Αρχική Blog Σελίδα 16939

TO ΕΛΛΗΝΙΚΟ DNA – ένα μοναδικό φαινόμενο που υποκλίνεται όλος ο κόσμος!

Πέρασαν 46.000- 59.000 χρόνια από τότε που ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίστηκε στον ελλαδικό χώρο, ωστόσο, χάρη στις αναλύσεις του DNA, έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε για την ταυτότητα των Ελλήνων.

Εντυπωσιακά στοιχεία αποκαλύπτουν μέρα με τη μέρα οι γενετικές έρευνες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και σε άλλα ευρωπαϊκά ιδρύματα, συμπληρώνοντας το παζλ για την καταγωγή των Ελλήνων. Τα πιο σύγχρονα επιστημονικά στοιχεία για τη γενετική σύσταση των σημερινών κατοίκων της Ελλάδας παραθέτει στο βιβλίοτου «Η γενετική ιστορία της Ελλάδας – Το DNA των Ελλήνων» ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στη συγκεκριμένη έρευνα.

Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσιάζει είναι ότι οι Έλληνες όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν γενετικά από άλλους λαούς, αλλά αντίθετα μετέδωσαν το DNA τους και στην υπόλοιπη Ευρώπη! Μάλιστα, το ελληνικό γενετικό υλικό «μοιάζει» πολύ με αυτό των Ιταλών (σ.σ. una fazza una razza), λιγότερο με των Γάλλων και με ένα ποσοστό των Ισπανών, όχι όμως και με των Τούρκων (σ.σ. προφανώς των αυθεντικών που ζουν στα βάθη της Ανατολίας με καταγωγή από την κινεζική επικράτεια και όχι αυτούς που ζουν στα παράλια και τον Πόντο και είναι ελληνογενείς), όπως θα περίμενε κανείς λόγω της τουρκικής κατοχής.

Εντυπωσιακό είναι ότι το DNA των σύγχρονων Ελλήνων δείχνει καταγωγή από τη Νεολιθική εποχή και άμεση συνέχεια με αυτό των αρχαίων Ελλήνων, χωρίς να έχει υποστεί ιδιαίτερες προσμείξεις και, επιπλέον, το ενδεχόμενο οι αρχαίοι Ελληνες να είχαν φτάσει στην… Αμερική αιώνες προτού ο Κολόμβος φιλήσει το χώμα των «Δυτικών Ινδιών» εξετάζεται σήμερα ως πολύ πιθανό από τους επιστήμονες.

Στο βιβλίο του, εκτός από την παράθεση δεδομένων, ο καταξιωμένος επιστήμονας συγκρίνει τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων με αντίστοιχα στοιχεία λαών της Βαλκανικής, της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. «Η DNA υπογραφή των Ελλήνων αντικατοπτρίζει, ακόμη και σήμερα, την εξάπλωση των αρχαίων Ελλήνων και αποδεικνύει τη συνέχεια των Ελλήνων στο χώρο και στο χρόνο», επισημαίνει στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Οι εκπλήξεις της γενετικής

Οι νέες έρευνες, που βασίζονται στη μελέτη του DNA και όχι στις αναλύσεις αίματος όπως παλιότερα, οδηγούν σε πιο έγκυρα συμπεράσματα και αναμένεται να δώσουν νέες πληροφορίες για το γενετικό υλικό των Ελλήνων, εκτιμά ο κ. Τριανταφυλλίδης. «Το γεγονός ότι απέχουμε γενετικά από τους Σλάβους το είχαμε διαπιστώσει και
παλιότερα, μελετώντας τις ομάδες αίματος. Πλέον έχουμε στοιχεία από 300.000 γονίδια και γενετικούς δείκτες για να αποδείξουμε ότι δεν ισχύουν, για παράδειγμα, ισχυρισμοί όπως ότι οι Ελληνες έχουν αφρικανική καταγωγή, όπως είχαν υποστηρίξει εσφαλμένα, τελικά, οι Σκοπιανοί», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Προσθέτει ότι με ενδιαφέρον αναμένονται και τα αποτελέσματα μελλοντικών μελετών. «Οι Σουηδοί επιστήμονες μελέτησαν οστά σε τάφους στη νότια Σουηδία και διαπίστωσαν ότι κάτοικοι των Μυκηνών είχαν φτάσει εκεί χιλιάδες χρόνια πριν, μεταφέροντας όχι μόνο πολιτιστικά αγαθά, αλλά και πλοία, καθώς και το γενετικό υλικό τους. Αυτό ξεφεύγει από όλα όσα ξέραμε ώς τώρα», αναφέρει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Νέους δρόμους, σύμφωνα με τον ίδιο, για τη διάγνωση και θεραπεία πολλών ασθενειών, ανοίγουν η αποκρυπτογράφηση του γενετικού κώδικα και η πρόσφατη ανακάλυψη ομάδας ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ, με επικεφαλής τον καθηγητή Γενετικής Γιάννη Σταματογιαννόπουλο. «Η τελευταία ανακάλυψη αφορά ένα δεύτερο γενετικό κώδικα μέσα στο DNA, που περιέχει πρόσθετες πληροφορίες που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες διαβάζουν τον κανονικό κώδικα του DNA και εξηγούν τις μεταλλάξεις του από άποψη υγείας. Σήμερα, η πρόκληση είναι να βρούμε τις εφαρμογές στην Ιατρική, ώστε να γίνεται μοριακή διάγνωση για χιλιάδες ασθένειες. Πρέπει όμως να οριστούν με νόμο οι προδιαγραφές, όπως ισχύει διεθνώς», καταλήγει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Στο βιβλίο του, παντρεύει τη Γενετική με την Ιστορία, την Αρχαιολογία, τη Γλωσσολογία, την Ανθρωπολογία, την Παλαιοντολογία και τη Μυθολογία, δίνοντας επιστημονικές απαντήσεις σε ερωτήματα για την ταυτότητα και την καταγωγή των σημερινών κατοίκων της Ελλάδας.

Το ελληνικό DNA μέσω Αξιού και Δούναβη

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα των πολυετών μελετών του γενετικού υλικού των Ελλήνων είναι ότι οι Έλληνες μετέφεραν τον πολιτισμό τους και το DNA τους στη Δυτική Ευρώπη, μέσω της κοιλάδας του Αξιού και κατόπιν του Δούναβη. Η μετακίνηση των εποίκων ξεκίνησε δηλαδή από τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

«Συγκρίνοντας το DNA των κατοίκων της Ελλάδας και ειδικότερα της Πελοποννήσου, με το DNA των κατοίκων της νότιας Ιταλίας, διαπιστώνεται ότι σε μεγάλο ποσοστό είναι ίδιο. Η γενετική συμβολή των Ελλήνων στη γενετική σύσταση των σημερινών κατοίκων της Σικελίας και της Νότιας Ιταλίας ανέρχεται στο 37,3% και 10%, αντίστοιχα. Είναι γνωστό ότι οι περιοχές της Μεγάλης Ελλάδας, στη νότια Ιταλία, αποτελούνται κυρίως από ελληνικούς πληθυσμούς, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το γενετικό αποτύπωμα εξακολουθεί να αποκαλύπτεται σήμερα, μετά από 2.500 χρόνια!», παρατηρεί ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Οπως περιγράφει, οι επιστήμονες δίνουν μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι μετά από δεκάδες έρευνες δεν ανακαλύφθηκε μογγολική προέλευση στο DNA των Ελλήνων. Εξηγεί ότι, παρά την τουρκική κατοχή στην Ελλάδα, δεν αποδεικνύεται, όπως αναμενόταν, κάποια σχέση στο DNA των δύο λαών. Το ελληνικό DNA δεν έχει επηρεαστεί ούτε στο ελάχιστο, ενώ το ίδιο δεν ισχύει, για παράδειγμα, για τους σημερινούς Ισπανούς, οι οποίοι σε σημαντικό ποσοστό έχουν αραβική γενετική προέλευση.
Εκτός από τους Τούρκους, και οι Βούλγαροι, Σλάβοι της ΠΓΔΜ και Αλβανοί διαφέρουν στη γενετική τους σύσταση από τους Έλληνες. Επιπλέον, τα γενετικά δεδομένα απορρίπτουν ως εσφαλμένη τη θεωρία του Φαλμεράυερ περί της καταγωγής των Ελλήνων, οι οποίοι αποδεικνύεται ότι ομαδοποιούνται γενετικά με ευρωπαϊκούς λαούς.

Πηγή: Agelioforos.gr

Untitled-1

Διαβάστε και την παρακάτω σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε προ λίγων μηνών και στην οποία συμμετέχει με ερευνητές και τοΤμήμα Μοριακής Βιολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης :

Επιστημονική έρευνα δείχνει πως οι Μινωίτες ήταν Ευρωπαίοι και γενετικά παρόμοιοι με τους σημερινούς Κρητικούς

Οι Μινωίτες ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι και ήταν αυτόχθονες κάτοικοι της Κρήτης. Δηλαδή οι σημερινοί Κρήτες είναι απόγονοι των Μινωιτών! Η είδηση αυτή κάνει ήδη το γύρο του κόσμου μέσω του διάσημου επιστημονικού περιοδικού «Ναture», το οποίο δημοσιεύει τα αποτελέσματα της έρευνας με τίτλο «Ευρωπαϊκός ο πληθυσμός στην Κρήτη της Μινωικής εποχής του Χαλκού».

Οι αναλύσεις σε οστά Μινωιτών 4.500 χρόνια πίσω, που βρέθηκαν σε σπήλαιο στον Άγιο Χαράλαμπο το 1976 στο Οροπέδιο Λασιθίου, σύμφωνα με το neakriti.gr, δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία ότι οι αρχαίοι κάτοικοι του νησιού μας ήταν απόγονοι Νεολιθικών Ευρωπαϊκών πληθυσμών, οι οποίοι μάλιστα και αυτό είναι το δεύτερο εντυπωσιακό εύρημα της επιστημονικής μελέτης, βρίσκονται σε αδιατάρακτη συνέχεια στους σημερινούς πληθυσμούς της Δυτικής Ευρώπης και κυρίως και με τους κατοίκους της περιοχής του Οροπεδίου Λασιθίου, άρα με την πλειοψηφία των σημερινών κατοίκων της Κρήτης.

Τι λέει ο συντονιστής της έρευναςΟμάδα ερευνητών από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής χρησιμοποίησε ανάλυση μιτοχονδριακού DNA από Μινωικούς σκελετούς, προκειμένου να προσδιορίσει την καταγωγή αυτών των αρχαίων προγόνων μας. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύθηκαν στην Επιστημονική Επιθεώρηση Nature Communications στο τεύχος που κυκλοφόρησε στις 14 Μαΐου.

Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της ανάλυσης του DNA ως εργαλείου για την κατανόηση της ιστορίας και της προ-ιστορίας των Ελλήνων ανέφερε ο Καθηγητής Ιατρικής και Επιστημών Γονιδιώματος του Πανεπιστημιου Ουάσιγκτον, κ. Γεώργιος Σταματογιαννόπουλος που ήταν ο συντονιστής της έρευνας.
«Πριν από περίπου 9.000 χρόνια, υπήρξε εκτεταμένη μετανάστευση ανθρώπων της Νεολιθικής Εποχής από περιοχές της Ανατολίας που αντιστοιχούν σήμερα σε μέρη της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής. Τότε έφτασαν στην Κρήτη και οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού. Η ανάλυση μιτοχονδριακού DNA που πραγματοποιήσαμε και η σύγκριση με άλλους πληθυσμούς, δείχνει ότι οι Μινωίτες έχουν την ισχυρότερη γενετική συσχέτιση με πληθυσμούς της Νεολιθικής Εποχής καθώς και
με αρχαίους αλλά και σύγχρονους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα με τον πληθυσμό της Κρήτης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, ο Μινωικός πληθυσμός αναπτύχθηκε πριν από 5.000 χρόνια στην Κρήτη από προγόνους που κατοικούσαν στο νησί ήδη και είχαν φτάσει εκεί 4.000 χρόνια νωρίτερα», αναφέρει ο κ. Σταματογιαννόπουλος.
Στη συνέχεια προσθέτει: «Οι γενετικές αναλύσεις παίζουν έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην πρόβλεψη και την προστασία της υγείας του ανθρώπου. Η μελέτη μας υπογραμμίζει το γεγονός ότι η ανάλυση του DNA μπορεί να μας βοηθήσει όχι μόνο να έχουμε ένα πιο υγιές μέλλον αλλά να κατανοήσουμε και την ιστορία μας. Παρόμοιες έρευνες θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε τις γενετικές σχέσεις μεταξύ Μινωιτών και Μυκηναίων και μεταξύ των Ελληνικών φυλών της Κλασσικής Ελλάδας».

Η έρευνα

Η ομάδα των ερευνητών καταλήγει ότι ο Μινωικός πολιτισμός αναπτύχθηκε από αυτόχθονες κατοίκους της Κρήτης κατά την Εποχή του Χαλκού, οι οποίοι ήταν απόγονοιτων πρώτων ανθρώπων που αποίκισαν το νησί, 9.000 χρόνια περίπου πριν από σήμερα.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δείγματα από σκελετούς 37 ατόμων που βρέθηκαν σε μια σπηλιά στο οροπέδιο του Λασιθίου στην Κρήτη. Μιτοχονδριακό DNA από τα δείγματα αυτά συγκρίθηκε με αλληλουχίες από άλλους 135 σύγχρονους και αρχαίους ανθρώπινους πληθυσμούς.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι το μιτοχονδριακό DNA των Μινωιτών δεν έχει ομοιότητες με τους Αιγύπτιους, Λίβυους και άλλους Αφρικανικούς πληθυσμούς.

Αντίθετα, οι Μινωίτες έχουν μεγάλη γενετική ομοιότητα με τους σύγχρονους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Μάλιστα, η ανάλυση έδειξε υψηλό ποσοστό συγγένειας των Μινωιτών με τον σύγχρονο πληθυσμό της Κρήτης αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η μελέτη αυτή κατέστη δυνατή χάρη στη δραματική πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στις τεχνολογίες ανάλυσης αρχαίων γονιδιωμάτων καθώς και στις νέες αλγοριθμικές τεχνικές πουεπιτρέπουν την στατιστική επεξεργασία δεκάδων χιλιαδών γενετικών αλληλουχιών με μεγάλη ταχύτητα.

Οι υπεύθυνοι για τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων, κ. Περιστέρα Πάσχου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και ο κ. Πέτρος Δρινέας, Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Rensselaer στις ΗΠΑ συμπληρώνουν: «Συγκρίναμε τις γενετικές αλληλουχίες των Μινωιτών με περισσότερα από 14.000 άτομα, κάτι που θα ήταν υπολογιστικά εξαιρετικά χρονοβόρο πριν από μόλις λίγα χρόνια. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις στατιστικές μας αναλύσεις, η γενετική πληροφορία που περιέχεται στο μιτοχονδριακό DNA των Μινωιτών και έχει μεταβιβαστεί από τις μητέρες στα παιδιά από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, είναι ακόμη εμφανής στους σύγχρονους κατοίκους του οροπεδίου του Λασιθίου».

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη μελέτη είχε ο κ. Μανώλης Μιχαλοδημητράκης, Καθηγητής Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο οποίος συντόνισε την αναγνώριση και συλλογή των αρχαίων οστών που χρησιμοποιήθηκαν για την εξαγωγή του DNA. Μεγάλη ήταν η συμβολή του εκλιπόντος αρχαιολόγου Νίκου Παπαδάκη, ο οποίος ως Διευθυντής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Αγίου Νικολάου υπήρξε θερμός υποστηρικτής της μελέτης. Ο αρχαιολόγος Δρ. Βασιλάκης και η ανθρωπολόγος Δρ McGeorge παρείχαν τα οστά που αποτέλεσαν το αντικείμενο της έρευνας.

www.awakengr.com
Πηγή: protothema.gr
ethraki.com
thesecretrealtruth
kalyterotera.gr

Xαμομήλι. Ένας φυσικός σύμμαχος της υγείας και της ομορφιάς

Tαπεινό σε εμφάνιση, αλλά με μια τεράστια γκάμα φαρμακευτικών ιδιοτήτων, είναι ένα από τα πιο πολύτιμα για τον άνθρωπο θεραπευτικά φυτά, ενώ αποτελεί άριστη επιλογή για τη φροντίδα της επιδερμίδας και των μαλλιών.

Fot Φωτεινή 2 1
Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη


Το Χαμομήλι, ή Χαμοπούλα, (Marticaria Chamemilla) πήρε το όνομα του από το άρωμά του (μήλο του εδάφους) και ο πρώτος που αναφέρει τις ευεργετικές του ιδιότητες είναι ο Ιπποκράτης (460-370 π. Χ.), ο πατέρας της Ιατρικής που το θεωρούσε εμμηναγωγό και φάρμακο κατά της υστερίας. Είναι μονοετής πόα της οικογένειας των Συνθέτων ή Κομποζίτων (δικοτυλήδονα), η επιστημονική ονομασία του είναι Chamomilla. Η πιο γνωστή ποικιλία του χαμομηλιού που φύεται και ευδοκιμεί στην Μεσόγειο και ιδίως στην Πελοπόννησο, είναι η Chamomilla recutita.

Έχει λεπτά φύλλα, δις ή τρις πτεροσχιδή, σε προμήκη τμήματα, τ’ άνθη του σχεδόν τριχοειδή σχηματίζουν μοναχικά κεφάλια, με ανθίδια λευκά γλωσσοειδή, σχηματισμένα γύρω από το κεντρικό κίτρινο στέλεχος του άνθους, κωνικό προεξέχοντα ταξιανθικό τους δίσκο, που είναι σχηματισμένος από πολύ μικρά σωληνοειδή άνθη.Το χαμομήλι έχει επίσης ονομαστεί «γιατρός των φυτών», γιατί όπου φύεται, το ριζικό του σύστημα βοηθάει όλα τ’ ασθενικά φυτά που φύονται μαζί του.
Είναι φυτό που φθάνει σε ύψος από 0,05 έως και 0,60 εκατοστά περίπου. Αποτελείται από πολυκλαδικό όρθιο και λείο βλαστό. Η άνθηση αρχίζει τον Απρίλιο και διαρκεί μέχρι και τον Ιούνιο. Από το φυτό συλλέγονται μόνον τ’ άνθη, όταν ανοίξουν καλά και πριν αρχίσουν να πέφτουν τα πέταλά των. Στην συνέχεια αποξηραίνονται σε σκιερό ή σκοτεινό μέρος και συσκευάζονται συνήθως αεροστεγώς για να διατηρηθούν όσο το δυνατόν πιο περισσότερο οι ουσίες που περιέχονται στα συλλεγόμενα άνθη.

Συγκομιδή χαμομηλιού στο Πλατύ Ημαθίας.
Συγκομιδή χαμομηλιού στο Πλατύ Ημαθίας.

H προέλευσή του

Oι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με ιστορικά δεδομένα, με αυτό αντιμετώπιζαν αποτελεσματικά τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος, ενώ ο Iπποκράτης το θεωρούσε θαυματουργό για τη θεραπεία πολλών ενοχλημάτων και παθήσεων. Yπάρχουν δύο είδη χαμομηλιού, το γερμανικό και το ρωμαϊκό. Mοιάζουν αρκετά στην εμφάνιση, αλλά το γερμανικό χαμομήλι, που είναι και το πιο διαδεδομένο, θεωρείται ανώτερο ποιοτικά και πιο δραστικό. Για να είναι πιο ισχυρά τα δραστικά του συστατικά, πρέπει η συγκομιδή του να γίνεται λίγες μέρες αφού ανοίξουν τα λουλούδια του και κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες.
Iδιότητες
Tο έγχυμα αλλά και το αιθέριο έλαιο του φυτού παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση της ερεθισμένης επιδερμίδας, ενώ ενδείκνυνται για το ντεμακιγιάζ και την καταπράυνση της περιοχής των ματιών. Eίναι ιδανικά ακόμη και για τις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες ή την επιδερμίδα των μωρών. Tο έγχυμα του φυτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον καθαρισμό πληγών, προκειμένου να αποφύγουμε πιθανή μόλυνση, αλλά και για την επίσπευση της επούλωσής τους. Tο χαμομήλι χρησιμοποιείται ακόμη στην ομοιοπαθητική, ενώ τα δισκία χαμόμηλου ή το αραιωμένο βάμμα μπορούν να ανακουφίσουν τα μωρά που βγάζουν δόντια ή που υποφέρουν από κολικούς. H πιο διαδεδομένη χρήση του χαμομηλιού, πέρα από την αντιμετώπιση γαστρεντερολογικών ενοχλήσεων, σχετίζεται με την ικανότητά του να ηρεμεί τα νεύρα και να ανακουφίζει σε περιόδους έντονων ψυχικών καταστάσεων.
Δραστικά συστατικά
Φλαβονοειδή (απιγενίνη, λουτεολίνη κλπ.) : Mε αντιοξειδωτικές ιδιότητες, κατά του σχηματισμού ελευθέρων ριζών, οι οποίες συμβάλλουν στη διαδικασία της γήρανσης.
Tανίνες : Αντισηπτική και αντιερεθιστική δράση.
Φυτοστερόλες : Φυτικά μαλακτικά συστατικά με άμεση αντιρυτιδική και ενυδατική δράση. Eπίσης, βελτιώνουν τον τόνο της επιδερμίδας.

Πώς χρησιμοποιείται

• Πρησμένα μάτια. Φροντίστε να φυλάτε πάντα στην κατάψυξη τα χρησιμοποιημένα φακελάκια με χαμομήλι. Aφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για 3 λεπτά και μετά ακουμπήστε τα πάνω στα κλειστά βλέφαρα. H τανίνη του χαμομηλιού περιορίζει το πρήξιμο.

• Kομπρέσες με αφέψημα χαμομηλιού. Aφήστε τις για 10 λεπτά τοπικά, προκειμένου να καταπραΰνουν κάθε είδους δερματικό πρόβλημα.

DSC05605
Παραγωγή αιθέριου έλαιου χαμομηλιού στο κτήμα Μελίτιμος στο Πλατύ Ημαθίας. Το χαμομήλι είναι το μοναδικό φυτό που παράγει αιθέριο έλαιο μπλέ χρώματος.

• Για το ερεθισμένο πρόσωπο. Bράστε 1 κουταλιά άνθη χαμομηλιού σε 150 ml νερό. Το κατεβάζετε από τη φω-τιά και το αφήνετε για 15 λεπτά πριν το σουρώσετε. Στη συνέχεια, το αφήνετε να κρυώσει και προσθέτετε 2 σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας. Κάντε με αυτό το μείγμα κομπρέσες στο πρόσωπο για να καταπραΰνετε την ερεθισμένη επιδερμίδα. (Προσοχή όμως, όχι πάνω στα μάτια.)

• Για καθημερινό ρόφημα. Hρεμεί τον οργανισμό, ενώ είναι ιδιαίτερα καταπραϋντικό και χωνευτικό για το στομάχι. Aντιμετωπίζει το στρες και την αϋπνία (σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να το πίνετε λίγο πριν τον ύπνο).

• Στο μπάνιο. Bράζετε 1 λίτρο νερό με μια γεμάτη χούφτα χαμομήλι, το κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε για 15 λεπτά. Ύστερα το σουρώνετε και ρίχνετε το αφέψημα στην μπανιέρα, την οποία θα έχετε γεμίσει με νερό. Bυθίζετε το σώμα σας στο νερό και χαλαρώνετε. Tο μπάνιο αυτό θα σας ξεκουράσει και θα σας ηρεμήσει από το στρες, ενώ θα καταπραΰνει και πιθανούς ερεθισμούς στο δέρμα.

chamomili-22• Για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ. Aνακατέψτε 2 κουταλιές φρέσκο γάλα με 2 κουταλιές αφέψημα χαμομηλιού. Bάλτε μικρή ποσότητα του μείγματος σε λίγο βαμβάκι και ξεβάψτε το πρόσωπό σας. Mόλις τελειώσετε με τον καθαρισμό, πλύντε το πρόσωπο με νερό.

• Για τα μαλλιά. Παλιότερα ήταν πολύ διαδεδομένο το τελευταίο ξέβγαλμα των μαλλιών στο λούσιμο να γίνεται με νερό στο οποίο θα έχετε προηγουμένως βράσει γερμανικό χαμομήλι, για να αποκτήσουν τα μαλλιά ανοιχτές ανταύγειες και λάμψη. Iδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, με την έντονη ηλιοφάνεια που επικρατεί, η μέθοδος αυτή θεωρείται ακόμη πολύ αποδοτική για τα φυσικά ανοιχτά καστανά ή ξανθά μαλλιά. Mπορείτε ακόμη στο αφέψημα του χαμομηλιού που θα έχετε φτιάξει να προσθέστε 4 σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεμονιού και να χρησιμοποιήσετε το μείγμα αυτό για να ξεβγάλετε τα μαλλιά σας (εφόσον είναι φυσικά και όχι βαμμένα). Έτσι, θα τους δώσετε λάμψη και θα φωτίσετε το χρώμα τους.

• Στα καλλυντικά. Tο χαμομήλι χρησιμοποιείται για τις ευεργετικές απαλυντικές και καταπραϋντικές ιδιότητές του στο δέρμα, κυρίως δε σε προϊόντα καθαρισμού, ντεμακιγιάζ, αλλά και ενυδάτωσης.

chamomili-2Στο δέρμα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση μολύνσεων και για τη φροντίδα ελκών. Επίσης βοηθά στη θεραπεία της μαστίτιδας. Επίσης χάρη στις καταπραϋντικές και βακτηριοκτόνους ιδιότητες του ανακουφίζει από το αντιαισθητικό «κριθαράκι» μετά από συνεχείς πλύσεις με αφέψημα χαμομηλιού. Όταν το αναμείξουμε με λάδι και ρίγανη, και το ζεστάνουμε στην φωτιά, κάνει για εντριβές, γιατί είναι πυρωτικό και ανακουφίζει τους πόνους.
Αν από την εποχή της εφηβείας σας ταλαιπωρείστε με την ακμή και τα σπυράκια, βράστε λίγο χαμομήλι, αφού καθαρίσετε καλά το πρόσωπό σας με νερό και σαπούνι, απλώνετε επάνω το χαμομήλι, χλιαρό.
Αφήστε το για είκοσι λεπτά και μετά ξεπλύνετε καλά. Μπορείτε να το κάνετε κάθε δύο ημέρες, έως ότου δείτε αποτελέσματα.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου, απομόνωσαν από ούρα εθελοντών που έπιναν χαμομήλι για αρκετές εβδομάδες, ουσίες που δείχνουν ότι το χαμομήλι είναι χρήσιμο κατά του κρυολογήματος και κατά των μυϊκών σπασμών, που είναι υπεύθυνοι για τις κράμπες και τους πόνους της περιόδου.
Η πρώτη ουσία είναι το ιππουρικό οξύ που έχει τεράστια αντιφλεγμονώδη δράση. Η δεύτερη είναι η γλυκίνη που μειώνει κατά πολύ τους μυϊκούς σπασμούς.
Σημαντικό στα ευρήματα τους, είναι το γεγονός ότι οι δύο ωφέλιμες ενεργές ουσίες παρέμειναν ψηλές στο αίμα ακόμη και δύο εβδομάδες μετά που σταμάτησαν να πίνουν χαμομήλι. Αυτό δείχνει ότι το χαμομήλι μπορεί να έχει παρατεταμένη μακροχρόνια χρήσιμη δράση.
Επισημαίνεται ότι άτομα που είναι αλλεργικά στα φυτά γένους αμβροσία και στο χρυσάνθεμο, μπορεί να είναι αλλεργικά και στο χαμομήλι και για το λόγο αυτό πρέπει να το αποφεύγουν. Έχουν περιγραφεί περιπτώσεις έντονων αλλεργικών αντιδράσεων σε άτομα που έπιναν τσάι από χαμομήλι.
Επίσης το χαμομήλι μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση σιδήρου από το έντερο. Έτσι ασθενείς που πάσχουν από έλλειψη σιδήρου ή που παίρνουν σίδηρο πρέπει να ξέρουν για τη σχέση χαμομηλιού και απορρόφησης σιδήρου.
Το χαμομήλι μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα εξ επαφής, ιδιαίτερα αν κάνετε ηλιοθεραπεία σε υγρά λιβάδια χαμομηλιού.

Ροδάκινο: ένα τοπικό μας φρούτο θησαυρός διατροφής και υγείας!

Απο την Φωτεινή Α. Κασσαβέτη
Απο την Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Το ροδάκινο είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, καθώς προσφέρει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών. Το ροδάκινο ήρθε στην Ευρώπη πιθανότατα από την Κίνα περίπου το 100 μ.Χ. και γρήγορα κατέκτησε όλο τον κόσμο καθώς η ροδακινιά είναι το πιο δημοφιλές οπωροφόρο δέντρο για καλλιέργεια μετά τη μηλιά. Αποκλειστικά καλοκαιρινό, δροσερό, ζουμερό και γεμάτο άρωμα φρούτο, το ροδάκινο θεωρείται το φρούτο της αγνότητας και της αθανασίας, σύμφωνα με κάποιες ανατολίτικες παραδόσεις.

Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία

Το ροδάκινο περιέχει σύμπλεγμα βιταμινών κυρίως C και Ε που δρουν προστατευτικά για το γαστρεντερικό, ενισχύει το ανοσοποιητικό, είναι καλό διουρητικό και υπακτικό. Περιέχει επίσης πρωτεϊνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, φώσφορο, βιοτίνη, σίδηρο και ασβέστιο.

Διατροφικά στοιχεία ανά 100g
Θερμίδες 40 kcal
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 11g    3%
– Σάκχαρα 8 g
– Φυτικές ίνες 2.1 g          6%
Λίπος 0 g                             0%
Πρωτείνη 1 g                      2%
Βιταμίνη Α 5,1 mcg          1%
Βιταμίνη C 6.1 mg            7%
Ασβέστιο 8 mg                  1%
Σίδηρος 0.09 mg             4%
Κάλιο 194 mg                    6%
Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τις U.S συνιστώμενες ημερήσιες συστάσεις για ενήλικες.
ΠΗΓΗ: Diet Analysis Plus

IMG_0826

 

Οφέλη για τον οργανισμό

– Μειώνει την LDL-χοληστερόλη

– Δρα ως ηρεμιστικό και αγχολυτικό.
– Ιδανικό για όσους βρίσκονται σε δίαιτα καθώς προσφέρει λίγες θερμίδες μόλις 40 στα 100γρ. καθόλου λίπος και μεγάλη ποσότητα βιταμινών.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι το ροδάκινο είναι ένα από τα πλουσιότερα σε νερό, φρούτα, καθώς αποτελείται κατά 89% από νερό. Επομένως ενυδατώνει το σώμα, την επιδερμίδα, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι πολύτιμο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος.

Eκτός όμως από τα πολύτιμα συστατικά που προσφέρει στον οργανισμό, χρησιμοποιείται και ως καλλυντικό.

Επίσης χάρη στην περιεκτικότητα του σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, το ροδάκινο είναι κατάλληλο για όσους έχουν άγχος, υπερένταση και νιώθουν κόπωση. Δρα ως ηρεμιστικό και αγχολυτικό.

Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι η φύση δια μέσου των τροφίμων της, ιδιαίτερα με τα φρούτα, δεν μας προσφέρει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την επιβίωσή μας. Μας δίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που μας θωρακίζουν και μας προστατεύουν από νοσήματα φθοράς, αυξάνοντας έτσι το προσδόκιμο επιβίωσης.

Στην αγορά θα βρείτε πολλές ποικιλίες ροδάκινων, όπως οι γιαρμάδες, τα νεκταρίνια, τα λευκόσαρκα ροδάκινα κ.α.. αντίστοιχες είναι και οι διαφορές στη γεύση και το άρωμα.

Τα ροδάκινα συλλέγονται από τον Ιούνιο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Ο καλύτερος τρόπος είναι να καταναλώνονται φρέσκα, μπορούν όμως να γίνουν εξίσου γευστικές μαρμελάδες, λικέρ, κομπόστα.

 

Βίντεο – Όταν ο Θεός μοίραζε τον κόσμο… (Ρώσικο ανέκδοτο για την …Ελλάδα!)

Αυτό το ανέκδοτο το έχει πει παλιά ο πρέσβης της Σοβιετικής Ένωσης στην τηλεόραση. Κυκλοφορεί πολύ στη Ρωσία.Έγινε βιντεάκι με μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου. Απολαύστε το!

 

Σκύλος λιποθύμησε από την χαρά του όταν ένα μέλος της οικογένειας επέστρεψε μετά από δύο χρόνια (Video)

Δείτε το συγκινητικό βίντεο που δημοσίευσε η Rebecca Ehalt και το οποίο κάνει τον γύρο του διαδικτύου!
Όπως διαβεβαιώνει η ίδια, το schnauzer εξετάστηκε από τον κτηνίατρο, ο οποίος είδε και το βίντεο. Σύμφωνα με την διάγνωση του δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

 

Το πολύ ποτό στα 50 «καταστρέφει τη μνήμη»

Η κατάχρηση αλκοόλ από τους 50άρηδες μπορεί να υπερδιπλασιάζει τις πιθανότητες που έχουν να εκδηλώσουν σοβαρή διαταραχή της μνήμης τους αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

drinks-59a

 

Μελετώντας 6.542 άνδρες και γυναίκες, οι αμερικανοί επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη επιβεβαίωσαν πως το πολύ αλκοόλ πλήττει τον εγκέφαλο και διαταράσσει τη λειτουργικότητά του με το πέρασμα του χρόνου. Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Γηριατρικής Ψυχιατρικής» (AJGP), εξέτασαν για πρώτη φορά το 1992 τις νοητικές λειτουργίες των εθελοντών τους, οι οποίοι είχαν γεννηθεί μεταξύ 1931 και 1941. Τους ζήτησαν επίσης να απαντήσουν σε τρία συγκεκριμένα ερωτήματα: * Τους είχαν άλλοι ασκήσει αρνητική κριτική για το ποτό που κατανάλωναν και τη συμπεριφορά τους εξαιτίας του; * Αισθάνθηκαν ποτέ ενοχές ή άσχημα επειδή έπιναν; * Ήπιαν ποτέ αλκοόλ το πρωί για να ηρεμήσουν τα νεύρα τους ή για να ξεπεράσουν τα παρεπόμενα της μέθης; Όσοι απάντησαν καταφατικά σε μία από αυτές τις ερωτήσεις, θεωρήθηκε ότι έχουν πρόβλημα με το αλκοόλ.

Από το 1996 μέχρι και το 2010, ο έλεγχος επαναλαμβανόταν δύο φορές τον χρόνο. Στο τέλος της μελέτης, όσοι εθελοντές είχαν επίμονα πρόβλημα με το αλκοόλ στη μέση ηλικία, είχαν 2,21 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν πια από σοβαρή διαταραχή της μνήμης τους. «Ξέρουμε ότι το αλκοόλ γενικώς βλάπτει τον εγκέφαλο, αλλά για την μελλοντική υγεία του σημασία δεν έχει μόνο πόσο πίνει κάποιος αλλά και πως τον επηρεάζει αυτή η ποσότητα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ίαιν Λανγκ, λέκτορας Δημοσίας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ. Και συνέστησε να μην υπερβαίνουν οι άντρες τα 2-3 ποτά την ημέρα και οι γυναίκες τα 1-2, εάν θέλουν να διατηρήσουν υγιή τη μνήμη τους καθώς μεγαλώνουν.

Τεστ αίματος ανιχνεύει όλους τους καρκίνους

Ένα επαναστατικό τεστ αίματος το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει οποιαδήποτε μορφή καρκίνου υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν βρετανοί ερευνητές. Ελπίζεται ότι το τεστ αυτό θα σώσει πολλούς ανθρώπους από ακριβές, άχρηστες παρεμβατικές εξετάσεις και βιοψίες.

Διάγνωση (μέχρι στιγμής) τριών μορφών της νόσου

Πρώιμα αποτελέσματα έχουν δείξει πως η απλή εξέταση αίματος μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο αλλά και τις προκαρκινικές αλλοιώσεις σε ασθενείς με μελάνωμα, καρκίνο του παχέος εντέρου και του πνεύμονα με μεγάλη ακρίβεια. Το τεστ θα μπορούσε να βοηθήσει επίσης στη διάγνωση καρκίνων οι οποίοι σήμερα είναι δύσκολο να διαγνωστούν με βάση τις συμβατικές εξετάσεις, σημειώνουν οι δημιουργοί του από το Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ. Η εξέταση ονομάζεται LGS (Lymphocyte Genome Sensitivity) και αναλύει τα λευκά αιμοσφαίρια του ασθενούς. Για την ακρίβεια μετρά τις βλάβες που προκαλούνται στο DNA τους όταν εκείνα εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία UVA, η οποία είναι γνωστό ότι καταστρέφει το DNA. Οι ερευνητές αναφέρουν πως υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ της βλάβης που υφίστανται τα λευκά αιμοσφαίρια ασθενών με καρκίνο, ατόμων με προκαρκινικές αλλοιώσεις καθώς και υγιών ατόμων.

«Κλειδί» οι… υπεριώδεις βλάβες στα λευκά αιμοσφαίρια

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγήτρια Νταϊάνα Αντερσον από τη Σχολή Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου Μπράντφορντ σημείωσε πως «τα λευκά αιμοσφαίρια αποτελούν τμήμα του φυσικού μηχανισμού άμυνας του σώματος. Γνωρίζουμε ότι υφίστανται στρες όταν μάχονται με τον καρκίνο ή με άλλες νόσους, οπότε αναρωτηθήκαμε αν θα μπορούσαμε να έχουμε κάτι μετρήσιμο σε περίπτωση που τα θέταμε υπό επιπλέον στρες κάτω από ακτινοβολία UVA. Ανακαλύψαμε πως οι ασθενείς με καρκίνο διαθέτουν DNA το οποίο καταστρέφεται ευκολότερα από το υπεριώδες φως σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ανθρώπους». Τα συμπεράσματα αυτά εξήχθησαν μετά από μελέτη δειγμάτων αίματος 208 ατόμων – 94 εξ αυτών ήταν υγιείς φοιτητές του πανεπιστημίου αλλά και μέλη του προσωπικού. Τα υπόλοιπα 114 δείγματα συνελέγησαν από άτομα που είχαν παραπεμφθεί σε κλινικές του Βασιλικού Νοσηλευτηρίου του Μπράντφορντ προτού γίνει η οριστική διάγνωσή τους για καρκίνο.

Η… ουρά του κομήτη

Οι βλάβες που προκαλούσε στα κύτταρα η υπεριώδης ακτινοβολία αποτυπώνονταν με τη μορφή τμημάτων DNA τα οποία σε ένα ηλεκτρικό πεδίο μετακινούνταν προς το θετικά φορτισμένο άκρο του – το αποτέλεσμα ήταν να σχηματίζεται μια ουρά όπως των κομητών. Όσο μεγαλύτερη ήταν η ουρά τόσο μεγαλύτερες ήταν και οι βλάβες στο DNA. Οι μετρήσεις αυτές φάνηκε να συμπίπτουν με τις περιπτώσεις ασθενών που τελικώς διαγνώστηκαν με καρκίνο (58 άτομα) ή με προκαρκινικές αλλοιώσεις (56 άτομα) αλλά και με τις περιπτώσεις υγιών ατόμων (94 άτομα). «Τα αποτελέσματα αυτά είναι πρώιμα και αφορούσαν μόνο τρεις μορφές καρκίνου. Απαιτείται σίγουρα περαιτέρω μελέτη αλλά τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι εντυπωσιακά» τόνισε η δρ Αντερσον. Η μελέτη δημοσιεύθηκε οnline στο επιστημονικό έντυπο FASEB, πρόκειται για την επιστημονική επιθεώρηση των Ομοσπονδιών των Αμερικανικών Εταιρειών Πειραματικής Βιολογίας.

Κλινική δοκιμή σε εξέλιξη

Η ακρίβεια της εξέτασης διερευνάται αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής στο Βασιλικό Νοσηλευτήριο του Μπράντφορντ σε ασθενείς για τους οποίους υπάρχει υποψία ότι πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού. Η ερευνητική ομάδα έχει ήδη υποβάλει αίτηση για κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας ενώ έχει δημιουργήσει και μια εταιρεία, την Oncascan, προκειμένου η τεχνολογία να αποτελέσει κάποια ημέρα ευρέως διαθέσιμο εμπορικό προϊόν.

Περιοχή του εγκεφάλου που κόβει απότομα την όρεξη

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μια περιοχή του εγκεφάλου, η οποία, αν διεγερθεί κατάλληλα, «κόβει με το μαχαίρι» την όρεξη των ζώων.

Η ομάδα αυτή των νευρώνων (εγκεφαλικών κυττάρων) φαίνεται να λειτουργεί σαν ένας κεντρικός «διακόπτης» για την όρεξη, φρενάροντας απότομα την επιθυμία για τροφή, όταν «ανάψει».

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι στο μέλλον η ανακάλυψή τους θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για την παχυσαρκία, αλλά και για την ανορεξία.

Οι ερευνητές του Τμήματος Βιολογίας και Βιολογικής Μηχανικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέηβιντ Άντερσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Nature Neuroscience», σύμφωνα με το BBC, πραγματοποίησαν πειράματα με ποντίκια.

Χρησιμοποιώντας δέσμες φωτός λέιζερ, ενεργοποίησαν τη συγκεκριμένη μικρή εγκεφαλική περιοχή και διαπίστωσαν ότι επήλθε πλήρης και απότομη διακοπή στην κατανάλωσης τροφής από τα πειραματόζωα.

«Ήταν απίστευτα εκπληκτικό. Ήταν σαν να πατάς ένα διακόπτη και αμέσως αυτό να εμποδίζει τα ζώα να τρώνε» δήλωσε ο Ντέηβιντ Άντερσον. «Αυτά τα κύτταρα αποτελούν το πρώτο καλά προσδιορισμένο εγκεφαλικό κέντρο που αναστέλλει την κατανάλωση τροφής. Είναι πιθανό ότι παρόμοια κύτταρα υπάρχουν και στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αν αυτό αποδειχτεί αλήθεια και διαπιστωθεί ότι όντως είναι δυνατό να εμποδίσουμε τους ανθρώπους να τρώνε, τότε μπορεί μια ημέρα να βρούμε τρόπους, ώστε να αναπτύξουμε θεραπείες για πολλές διαφορετικές διαταραχές της διατροφής» πρόσθεσε.

Το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες θα είναι να μελετήσουν πώς αυτή η κομβική ομάδα νευρώνων, η οποία βρίσκεται βαθιά «θαμμένη» στην αμυγδαλή του εγκεφάλου (περιοχή που επίσης ρυθμίζει τον φόβο και άλλα συναισθήματα), αλληλεπιδρά με άλλα ήδη γνωστά νευρικά κέντρα στον εγκέφαλο, τα οποία επίσης εμπλέκονται στην όρεξη και τη λήψη τροφής.

Οι 8 μυρωδιές που αυξάνουν την εγρήγορση και μειώνουν το στρες

Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη
Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Είναι γνωστό ότι η αίσθηση της όσφρησης είναι πολύ ισχυρή στον άνθρωπο και έχει αποδειχτεί ότι έχει τη δύναμη να του ξυπνήσει τις πιο μακρινές αναμνήσεις.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η επιτυχία και η διάδοση της αρωματοθεραπείας τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζατε όμως ότι υπάρχουν 8 ξεχωριστές μυρωδιές, που επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας με τέτοιον τρόπο, ώστε μας κάνουν να αισθανόμαστε αναζωογονημένοι και να βελτιώσουμε τη νοητική και ψυχολογική μας κατάσταση και διάθεση;

Δείτε ποιες είναι αυτές οι μυρωδιές:

Κιτρώδεις μυρωδιές

Μυρωδιές όπως αυτές του λεμονιού και του πορτοκαλιού μπορεί να δώσουν μια ώθηση στην ενέργειά σας και να σας θέσουν σε εγρήγορση ενώ θα σας κάνουν να νιώσετε γεμάτοι ενέργεια

Κανέλα

Το άρωμα της κανέλας μπορεί να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του εγκεφάλου, να βελτιώσει την πνευματική εγρήγορση, και ακόμη να ενισχύσει τη μνήμη μας. Έρευνα του 2009 που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση North American Journal of Psychology έδειξε ότι η κανέλα και η μέντα έκαναν τους συμμετέχοντες, οι οποίοι κλήθηκαν να οδηγήσουν επί πολλές ώρες στον δρόμο, να έχουν αυξημένη εγρήγορση και μειωμένο αίσθημα απογοήτευσης/κούρασης. Η μυρωδιά της κανέλας μπορεί να βοηθήσει εκείνους που οδηγούν μεγάλες αποστάσεις και μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για τη διατήρηση της εγρήγορσης και την μείωση των ατυχημάτων και των θανάτων στους δρόμους.

Γκρέιπφρουτ

Οι μυρωδιές που έχουν βάση το κίτρο, όπως είναι η μυρωδιά του γκρέιπφρουτ, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό. Έρευνα του 1995 που δημοσιεύθηκε στην ιαπωνική έκδοση της επιθεώρησης Journal of Psychopharmacology, έδειξε ότι το άρωμα κίτρου μειώνει το άγχος που προκαλείται από ανοσοκαταστολή, και αυξάνει την ήρεμη συμπεριφορά σε ποντίκια-πειραματόζωα. Επίσης, η μυρωδιά του γκρέιπφρουτ τις πρωινές ώρες “ξυπνάει” τον εγκέφαλο και ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας και εγρήγορσης.

Κολοκύθα: Αφροδισιακή μυρωδιά!

Σε έρευνα που διεξήχθη από το ερευνητικό ίδρυμα “Smell & Taste”, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 40% των αντρών ανταποκρίθηκε με ανεβασμένα ερωτικά συναισθήματα όταν στην μυρωδιά της κολοκύθα, ειδικά όταν συνδυάζεται με λεβάντα.

Λεβάντα

Αυτό το κατευναστικό και ηρεμιστικό άρωμα χρησιμοποιείται συνήθως σε σαπούνια, έλαια μπάνιου και απορρυπαντικά και θεωρείται ότι μειώνει το άγχος και ανακουφίζει από τον πόνο. Έρευνα του 2005 διαπίστωσε ότι το αρωματικό αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι αποτελεσματικό σε συνδυασμό με τεχνικές βελονισμού για τον πόνο στον αυχένα. Όταν το έλαιο λεβάντας συνδυαστεί με λεμονόχορτο και λευκό θυμάρι, προκαλεί ηρεμία, ανάταση και αναζωογόνηση.

Μέντα

Η μυρωδιά της μέντας είναι γνωστό ότι βελτιώνει την γνωστική μας μνήμη. Όταν χορηγείται είτε από το στόμα (μέσω τροφής) είτε από την μύτη (όσφρηση), η μυρωδιά της μέντας μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του ατόμου να θυμηθεί/αναγνωρίσει πρόσωπα, καθώς και να βελτιώσει τη συνολική εγρήγορση και ανταπόκρισή του σε διάφορα ερεθίσματα. Επίσης, έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2013 στην επιθεώρηση Journal of International Society of Sports Nutrition έδειξε πως όταν οι συμμετέχοντες έπιναν εμποτισμένο με μέντα νερό για 10 ημέρες, βελτίωσαν τα επίπεδα αντοχής τους στον πόνο.

Βανίλια: Χαλάρωση και ευχάριστες σκέψεις

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της συνόδου Χημικών Αισθήσεων (ISOT / JASTS 2004), οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μυρωδιά της βανίλιας αύξησε τα συναισθήματα της χαράς και της χαλάρωσης στους συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα μετρήθηκαν μέσω της “χαρτογράφησης” της διάθεσης των συμμετεχόντων, διαδικασία η οποία περιελάμβανε τα συναισθήματα που κυμαίνονται από την ευτυχία και την παρότρυνση μέχρι την απάθεια και τον εκνευρισμό.

Φρεσκοκομμένο γρασίδι

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια χημική ουσία που απελευθερώνεται από το φρεσκοκομμένο γρασίδι μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται χαρούμενοι και χαλαροί. Μάλιστα, η συγκεκριμένη μυρωδιά είναι τόσο ισχυρή ώστε επιστήμονες νευρολογίας δημιούργησαν ένα άρωμα για σπρέι χώρου που μοιάζει με τη μυρωδιά του φρεσκοκομμένου γρασιδιού.

Συναγερμός στο Πλατύ και στην ευρύτερη περιοχή! Τα κουνούπια ετοιμάζονται για επιδρομές… Τρόποι αντιμετώπισής τους

Μόλις αρχίσουν οι μεγάλες ζέστες, που φέτος καθυστέρησαν ασυνήθιστα πολύ στην Ελλάδα, θα ξεκινήσουν και τα κουνούπια τις γνωστές και ανελέητες επιδρομές τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αλλεπάλληλες εναλλαγές της θερμοκρασίας, που συνοδεύτηκαν από συχνές βροχοπτώσεις, έχουν προκαλέσει «νάρκη» στα κουνούπια.

Όπως εξηγεί ο βιολόγος και διδάκτωρ Υδροβιολογίας Σπύρος Μουρελάτος στην εφημερίδα Espresso του Σαββάτου, «…γενικά θα λέγαμε ότι η όλη συμπεριφορά τους είναι υποτονική, αφού οι συχνές βροχοπτώσεις συνοδεύτηκαν από μεγάλες εναλλαγές της θερμοκρασίας και τα κουνούπια θέλουν σταθερές συνθήκες».

Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη
Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Και προειδοποιεί για τις ημέρες που έρχονται: «Όταν υπάρξουν οι φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, τότε τα κουνούπια θα μάς… ορμήξουν. Κατά τόπους θα έχουμε για μικρό διάστημα ενόχληση. Όμως θα είναι παροδική, αφού εφαρμόζεται πρόγραμμα καταπολέμησης», καταλήγει ο Σπύρος Μουρελάτος.

 

Για να μην σας τσιμπάνε τα κουνούπια ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε!

Τα κουνούπια δεν είναι μόνο ενοχλητικά αλλά μεταδίδουν και επικίνδυνες ασθένειες όπως η ελονοσία και ο κίτρινος πυρετός.

Φαίνεται μάλιστα πως «προτιμούν» κάποιους από εμάς, καθώς μπορούν και εντοπίζουν συγκεκριμένες ουσίες στην επιφάνεια της επιδερμίδας μας.

Η διατροφή μας παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή, καθώς ορισμένες τροφές προσελκύουν και άλλες απωθούν το ενοχλητικό έντομο.

Δείτε τι πρέπει να αποφεύγετε για να γλιτώσετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

1. Αλκοόλ

Το αλκοόλ συμβάλλει στην άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος. Τα κουνούπια έχουν μια τάση να προτιμούν τους πιο… θερμόαιμους, οπότε καλό είναι να αποφεύγουμε το πολύ αλκοόλ το καλοκαίρι.

2. Μπανάνες

Μια ουσία που προσελκύει τα κουνούπια είναι το γαλακτικό οξύ, το οποίο παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας. Ωστόσο, οι τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο, όπως η μπανάνα, αυξάνουν την ποσότητα γαλακτικού οξέος που απελευθερώνεται από την επιδερμίδα.

3. Παγωτό

Είναι το απόλυτο καλοκαιρινό σνακ, όμως περιέχει αρκετό γάλα. Όπως είναι φυσικό, όλα τα γαλακτοκομικά συμβάλλουν στην παραγωγή περισσότερου γαλακτικού οξέος. Προτιμήστε λοιπόν τα σορμπέ, καθώς δεν περιέχουν γάλα.

untitledbbn5

Ποιόν αγαπούν περισσότερο τα κουνούπια;

Έχουμε όλοι μας παρατηρήσει πως τα συγκεκριμένα αιμοβόρα έντομα δείχνουν μια προτίμηση όσον αφορά τον “στόχο” που θα επιτεθούν π.χ. σε έναν χώρο που βρίσκονται 10 άτομα, ένα ή δύο από αυτά θα αποτελέσουν τον ιδανικό στόχο!

Υπάρχουν σε εξέλιξη πολλές διεθνείς έρευνες για την απομόνωση εκείνων των χημικών ουσιών από τις χιλιάδες που εκκρίνει το ανθρώπινο δέρμα, που έλκουν ή που απωθούν τα κουνούπια. Είναι διαπιστωμένο, ότι τα έλκει το γαλακτικό οξύ που περιέχει ο ιδρώτας και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε. Αυτό το τελευταίο τα αποπλανεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε ο ξηρός πάγος, δηλαδή οι παγίδες με κατεψυγμένο διοξείδιο του άνθρακα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές εναντίων τους.
   Επιβεβαίωσαν επίσης ότι τα κουνούπια προτιμούν εκείνους, που το δέρμα τους αποβάλλει μεγαλύτερη του μέσου όρου ποσότητα στεροειδών και χοληστερίνης.
Τα κουνούπια τα έλκει η γλυκιά οσμή, που μπορεί να είναι κολόνια, λακ μαλλιών ή αποσμητικό. Απέδειξαν επίσης ότι βρίσκουν πιο ελκυστικές τις έγκυες γυναίκες. Το κάτω μέρος του σώματος των εγκύων γυναικών έχει κατά 0,7 βαθμούς Κελσίου ψηλότερη θερμοκρασία από τις μη έγκυες: έτσι είναι πιο ελκυστικές αφ’ ενός λόγω της θερμοκρασίας, αφ’ ετέρου τις αυξημένες εκκρίσεις του δέρματος τους.

Τα κουνούπια λατρεύουν επίσης τους ανθρώπους που παράγουν υπερβολικά ποσά ορισμένων οξέων, όπως για παράδειγμα το ουρικό οξύ. Αυτές οι ουσίες προκαλούν τις οσφρητικές αισθήσεις των κουνουπιών με αποτέλεσμα να “προσγειώνονται” πάνω στα ανυποψίαστα θύματά τους.

Αλλά η διαδικασία της έλξης αρχίζει πολύ πριν από την προσγείωση. Επίσης ο κινούμενος άνθρωπος είναι πιο ελκυστικός, καθ’ ότι αυξάνεται ο ρυθμός της αναπνοής του, κι έτσι η εκπνοή μεγαλύτερης ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα.
 Τα κουνούπια μπορούν να μυρίσουν το γεύμα τους από μια εντυπωσιακή απόσταση μέχρι 50 χιλιομέτρων, ιδιαίτερα αν υποψιαστούν πως σε αυτή την ακτίνα εντοπίζεται και διοξείδιο του άνθρακα. Οι ενήλικες (και οι έγκυες) εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, οπότε γίνονται καλύτερος στόχος απ’ ότι τα μικρά παιδιά.

Η μετακίνηση και η θερμότητα προσελκύουν επίσης τα κουνούπια. Συνεπώς αν θέλετε να αποφύγετε μια πιθανή επίθεση κουνουπιών αποφύγετε τα νυχτερινά αθλήματα σε υπαίθρια γήπεδα, αφού το λαχάνιασμα από το τρέξιμο αλλά και το γαλακτικό οξύ που αναπόφευκτα θα εκκριθεί από τους ιδρωτοποιούς αδένες σας θα είναι μιας πρώτης τάξεως “πρόσκληση” για τα κουνούπια!

Από τα οπτικά ερεθίσματα επιβεβαίωσαν ότι τα σκούρα ρούχα, που απορροφούν το φως, έλκουν περισσότερο τα κουνούπια από τα λευκά ρούχα. Βέβαια, όταν χιλιάδες κουνούπια βουίζουν γύρω μας, δεν έχει την παραμικρή σημασία το χρώμα των ρούχων που φοράμε.

Απώθηση κουνουπιών με φυσικές μεθόδους

Δεν χρειάζεται να πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ και να ψωνίζεται «φιδάκια»,…σπρέι και σιτρονέλα προκειμένου να ξεφορτωθείτε τους νούμερο ένα καλοκαιρινούς σας εχθρούς, καθώς υπάρχουν φυσικά προϊόντα και μικρά tips που μπορούν να σας απαλλάξουν από τα κουνούπια για πάντα.

Για να διώξετε τα κουνούπια από το σπίτι σας μπορείτε να φυτέψετε δενδρολίβανο, φασκόμηλο, ευκάλυπτο, βασιλικό, δυόσμο, λεμονόχορτο, λεβάντα, σκόρδο ή γεράνι και να τοποθετήσετε τις γλάστρες σας κοντά στις πόρτες και στα παράθυρα. Όσοι από εσάς δεν το έχετε και πολύ με την κηπουρική μπορείτε να προμηθευτείτε τα αντίστοιχα αιθέρια έλαια και είναι σίγουρο πως τα κουνούπια θα εξαφανιστούν μιας και απεχθάνονται τις συγκεκριμένες μυρωδιές.

Τα κουνούπια έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα αρώματα που έχουν εκχυλίσματα λουλουδιών και φρούτων οπότε να αποφεύγεται να τα χρησιμοποιείται το καλοκαίρι. Παράλληλα φροντίστε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β1 η οποία κάνει αντιπαθητικό το σώμα σας στα κουνούπια και δεν σας πλησιάζουν. Οι τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως οι μπανάνες για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί πως το γαλακτικό οξύ που παράγεται μετά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο έλκει τα κουνούπια. Επίσης η κατανάλωση μπύρας αυξάνει τις πιθανότητες να προσελκύσουμε κουνούπια.

Για να μην έχετε πρόβλημα στα μπαλκόνια και τους κήπους σας, τοποθετείστε λαμπτήρες κίτρινου χρώματος καθώς δεν προσελκύουν τα κουνούπια. Στους εσωτερικούς χώρους φροντίστε να έχετε ανοιχτό τον ανεμιστήρα και το κλιματιστικό καθώς όσο μικρότερη είναι η θερμοκρασία του χώρου τόσο μειώνεται η δραστηριότητα των κουνουπιών. Επίσης μπορείτε να τοποθετήσετε στο δωμάτιο ένα πιάτο με κομμένες φέτες λεμονιού προκειμένου να μαζευτούν από πάνω τα κουνούπια και στη συνέχεια να τα απομακρύνεται. Επίσης τα κουνούπια έλκονται από τα σκούρα ρούχα που «δεσμεύουν» τη θερμότητα καθώς και από ρούχα με λουλουδάτα σχέδια ή έντονα χρώματα. Καλό είναι να φοράτε ανάλαφρα ρούχα με μακριά μανίκια τα οποία είναι άνετα και ανοιχτόχρωμα.

Αν κάνετε όλα τα παραπάνω και δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από τον καλοκαιρινό σας εφιάλτη μπορείτε να καταπραΰνετε την αίσθηση της φαγούρας με μία αλοιφή από ίσα μέρη νερό (ή ξίδι) και μαγειρική σόδα και να την εφαρμόσετε τοπικά στο σημείο που θέλετε. Επίσης μία πολύ καλή λύση είναι να τρίψετε επάνω στο σημείο όπου σας τσίμπησαν μία σκελίδα σκόρδο, φύλλα ματζουράνας, να ρίξετε λίγο χυμό λεμονιού ή χυμό αλόης. Τέλος, μπορείτε να απαλλαγείτε από την ενοχλητική φαγούρα εφαρμόζοντας τοπικά βαλσαμόλαδο.