύριακα προσπάθησε να ξυπνάς την ώρα που ξυπνάς τις καθημερινές.

6. Η τσάντα σου

 Αν η τσάντα σου ζυγίζει περισσότερο από 5 κιλά μπορεί να σου προκαλέσει προβλήματα στον αυχένα και κατά συνέπεια να σου φέρει πονοκέφαλο. Ελάφρυνέ την όσο γίνεται ή μοίρασε τα πράγματά σου σε δύο τσάντες και κράτα από μία τσάντα σε κάθε σου χέρι.